News

Cazul insurecției de la Capitoliu. Donald Trump va beneficia de imunitate parțială, lucru decis de Curtea Supremă din SUA

Fostul președinte american Donald Trump va beneficia de ”imunitate parțială” în fața acuzațiilor penale care i se aduc în cazul insurecției de la Capitoliu.
01.07.2024 | 18:47
Cazul insurectiei de la Capitoliu Donald Trump va beneficia de imunitate partiala lucru decis de Curtea Suprema din SUA
Cazul insurecției de la Capitoliu. Donald Trump va beneficia de imunitate parțială, lucru decis de Curtea Supremă din SUA
ADVERTISEMENT

Așadar, Curtea Supremă a decis că Donald Trump poate solicita imunitate împotriva urmăririi penale pentru o parte dintre acțiunile sale, din perioada în care era încă președinte. Decizia va întârzia cu siguranță procesul intens mediatizat, privind acuzațiile federale de subversiune electorală care îl vizează.

Donald Trump va beneficia de imunitate parțială, lucru decis de Curtea Supremă din SUA

Conform CNN, Donald Trump a transmis că decizia instanței este ”o mare victorie”, potrivit unui anunț publicat pe rețeaua Truth Social. ”O MARE VICTORIE PENTRU CONSTITUȚIA ȘI DEMOCRAȚIA NOASTRĂ. MÂNDRU SĂ FIU AMERICAN!”, a scris Trump. În cel mai urmărit caz aflat pe rolul Curții Supreme în 2024, hotărârea a respins o decizie a unei curți federale care constata că Donald Trump nu ar trebui să beneficieze de imunitate pentru presupusele infracțiuni pe care le-a comis pentru a răsturnat rezultatul alegerilor din 2020.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Curtea Supremă a declarat că președinții SUA au nevoie de imunitate pentru actele lor oficiale, altfel se va crea un precedent și toți acești președinți SUA se vor teme că pot ajunge oricând la închisoare pentru orice ar face. ”Concluzionăm că, în conformitate cu structura noastră constituțională a separației puterilor în stat, natura puterii prezidențiale necesită ca un fost președinte să aibă o anumită imunitate față de urmărirea penală pentru acte oficiale în timpul mandatului său”, a declarat președintele Curții Supreme, John Roberts.

”Cel puțin în ceea ce privește exercitarea de către președinte a puterilor sale constituționale fundamentale, această imunitate trebuie să fie absolută”, a completat Roberts. Cu toate acestea, președintele SUA nu se va bucura ”de imunitate pentru actele sale neoficiale și nu tot ceea ce face președintele este oficial. Președintele nu este deasupra legii”.

ADVERTISEMENT

”Dar, Congresul nu poate incrimina comportamentul președintelui în îndeplinirea responsabilităților ramurii executive în temeiul Constituției”, a completat Roberts. Totodată, președintele Curții Supreme a afirmat că instanța va trebui să stabilească exact care dintre presupusele infracțiuni ale lui Donald Trump sunt imune și care nu.

Donald Trump obține o victorie de moment în lungul război juridic pe care-l poartă în SUA

Cu toate acestea vor fi necesare informări suplimentare pentru ca instanța de judecată să facă acest lucru. ”În consecință, trimitem instanței districtuale sarcina de a stabili în primă instanță – cu beneficiul informării care ne lipsește – dacă comportamentul lui Trump în acest domeniu se califică drept oficial sau neoficial”, a explicat Roberts.

ADVERTISEMENT

Conform BBC ar exista două ”acte oficiale” la care ar putea face referire Curtea Supremă pentru a-i oferi imunitate lui Donald Trump. Mai exact, solicitarea Departamentului de Justiție de a discuta cu statele din cadrul SUA despre investigarea presupusei fraude electorale, precum și discuția cu vicepreședintele de atunci Mike Pence, prin care Trump l-a presat pe Pence să nu certifice rezultatele alegerilor din 2020.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, judecătoarea Sonia Sotomayor a protestat față de această decizie a Curții Supreme. ”Lăsați-l pe președinte să încalce legea, lăsați-l să exploateze însemnele funcției sale pentru câștig personal, lăsați-l să-și folosească puterea oficială în scopuri rele. Pentru că, dacă ar ști că într-o zi ar putea fi tras la răspundere pentru încălcarea legii, s-ar putea să nu fie atât de îndrăzneț și neînfricat pe cât ne-am dori să fie.

Acesta este mesajul de astăzi al majorității. Chiar dacă aceste scenarii de coșmar nu se vor întâmpla niciodată, și mă rog să nu se întâmple niciodată, răul a fost făcut. Relația dintre președinte și oamenii pe care îi servește s-a schimbat irevocabil. În fiecare utilizare a puterii oficiale, președintele este acum un rege deasupra legii”, a răbufnit unui dintre judecătorii Curții Supreme.

”Ordonă echipei Seal 6 a Marinei să asasineze un rival politic? Imun. Organizează o lovitură de stat militară pentru a se menține la putere? Imun. Primește mită în schimbul unei grațieri? Imun. Imun, imun, imun. Cu teamă pentru democrația noastră, îmi exprim dezacordul„, a completat judecătorul Sonia Sotomayor.