News

Cazul care a şocat prin cruzime. Doi copii de 10 ani au răpit un băieţel pe care l-au torturat şi l-au ucis. Dezvăluirile unui judecător la aproape 30 de ani de la atrocităţi

26.05.2020 | 19:01
Cazul care a socat prin cruzime Doi copii de 10 ani au rapit un baietel pe care lau torturat si lau ucis Dezvaluirile unui judecator la aproape 30 de ani de la atrocitati
ADVERTISEMENT

Sir Richard Henriques, unul dintre cei mai apreciați avocați din Marea Britanie, a jucat un rol important într-unul dintre cele mai controversate procese din ultimii ani, povestind în cartea sa despre uciderea unui copil de alți doi școlari, scenă care îl urmărește și în prezent.

Cazul șocant care s-a petrecut în Marea Britanie

Robert Thompson și Jon Venables, doi băieți de doar 11 ani din Marea Britanie, au fost cei mai tineri copii din secolul XX care au apărut în fața judecătorului, fiind acuzați de răpirea, torturarea și uciderea lui James Burgler, un copil de doar doi ani, potrivit Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Cei doi băieți l-au răpit pe James în timp ce copilașul se afla cu mama sa la un centru comercial din Liverpool și l-au supus la chinuri îngrozitoare înainte de a-i pune capăt vieții, notează avocatul în cartea sa.

Acuzații au fost judecați în fața a 100 de oameni, plus 34 de jurnaliști, în timp ce în afara tribunalului din Preston se aflau o mulțime de alte persoane, venite să vadă procesul controverstat, în timp ce judecătorul s-a asigurat că cei mici sunt tratați corespunzător vârstei lor.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei doi copii nu au fost închiși în celule și erau acompaniați de asistenți sociali, iar sesiunile din sala de judecată nu durau mai mult de 45 de minute, la fel ca o lecție la școală.

Scena crimei arată cum a avut loc întâmplarea oribilă

„În calitate de avocat al Coroanei, am deschis dosarul de urmărire penală pe 1 noiembrie 1993 și am descris modul în care cei doi băieți au plecat cu copilul de aproximativ doi ani, mergând aproape trei kilometri prin Liverpool, de la centrul comercial din Bootle până la o cale ferată din Walton.

ADVERTISEMENT

Acolo, bucăți de metal și pietre au fost aruncate spre copil, fracturându-i craniul. Hainele din partea de jos erau scoase, corpul i-a fost lăsat pe șinele de tren, iar la un moment dat a fost călcat de un tren și tăiat în două”, povestește avocatul despre întâmplarea îngrozitoare.

Autopsia a concluzionat că moartea a survenit înainte de impactul trenului, iar avocatul acuzării spune că i-a transmis judecătorului faptul că cei doi fie au intenționat să-l ucidă pe micuțul James, fie au vrut să-i provoace răni serioase.

ADVERTISEMENT

„Am descris modul în care, înainte de răpirea lui James din acea zi, au chiulit de la școală, s-au plimbat prin magazine și au încercat să răpească un alt copil din același centru comercial, dar mama lui a intervenit la timp”, mai povestește Sir Richard Henriques.

Juriului i-au fost prezentate mai multe imagini video, care arată cum James este atras în afara centrului, iar mai mulți martori au declarat că i-au văzut pe cei trei împreună, cei doi mințind chiar că este fratele lor și îl duc acasă sau că este un copil pierdut și îl duc la secția de poliție.

„Am spus juriului că sângele lui James a fost găsit pe încălțămintea lui Venables (unul dintre copiii acuzați) și că urmele de pe fața lui James se potrivesc cu forma șireturilor de la încălțările lui Thomson.

În cadrul inestigației poliției, băieții s-au acuzat reciproc de crimă”, mai spune avocatul acuzării.

Ultima persoană care l-a văzut pe James în viață a fost o fată de 15 ani, care a declarat că a observat cum unul dintre băieți l-a luat pe micuț și l-a dus spre șinele de tren.

Patologul care a analizat cadavrul a spus că a găsit dovezile a 42 de răni, dintre care 15 în zona feței. Psihiatrii care au analizat comportamentul celor doi băieți au declarat că aceștia știu diferența dintre bine și rău și ar fi recunoscut că este rău să iei un copil departe de mama sa, este rău să rănești un copil și rău să lași un copil pe șinele de tren.

„Am concis spunând că verdictul de omucidere nu este suficient pentru a cuprinde gravitatea acestei crime. Acesta a fost un atac ucigător și îndelungat asupra unui copil mic, fără apărare”, mai spune Sir Richard Henriques despre acele momente.

A urmat apoi partea apărării

Avocatul lui Thompson a argumentat că băiatul a jucat un rol în răpirea lui James și ducerea micuțului către șinele de tren, dar atacul în sine a fost dus, de la început și până la sfârșit, de Venables.

Avocatul lui Venables l-a atacat pe Thompson și l-a caracterizat ca fiind un mincinos care încearcă să pună vina pe celălalt băiat pentru a scăpa.

Mai mult, avocatul celui de-al doilea băiat a spus că Venables l-a ratat intenționat pe James atunci când a aruncat cu o piatră spre el și a aruncat doar pietre mici, pentru a nu-l răni.

Pentru a-i condamna pe amândoi, juriul a trebuit să se asigure că cei doi băieți au avut un rol activ în cadrul crimei și că, indiferent cine a cauzat rănile mortale din zona craniului, amândoi au avut intenția de a-l omorâ pe băiețel sau de a-i provoca răni seriose.

”Juriul s-a retras și a revenit în aceeași zi cu verdictul: vinovați de crimă. Juriul a pasat sentința, declarând că Thomson și Venables vor fi reținuți în funcție de decizia Majestății Sale”, notează Sir Richard Henriques.

Cei doi băieți au fost plasați în îngrijirea autorităților locale și ținuți în locuri sigure până la vârsta maturității.

Avocatul lui Thompson a vorbit ulterior depre „ura pe care oamenii din Liverpool o au față de cei doi băieți”, spunând că ”îi disprețuiesc și cred că dacă s-ar mai întoarce aici, viețile lor ar fi în pericol”.

Sir Richard Henriques spune că și el crede același lucru, idee împărtășită și de autorități, care au decis ca la momentul eliberării celor doi, în ianuarie 2001, să le ofere acestora identități noi și anonimitate pe viață

Privind în urmă, avocatul acuzării spune că, dacă ar fi fost în tabăra opusă, ar fi procedat altfel.

”Mă așteptam să admită crima, dar să caute verdictul de ucidere din culpă cu responsabilitate diminuată. Ambii băieți puteau să invoce o copilărie deprivantă, chiar abuzivă”, explică avocatul.

Acesta spune că tatăl lui Thompson era un alcoolic agresiv, ce își pedepsea copiii cu bețe și curele, iar mama lui s-a apucat de băut după ce a fost părăsită de soț și se bătea cu alte femei și chiar cu bărbați.

În ceea ce-l privește pe Venable, părinții lui s-au despărțit când acesta avea trei ani, iar mama sa pleca des de acasă, lăsându-l pe acesta și ceilalți doi frați singuri. Acest lucru l-a făcut pe băiat să fie neascultător, lovind alți copii și provocând câinele din curte să latre la diverși minori.

”Lui James i-a fost luată viața, în timp ce acuzații s-au bucurat de înățământ unu-la-unu, în circumstanțe net superioare celor pe care le-ar fi avut dacă nu ar fi comis această crimă.

Sute de mii de lire din bani publici au fost cheltuiți pentru ei și le-a fost acordată anonimitate pentru ca aceștia să își petreacă viața adultă ca persoane libere și educate, iertate prin identitățile noi de rușinea ce vine odată cu o crimă” mai spune fostul avocat al acuzării.

Acesta spune că, de-a lungul anilor, a mai văzut-o la televizor pe mama micuțului James și este de părere că nicio pedeapsă din lume nu poate compensa pierderea suferită.

„De fiecare dată când văd un copil mic, gândurile legate de James reapar. Nimeni dintre cei care au avut un rol în acest proces nu va uita o asemenea tragedie”, mărturisește fostul avocat.

ADVERTISEMENT