Sporturi

Cazul care a şocat America! Jaful armat produs de doi sportivi, explicat pentru Fanatik de un psiholog: “Nu întâmplător şi-au ales un sport agresiv”

14.07.2020 | 17:53
Cazul care a socat America Jaful armat produs de doi sportivi explicat pentru Fanatik de un psiholog Nu intamplator siau ales un sport agresiv
ADVERTISEMENT

Doi sportivi din Statele Unite cu contracte 10 milioane de dolari pe an au premeditat un un jaf armat de… 50.000! Un psiholog a explicat pentru FANATIK motivele care ar putea declanșa un astfel de comportament… inexplicabil!

Un caz incredibil a avut loc în Statele Unite ale Americii în noaptea de 13 spre 14 mai. DeAndre Baker (23 de ani), fundaș (cornerback) la echipa de fotbal american New York Giants, și Quinton Dunbar (27 de ani), tot fundaș, dar la Seattle Seahawks, sunt suspectați că au comis un jaf armat la o petrecere. Cei doi jucători au fost dați în urmărire generală și, ulterior, s-au predat, după ce au fost acuzați că au furat de la invitații de la o petrecere bunuri în valoare de câteva mii de dolari.

ADVERTISEMENT

Șocant este că cei doi jucători din NFL au niște contracte de vis, ambii având un salariu de 10 milioane de dolari pe sezon, iar bunurile sustrase de la petrecere sunt în valoare de maximum 50.000 de dolari, adică o valoare de 200 de ori mai mică decât salariul lor pe un an. Sau de 16 ori mai puțin decât câștigă, cinstit, pe lună…

Cazul care a şocat America! Jaful armat produs de doi sportivi, explicat pentru Fanatik de un psiholog

Departamentul de Poliţie din Miramar (Florida) a emis un mandat de arestare pentru cei doi jucători din NFL, fiind acuzaţi de tâlhărie cu o armă de foc și lovituri aduse unor participanţi la o petrecere sub ameninţarea pistoalelor.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, fapta lor nu a intervenit intempestiv, ci a avut un caracter premeditat. Potrivit martorilor, Baker şi Dunbar jucau cărţi şi jocuri video când a avut loc o ceartă între cei doi. Moment în care Baker a scos o armă de foc semiatutomată, însă totul a făcut parte dintr-un scenariu. Imediat, Baker şi Dunbar au lăsat conflictul fictiv la o parte şi au început să îi fure pe oaspeţii de la petrecere. Varianta martorilor este că Dunbar a furat ceasuri şi alte obiecte de valoare la ordinele lui Baker, considerat „capul” operaţiunii. Potrivit Poliţiei, cei doi au plecat cu mai multe lucruri scumpe de la petrecere, printre care şi 7.000 de dolari cash.

Au fugit de la petrecere cu vehicule plasate strategic, ca să nu întâmpine dificultăţi, ceea ce demonstrează premeditarea faptelor. Baker şi Dunbar ar fi pierdut aproximativ 70.000 de dolari la jocuri de noroc cu câteva zile înainte de comiterea jafului, însă asta tot nu ar explica acest comportament, în condiţiile în care salariul lunar al fiecăruia sare de 830.000 de dolari. Baker a fost selectat în draftul NFL în 2019 de New York Giants, iar Dunbar s-a transferat de la Washington Redskins la Seattle Seahawks. După acest eveniment, cariera lor în NFL este ca și încheiată.

ADVERTISEMENT

Un psiholog sportiv răspunde la marea întrebare: „De ce?”

Este un gest de neînţeles din partea unui sportiv de top, iar FANATIK a luat legătura cu George Forţu, psiholog sportiv, pentru a afla o explicație specializată a motivelor pentru care Baker şi Dunbar au recurs la un jaf armat pe „bani mărunţi” care riscă să le distrugă viața.

George Forţu, psiholog sportiv, a explicat cazul din America pentru Fanatik

„În mod normal, nu ar avea niciun motiv să facă un asemenea gest, în condițiile în care ei câștigă foarte bine. Dar trebuie să vedem contextul amândurora. Noi vorbim în mod normal. Doar că un sportiv de mare performanță nu se încadrează în acest «normal». Ei sunt relativ tineri, 23 și 27 de ani.

ADVERTISEMENT

Creșterea din punct de vedere economic, dacă nu este susținută de o maturizare, nu este una viabilă. Au contracte de 10 milioane de dolari. Mie clar îmi arată o imaturitate, o incapacitate de a înțelege că au pe an mai mult decât le trebuie într-o viață normală. Nu mai spun că au o viață de profesioniști. Sunt jucători de fotbal american”, spune psihologul.

„Ei nu percep că un contract de 10 milioane le poate oferi stabilitate, nu le satisface nevoia de siguranță”

Printre motivele enumerate de psiholog se numără nu doar factori psihologici, ci şi factori sociali, ca locul în care au fost crescuţi, cartierul în care au locuit, modul în care au fost educați: „După cum vedem, aș merge pe exploatarea tendințelor anti-sociale. Ei nu întâmplător și-au ales un sport în care să își exprime agresivitatea brut și direct. Adică, prin structura lor s-au expus unor astfel de fapte. Trebuie să ne uităm și la backgroundul lor. Din ce zonă provin, în ce cartier au stat. Sunt și elemente de ordin social, nu doar psihologic. Apoi, cum au fost crescuți, cum s-au format?

„Din punctul meu de vedere, e clar că nu provin din familii normale” – George Forţu, psiholog sportiv

Care este structura familiei? Pentru că de acolo au preluat aceste comportamente. Din punctul meu de vedere, e clar că nu provin din familii normale. Noi croim o ipoteză, nu îi cunoaștem pe ei. Putem să privim lucrurile și din perspectiva nevoii de siguranță. Ei nu percep și au nevoie de astfel de acțiuni. Pentru că nu cred că sunt singulare. Nu este o excepție. Ei nu percep că un contract de 10 milioane le poate oferi stabilitate, nu le satisface nevoia de siguranță. Sunt mai multe motive: mediul de unde provin, nu s-au maturizat, vârsta lor cronologică nu corespunde cu vârsta lor emoțională, este o discrepanță. Sportul este un alt motiv. Cred că fotbalul american i-a salvat dintr-un alt parcurs infracțional și, cumva, acest eveniment nedorit, este un indicator al acestor tendințe”.

„În literatura psihanalitică, furtul este interpretat ca o încercare de recuperare a stărilor, viselor, dorintelor rămase frustrate la nivel inconştient”

George Forţu a explicat gestul celor doi şi din perspectivă psihanalitică: „În literatura psihanalitică de specialitate, furtul este interpretat ca o încercare de reparație inconştientă. O încercare de recuperare a stărilor, viselor, dorintelor rămase frustrate la nivel inconştient. Putem să ne gândim că jaful reprezintă forma agravantă a furtului pentru ca se folosește forța amenințării și chiar viața este în joc. În cazul nostru este prin folosirea unei arme de foc cu scopul de a-l deposeda pe celălalt care are ceea ce jefuitorul consideră că-i lipsește. Cum spunea Freud: «Emoțiile reprimate nu mor niciodată. Ele sunt doar îngropate și ies la suprafață sub o formă mult mai urâtă».

„Cred că fotbalul american i-a salvat dintr-un parcurs infracțional și, cumva, acest eveniment nedorit, este un indicator al acestor tendințe” – George Forţu, psiholog sportiv

Într-o psihanaliză sălbatică, putem interpreta că sportivi ăștia doi s-au coalizat, pe baza unei legături fraterne, fraţi de sport, de suferință, de victorii, cu scopul de a-i jefui pe ceilalți de bunuri și bani. Nu știm ce reprezintă ceilalți pentru ei, în sensul că ceilalți pot fi părinții care i-au jefuit de ceea ce aveau ei mai bun, societatea sau rivalii. La fel, nu știm ce semnificație au banii pentru cei doi. Ne putem gândi și la faptul ca tot acest jaf ar putea fi o punere în act pentru a crea ce ei la rândul lor au suferit, dar ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de psihodinamica sportului și intrăm în psihologia judiciară. Până la urmă, sportul oferă posibilitatea exprimării tuturor emoțiilor negative într-un context acceptat social. Lupta cu adversarul se duce la nivel simbolic într-un cadru cu reguli clare la care pot participa și spectatorii. Fiecare duce o luptă cu un adversar la nivel inconştient. Important este să descoperim de fapt cu cine luptăm în mintea noastră și cu cine luptăm în realitate pe teren”.

O condamnare la închisoare poate nărui tot: „Sunt mari şanse să urmeze un stil de viaţă infracţional”

DeAndre Baker şi Quinton Dunbar s-au predat la Poliţie a doua zi şi urmează să fie cercetaţi în libertate. Baker a trebuit să renunţe pe parcursul anchetei la arma de foc pe care o deţinea, iar cluburile i-au anunţat pe cei doi să nu mai participe deocamdată la sesiunile de antrenament online pe care le fac echipele din NFL şi să se concentreze pe rezolvarea cazului. Psihologul George Forţu consideră că o eventuală pedeapsă privatoare de libertate ar putea să îi facă pe cei doi să urmeze un stil de viaţă infracţional: „Până la urmă, sportivii care activează în sporturi de contact, au o agresivitate mai crescută. Riscurile sunt de a se duce spre o viață infracțională, în condițiile în care măsurile privative de libertate care ar putea să urmeze le vor întări acest comportament antisocial. Este contrar tendinței de a ajuta să meargă pe o cale normală, corectă, de dezvoltare. Din punctul meu de vedere sunt mari șanse să se atașeze unor găști și să urmeze un stil de viață infracțional, dacă nu sunt introduși în programe de educare”.

  • 27.400 de dolari pe zi câştigă Baker şi Dunbar
  • 50.000 de dolari este valoarea la care s-a ridicat jaful armat
  • 10 ani este pedeapsa minimă pentru jaf armat în Florida
ADVERTISEMENT