News

Cazul femeii din Alba care a încasat timp de 16 ani o pensie mai mică modifică legislația. Proiectul adoptat în Camera Deputaților

14.07.2020 | 16:00
Cazul femeii din Alba care a incasat timp de 16 ani o pensie mai mica modifica legislatia Proiectul adoptat in Camera Deputatilor
ADVERTISEMENT

Marți, Camera Deputaților a votat proiectul de lege 31/2020, care cuprinde şi un amendament special solicitat de ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Inițiativa vine ca urmare a situației revoltătoare din judeţul Alba, acolo unde o pensionară nu şi-a primit drepturile la pensie cuvenită, din vina unei erori a funcționarilor, timp de 16 ani.

ADVERTISEMENT

Drept urmare a actului normativ adoptat în prezent, aleșii vor ca pe viitor cetățenii să nu mai aibă de suferit de pe seama calculării greșite a veniturilor.

Situația femeii din Alba care a încasat timp de 16 ani o pensie mai mică duce la modificarea legislației

În cursul acestei zile, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care corectează cazul pensionarei din Alba care nu şi-a primit drepturile de pensie timp de 16 ani.

ADVERTISEMENT

Conform legii votate marți, termenul de prescripție se prelungește pe o perioadă nedeterminată și se înlătură prevederea prescripției generale de 3 ani.

”Intervenţia legislativă pe care am făcut-o în calitate de deputat liberal, impune termenul de prescripție pe perioada nedeterminată, înlăturând prevederea prescripţiei generale la 3 ani.

ADVERTISEMENT

De-a lungul mandatului de parlamentar, prin intermediul petiţiilor, unii cetăţenii mi-au reclamat existenţa unor situaţii în care, deşi aveau de primit sume de bani de la Casa Naţională de Pensii, aceştia nu şi-au mai putut valorifica dreptul din cauza intervenirii termenului general de prescripţie, cu toate că eroarea aparţinuse organului administrativ”, a afirmat liderul deputaţilor PNL Florin Roman, potrivit News.ro.

Situația femeii din Alba, adusă în discuție de liberali

Florin Roman a mai amintit, în ședința de marți a Camerei Deputaților, de revoltătorul caz al pensionarei din judeţul Alba.

ADVERTISEMENT

”Ultimul caz revoltător, adus la cunoştinţa publicului, este cel al unei pensionare din judeţul Alba care a fost nedreptăţită în ceea ce priveşte dosarul său de pensie, mai precis punerea în plată a deciziei de pensionare pentru limită de vârstă.

Astfel, după ce iniţial a depus documentele pentru a se pensiona anticipat, iar peste doi ani, la împlinirea vârstei legale de pensionare, a depus un nou dosar, dar, din cauza unei erori materiale, nu s-a procesat corect această modificare a statutului de pensionar pentru limită de vârstă”, a completat Roman.

Timp de 16 ani, Ana Bîrloncea, o femeie din satul Tăuni, județul Alba, a încasat o pensie mult mai mică decât cea care i se cuvenea legal, pentru că un funcționar a trecut în sistem un cod greşit. Recent, femeia a aflat că nu îşi va mai putea recupera niciodată toţi banii. Detalii, AICI.

ADVERTISEMENT