News

Cazul Caracal se va judeca în secret. Adevărul din spatele unei decizii bulversante: ”Se tem că Dincă îi va da în gât pe anchetatori”

Gheorghe Dincă va fi judecat în secret la Curtea de Apel București. Decizia a fost luată de judecătorul din faza de apel, la cererea porcurorului de ședință.
07.02.2023 | 09:33
Cazul Caracal se va judeca in secret Adevarul din spatele unei decizii bulversante Se tem ca Dinca ii va da in gat pe anchetatori
Gheorghe Dincă a primit 30 de ani de închisoare în procesul pe fond, în dosarul Caracal / Foto: Bogdan Dănescu, Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Decizie bizară luată de judecătorul Constantin Luis, care trebuie să dea o decizie în faza de apel a dosarului Caracal. Magistratul a admis cererea procurorului, care a solicitat ca ședințele de judecată să se desfășoare cu ușile închise.

Procurorul din cazul Caracal: ”Informațiile din dosar aduc atingere unor informații de stat, moralei și demnității”

Deși este unul dintre cele mai controversate cazuri din istoria recentă a României, autoritățile par să-și dorească să păstreze discreția asupra unor detalii care țin de acest dosar.

ADVERTISEMENT

O spune chiar reprezentantul Ministerului Public, potrivit căruia judecarea în şedinţă publică ar putea aduce atingere ”unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, intereselor minorilor sau ale justiţiei”.

Paradoxal, avocatul lui Gheorghe Dincă, dar și cel al Alexandrei Măceșanu au fost de acord cu cererea procurorului. Singura care s-a opus acestei solicitări a fost Carmen Obârșanu, avocata familiei Melencu.

ADVERTISEMENT

”(Carmen Obârșanu, n.r.) învederează existenţa unei adrese de la DIICOT – Structura Centrală în care se menţionează că nu există probe secrete în acest dosar şi chiar în legea specială se prevede că în asemenea situaţii nu este vorba de probe secrete şi prin urmare, se impune o şedinţă publică din care să rezulte că nu se ascunde absolut nimic şi că se doreşte aflarea adevărului”, se arată în transcriptul ședinței de judecată din cazul Caracal.

Judecătorul spune că ”atrocitatea” crimelor ar șoca opinia publică

Contactată telefonic, avocata familiei Melencu a confirmat informația pentru FANATIK.

”Da, așa este. Procuroarea a cerut la secret. Moldovan (avocatul familiei Măceșanu, n.r.) a cerut și el pe motiv că victimele erau minore la momentul faptei. Iar judecătorul a decis ca ședințele să nu fie publice, ținând cont de atrocitatea cu care a fost săvârșită fapta”, a declarat Carmen Obârșanu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Argumentele judecătorului legate, de ”obiectul și natura cauzei, modalitatea de săvârșire a faptelor”, sunt greu de acceptat, în condițiile în care dosarul a fost dezbătut și analizat în detaliu de opinia publică, în ultimii trei ani și jumătate. În realitate, crede Obârșanu, autoritățile se tem de dezvăluirile pe care Gheorghe Dincă a amenințat că le va face în momentul în care va realiza că soarta îi este pecetuită.

În realitate, autoritățile se tem de un nou scandal public declanșat de afirmațiile lui Dincă

Un exemplu în acest sens ar fi cel legat de episodul bizar în care Gheorghe Dincă a recunoscut că le-a ucis și incendiat pe Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, în fața lui comisarului Daniel Barbu (ulterior, Dincă a declarat că a făcut declarațiile forțat). Discuția dintre Barbu și Dincă a durat aproape o oră și a fost una privată, neasistată de avocat.

ADVERTISEMENT

”În memoriul făcut de Dincă și depus ca cerere de apel, acesta spune că i-ar fi recunoscut Barbu Daniel că a fost trimis de procuroarea Hăineală (șefa DIICOT, la acea vreme) la Caracal. Nu știu de ce a spus asta, dar el, de fapt, începe să-i dea în gât pe anchetatori. Câte astfel de lucruri o să mai recunoască? Doar că, de acum, orice va spune, va rămâne între patru pereți”, a mai declarat Obârșanu.

Interesul DIICOT pentru cazul Caracal dar și deplasarea de la București a șefului Grupări Infracționale pot naște destule semne de întrebare, mai ales că la acea vreme se vorbea despre Dincă doar ca despre un criminal sadic și nu ca despre un membru al unei grupări infracționale, așa cum s-a speculat ulterior.

Avocata familiei Melencu: ”Vor să mă scoată din dosar, să mă intimideze”

Pentru că audierea lui Barbu și a mai multor polițiști implicați în acest dosar nu a mai fost făcută, Carmen Obârșanu a mai deschis o acțiune penală împotriva acestora. De acest dosar se ocupă parchetul de pe lângă Curtea de Apel, însă cercetările merg destul de greoi.

”Recent, m-am dus la Parchetul Curții de Apel să mai văd dosarul și am întrebat când voi participa la audierea polițistului implicat în cazul Luizei. Mi s-a răspuns: ”nu am stabilit pentru că întâi trebuie să vă cercetez pe dumneavoastră”.

Motivul e că Dincă a fost pus să facă plângere împotriva mea, a judecătoarei de la Slatina și a avocatului lui. Mie mi se reproșează că i-am trimis o scrisoare lui Dincă. Eu nu i-am trimis nimic, însă ei vor să mă scoată din dosar, să am calitatea de suspect și să nu mai particip ca avocat. Iar secretizarea ședințelor din cazul Caracal a fost făcută să mă intimideze și să respingă orice fel de probă”, a mai declarat Carmen Obârșanu pentru FANATIK.

Ce șanse mai sunt să aflăm adevărul în cazul Caracal

În aceste condiții, Carmen Obârșanu a dezvăluit că va cere strămutarea procesului, fiind convinsă că șansele de a se afla adevărul despre acest caz sunt din ce în ce mai mici.

Ea spune că, în acest ritm, instanța va respinge orice solicitare de administrare a probelor, așa cum s-a întâmplat și la instanța de fond, iar pedeapsa lui Dincă va rămâne aceeași.

ADVERTISEMENT