Cazul de film al femeii care a furat un milion de euro de la CEC și i-a donat bisericii continuă să facă victime, la 5 ani după ce aceasta a fost prinsă. Și acum există clienți ai băncii care se plâng că nu și-au recuperat banii. Anul acesta, Elena Meteșan a fost trimisă în judecată într-un nou dosar penal.
Elena Meteșan, 61 de ani, o fostă angajată a agenției CEC Zlatna, a reușit să sustragă, în decurs de 10 ani, în perioada 2006-2016, mai bine de un milion de euro din conturile de depozit a câtorva sute de clienți. Femeia a fost condamnată la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru delapidare. Ea a executat doi ani și jumătate și a fost eliberată condiționat în anul 2021.
Pagubă totală de 4.227.940 lei și 235.981 euro, iar modalitatea de sustragere a banilor a fost prin falsificarea semnăturilor de la rubricile destinate titularului de cont. Ea a falsificat 368 de documente de retragere, lichidare, transfer sau virament interbancar.
Elena Metașan le-a spus procurorilor că nu a urmărit să se îmbogățească și că a donat banii persoanelor sărace sau la biserici. Motivul principal pentru care a recurs la un astfel de gest a fost acela că era nemulțumită de condițiile de lucru și de salariul primit.
„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, arată procurorii.
Cea mai mare parte a clienților au fost despăgubiți de CEC, însă există mulți care nu au mai avut documente care să ateste că ar fi avut în cont sumele solicitate. Aceștia au dat în judecată banca și pe fosta angajată, în speranța că-și vor recupera banii. Unii au reușit deja, în instanță, alții se luptă și azi să-și primească banii.
Un astfel de caz este al Iacob C., un bărbat din Zlatna, care a depus 18.000 de lei la bancă în 2011 și a constatat că banii i s-au evaporat din cont. Acesta se judecă și azi cu Elena Meteșan și CEC pentru restituirea a 16.000 de lei.
Conform informațiilor din dosar reprezentanții băncii au stabilit o întâlnire cu bărbatul care susține că a fost păgubit, în care i-au prezentat documentele de retragere care aveau ”o semnătură care semăna cu cea a reclamantului”. Din acest motiv, banca a refuzat să-i plătească suma solicitată, iar documentele au fost transmise organelor de urmărire penală.
În 2017, urmărirea penală asupra Elenei Meteșan a fost extinsă cu privire la infracțiunea de înscrisuri sub semnătură privată, iar femeia a fost trimisă în judecată pentru această faptă abia în anul 2022.
Până la finalizarea acestui dosar, bărbatul din Zlatna și alți păgubiți care se află în aceeași situație au șanse mici să-și recupereze banii.
”În dosarul penal nr. 371/P/2017 instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a fost efectuat un raport de expertiză criminalistică de către un expert din cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bacău, (f. 103-124), care a concluzionat că nu se poate stabili dacă semnăturile depuse pe ordinele de retragere/lichidare nr. …/1 din 31.08.2018, respectiv de pe ordinul de transfer/virament intrabancar nr. …/1 din 31.08.2015 au fost executate sau nu de către reclamantul C. Iacob, la fel cum nu s-a putut stabili nici dacă semnăturile aferente titularului la numele C. Iacob au fost sau nu executate de către pârâta Meteșan Elena sau alte două funcționare ale băncii”, se arată în motivare.
Din acest motiv, bărbatul din Zlatna a pierdut atât procesul pe fond cât și apelul, dosarul său fiind în faza de recurs, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.
Procesul Elenei Meteșan având ca obiect ”falsul material în înscrisuri oficiale” se anunță, însă, unul de durată, în condițiile în care dosarul se află încă în faza camerei preliminară la judecătoria Alba Iulia. Dacă va fi găsită vinovată, femeia de la CEC riscă o nouă pedeapsă cuprinsă între 6 luni și 3 ani de închisoare.