News

Cazul Caracal: Gheorghe Dincă, pedeapsă maximă. Cel care le-a ucis pe Alexandra şi Luiza, condamnat la 30 de ani de închisoare

Primul verdict în cazul Caracal este așteptat în cursul zilei de astăzi. Gheorghe Dincă și Ștefan Risipțeanu, cei doi suspecți, își vor afla pedepsele.
23.09.2022 | 19:43
Cazul Caracal Gheorghe Dinca pedeapsa maxima Cel care lea ucis pe Alexandra si Luiza condamnat la 30 de ani de inchisoare
Gheorghe Dinca ar putea să-și petreacă restul zilelor în spatele gratiilor / Foto: Hepta / ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.
ADVERTISEMENT
23-09-2022
16:47

Gheorghe Dincă a primit pedeapsa maximă

Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, în cazul Caracal. El a primit pedeapsa maximă, fiind găsit vinovat pentru omor, trafic de persoane și profanare de cadavre.

Judecătorii au respins cererea familiei Măceşanu de a dispune înlăturarea infracţiunii de “omor calificat”, stabilind astfel că fiica lor a fost ucisă.

Totodată, Dincă mai trebuie să plătească daune morale în valoare de 700 de mii de euro familiilor celor două fete ucise.

De menţionat, însă, că sentinţa nu este una definitivă.

“Contopește pedepsele stabilite în prezenta cauză în sensul că aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 25 de ani închisoare la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse stabilite, de 83 ani închisoare, pedeapsă ce va fi redusă conform art. 57 din Codul Penal, iar în final inculpatul Dincă Gheorghe va executa pedeapsa maximă de 30 (treizeci) ani închisoare în regim de detenție”, se arată în minuta şedinţei de judecată.

Puteţi citi AICI stenograme înfiorătoare cu mărutira lui Gheorghe Dincă, din celulă, despre uciderea celor două fete.

La mai bine de doi ani și jumătate de la data la care dosarul a ajuns în instanță, judecătorii de la Tribunalul Olt sunt așteptați să ia o decizie în cazul Caracal. Aceasta ar putea fi comunicată vineri, 23 septembrie, în jurul orei 14:00.

Avocatul familiei Măceșanu: ”Noi am cerut pronunțarea în ședință publică”

”Cred că după ora 14 va fi dată pronunțarea. Noi am făcut cerere de pronunțare a hotărârii prin citirea minutei în ședință publică, în sala unde au avut loc dezbaterile, conform art. 402 și 405 NCP”, a explicat Aurel Moldovan, avocatul familiei Măceșanu, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Verdictul în cazul Caracal ar fi trebuit să se dea în încă de pe 12 august, însă acesta a fost amânat de două ori la solicitarea judecătorului care a invocat respectarea ”principiului continuității”. Acesta prevede că hotărârea trebuie luată de același magistrat care a judecat cazul, iar în cazul în care acesta nu se poate prezenta în instanță, ședința se amână.

Gheorghe Dincă, la un pas să scape de acuzațiile de omor

Familiile celor două victime, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, așteaptă cu sufletul la gură sentința lui Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul Caracal. În mai 2022, avocatul familiei Măceșanu a cerut schimbarea încadrării juridice pentru Gheorghe Dincă, în sensul de renunțare la infracțiunea de omor calificat și reînceperea căutării victimelor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a cerut desființarea certificatului de deces al Alexandrei Măceșanu, pe motiv că nu există suficiente probe din care să reiasă că aceasta a fost omorâtă de Gheorghe Dincă.

”Precizează că din materialul probator administrat în cauză, cu referire la cele două rapoarte genetic şi antropologic, nu este precizat sub ce formă s-a găsit ADN-ul Alexandrei Mihaela Măceșanu în acel butoi, s-a menţionat doar că s-a ridicat un număr de 21 de dinţi, dintre care 7 dinţi au fost trimişi la INML unde i-au băgat într-un aparat şi i-au centrifugat, operaţiune în urma căreia a rezultat un nisip.

ADVERTISEMENT

Apreciază că fără pulpă dentară este clar că nu se putea extrage ADN-ul şi, chiar în ipoteza în care se putea extrage ADN-ul, acest lucru nu putea presupune că Măceșanu Alexandra Mihaela a fost găsită moartă”, se arată în cererea depusă în instanță. Judecătorii au respins această solicitare.

Familia Alexandrei Măceșanu, supărată pe autorități

Cererea nu a avut suportul familiei Melencu, iar judecătorii au respins-o.

”Familia este supărată pentru că s-au grăbit să stopeze căutările. Analiza probelor ADN, cu dinții introduși în acea centrifugă, nu reprezintă o dovadă clară a decesului. În mod normal, da, ar fi trebuit să meargă mai departe cu investigațiile pentru găsirea Alexandrei”, a mai dezvăluit Aurel Moldovan pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Procurorii au cerut 30 de ani de închisoare pentru Gheorghe Dincă, acuzat de trafic de persoane, viol, omor calificat, profanare de morminte și trafic de minori.

Sentința în cazul Caracal poate fi atacată

De cealaltă parte, Ștefan Risipițeanu riscă până la 12 ani de închisoare pentru viol asupra unui minor, în persoana Luizei Melencu. Nu există indicii că acesta ar fi participat și la celelalte infracțiuni în care a fost implicat Gheorghe Dincă.

Sentința de la Tribunalul Olt nu va fi una definitivă, părțile având posibilitatea să atace decizia cu apel, în cazul în care vor considera că aceasta nu este una corectă.

ADVERTISEMENT