News

Cazul lui George Floyd a avut un antecedent la Vatra Dornei. Nu există niciun vinovat la 10 luni după ce un bărbat a murit brutalizat de jandarmi. Video

02.06.2020 | 09:46
Cazul lui George Floyd a avut un antecedent la Vatra Dornei Nu exista niciun vinovat la 10 luni dupa ce un barbat a murit brutalizat de jandarmi Video
ADVERTISEMENT

Cazul americanului de culoare George Floyd, ucis de polițiști după o acțiune brutală, a avut un antecedent la Vatra Dornei în vara anului trecut.

Cazul lui George Floyd a avut un antecedent la Vatra Dornei

Cazul lui George Floyd a pus pe jar SUA, iar lumea protestează violent pe străzi, însă un antecedent a avut loc la Vatra Dornei, acolo unde un bărbat a murit după o intervenție neaddecvată a jandarmilor.

ADVERTISEMENT

Conform Libertatea, pe 19 iulie 2019, Ioan Csapai, un bărbat de 55 de ani a fost imobilizat de jandarmi în parcul din Vatra Dornei şi a murit după ce unul l-a presat la pământ, iar altul i-a dat cu spray lacrimogen în faţă.

”Nu mai da!”, strigă bărbatul culcat pe iarbă. Deasupra lui sunt doi jandarmi care se chinuie să-l imobilizeze. Unul încearcă să-i întoarcă la spate mâna omului. În zonă apare şi al treilea jandarm, care vine în ajutorul colegilor. Intervenţia continuă şi cu toţii sunt călare pe bărbatul care, aflat pe jos, începe să urle.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a ajuns la spital în stop cardio-respirator

Femeia din grupul de jandarmi se ridică şi vorbeşte la telefon, preţ de 30 de secunde. Se uită în jur, se apropie de bărbatul imobilizat, se postează în faţa lui, scoate spray-ul paralizant de la spate şi aşteaptă. La un semn al colegului care stă pe spatele celui culcat la pământ, jandarmeriţa se apleacă şi pulverizează un jet de spray direct în faţa victimei.

Bărbatul se mai zbate, anemic, vreo jumătate de minut, timp în care jandarmul care-i stă în cârcă îl apasă pe cap cu putere, ca să-i ţină faţa la pământ. Când omul nu mai mişcă, jandarmii îi duc mâinile la spate şi le încătuşează.

ADVERTISEMENT

După ce jandarmii au constatat că Csapai e inconştient, primul ajutor a fost acordat de un om din parc, care a venit cu o sticlă de apă, indicându-le celor din forţele de ordine să-l ude ”oleacă, aşa, pe piept”.

Bărbatul a ajuns la spital în stop cardio-respirator şi a murit, în dimineața următoare. Primele concluzii ale legiştilor au fost că bărbatul suferise un infarctul entero-mezenteric, complicat de o peritonită generalizată. Cu alte cuvinte, el era oricum foarte grav bolnav, iar faptul că a murit în timpul intervenţiei jandarmilor a fost doar o coincidenţă nefericită.

ADVERTISEMENT

”Decesul a survenit ca urmare a pulverizări cu spray iritant-lacrimogent”

Familia lui Csapai a cerut o contraexpertiză la IML Iaşi. Finalizat în luna februarie a acestui an, raportul de expertiză medico-legală este semnat de o comisie din care fac parte trei medici și arată că între intervenţia jandarmilor şi decesul bărbatului există o legătură de cauzalitate.

”Moartea numitului Csapai Ioan a fost violentă și s-a datorat insuficienţei multiple de organe, infarct entero-mezenteric, consecinţa unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen şi presarea victimei cu corpul şi genunchii în zona lombară, toate acestea ducând la stop cardio-respirator”, se arată în raport.

Legiştii din Iaşi mai precizează că ”decesul a survenit ca urmare a pulverizări cu spray iritant-lacrimogent, de la o distanţă de 20-30 de cm de faţa victimei, fapt ce a determinat asfixia acută, urmată de stop-cardiorespirator”.

Familia lui Csapai a depus în vara lui 2019 o plângere penală, iar la Parchetul Militar Iași a fost deschis un dosar în care este cercetată intervenţia jandarmilor. Singura inculpată, până acum, este Ana Maria Florescu, jandarmeriţa care a folosit spray-ul lacrimogen.

Jandarmeriţa nu folosise un spray aflat în dotarea forţelor de ordine

Acuzată iniţial de purtare abuzivă şi de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, ea a fost plasată de procurori sub control judiciar. În februarie, după finalizarea raportului de expertiză de la IML Iaşi, procurorii au extins urmărirea penală în cazul jandarmeriţei şi pentru infracţiunea de ”loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”.

Avocatul familiei bărbatului vrea să solicite Parchetului schimbarea încadrării faptei din ”lovituri cauzatoare de moarte” în ”omor” și au depus o plângere penală prin care cere cercetarea şefului Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei, colonelul Bogdan Cruceanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizare a făptuitorului şi de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri.

Jandarmeriţa nu folosise un spray aflat în dotarea forţelor de ordine, ci unul neautorizat, pe care-l şi-l cumpărase ca să se apere de câini.

În plângere se arată că ”Bogdan Cruceanu i-a ordonat în mod direct subalternei predarea spray-ului din dotare, sub pretextul că acela este spray-ul folosit de către ea pentru imobilizarea victimei, deşi cunoştea adevărul cu privire la spray-ul folosit”.

SUA este în alertă din cauza protestelor violente care au pus stăpânire pe mai multe orașe., după moartea violeentă a lui George Floyd. Bărbatul de culoare a fost ucis de polițiști după o intervenție extrem de brutală.

ADVERTISEMENT
Tags: