News

Cazul lui George Floyd revine în prim-plan. Imagini cutremurătoare din momentul arestării: „Vă rog să nu mă împușcați”

01.04.2021 | 13:48
Cazul lui George Floyd revine in primplan Imagini cutremuratoare din momentul arestarii Va rog sa nu ma impuscati
ADVERTISEMENT

Ies la iveală noi detalii în cazul lui George Floyd, bărbatul afro-american care a murit, în vara anului trecut, după ce un polițist l-a asfixiat ținând genunchiul pe gâtul său timp de 8 minute și 46 de secunde.

Imagini cutremurătoare surprinse de camerele de corp purtate de Thomas Lane, J Alexander Kueng și Tou Thao, trei dintre ofițerii care au intervenit atunci, au fost publicate recent, în cadrul procesului.

ADVERTISEMENT

Vă rog să nu mă împușcați, tocmai mi-am pierdut mama”, imploră bărbatul, printre lacrimi, în momentul în care este încătușat. Cooperează, însă, cu autoritățile și promite să „facă tot ce i se spune”. Nimic nu părea să anunțe tragedia ce avea să se producă.

Noi imagini cutremurătoare din momentul arestării lui George Floyd

În imagini se poate observa cum Floyd începe să plângă și să se opună încercărilor repetate ale polițiștilor de a-l băga într-un vehicul, motivând că este claustrofob și suferă de anxietate.

ADVERTISEMENT

În acel moment, își fac apariția la fața locului Derek Chauvin – pus sub acuzare pentru ucidere din culpă – și partenerul său, Thao. Pus la pământ, bărbatul afro-american își strigă mama și le transmite membrilor familiei că îi iubește.

Christopher Martin, un tânăr în vârstă de 19 ani care a asistat la întreaga scenă, fiind vânzător la un magazin din apropiere, susține că a interacționat cu Floyd chiar înainte să fie arestat.

ADVERTISEMENT

„Părea a fi sub influența drogurilor. S-a chinuit să răspundă la o întrebare simplă, dar era suficient de lucid pentru a putea purta o conversație, prietenos și abordabil”, a declarat acesta în instanță.

De altfel, imaginile surprinse de camerele de supraveghere confirmă mărturia sa, pentru că bărbatul râdea și părea extrem de deschis cu toți cei din jur. Martin povestește mai departe că i-a vândut un pachet de țigări și a primit în schimb o bancnotă contrafăcută.

ADVERTISEMENT

Datorită culorii și texturii banilor, și-a dat seama imediat că erau falși, dar este convins că Floyd „nu știa acest lucru”. Ulterior, un alt angajat al magazinului a sunat la poliție.

Charles McMillian, în vârstă de 61 de ani, un alt bărbat luat la întrebări de judecători, pare să fi fost primul martor la scena arestării. Acesta susține că a vorbit cu Floyd și l-a îndemnat să urce în mașina de poliție.

O întreagă lume așteaptă verdictul cu sufletul la gură

Vestea morții sale a făcut înconjurul lumii și a devenit un adevărat simbol al brutalității forțelor de ordine, mai ales împotriva cetățenilor afro-americani. Trebuie spus, însă, că polițiștii sunt rareori condamnați în SUA pentru decesele care se produc în timpul serviciului, dacă se întâmplă să ajungă în boxa acuzaților.

Cert este că verdictul în acest caz – oricare ar fi el – va reprezenta un indiciu al modului în care sistemul juridic american va trata în viitor decesele survenite în custodia poliției.

ADVERTISEMENT