News

Cazul Madeleine McCann, o nouă operațiune de căutare. Dispariția misterioasă ține de 16 ani viu interesul lumii întregi

Madeleine McCann a dispărut în urmă cu 16 ani dintr-o stațiune din Portugalia. Poliția germană a lansat o nouă operațiune de căutare
24.05.2023 | 19:43
Cazul Madeleine McCann o noua operatiune de cautare Disparitia misterioasa tine de 16 ani viu interesul lumii intregi
Madeleine McCann a dispărut cu câteva zile înainte de a împlini 4 ani Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

“Nu vom renunța niciodată.” Acestea au fost cuvintele rostite la începutul acestei luni de părinții lui Madeleine McCann, care a dispărut fără urmă în timp ce se afla în vacanță în Portugalia cu familia. Părinții au marcat luna aceasta 16 ani de la dispariția ei și ceea ce ar fi trebuit să fie cea de a 20-a aniversare a fetei născute în 2003.

Dispariția misterioasă care captivează lumea de 16 ani

De luni, poliția efectuează căutări în zona unui lac artificial izolat, la aproximativ 50 de kilometri de zona stațiunii de unde Madeleine a dispărut în urmă cu 16 ani. Este cea mai recentă evoluție în cadrul unei căutări îndelungate, foarte mediatizate și, de multe ori, controversate, a copilului din Leicestershire, Anglia, dispărut în urmă cu 16 ani.

ADVERTISEMENT

Misterul a ceea ce s-a întâmplat cu Madeleine a captivat oamenii din întreaga lume într-un mod în care puține alte dispariții au făcut-o. Timp de ani de zile, mulți au urmărit cu nerăbdare frenetică fiecare întorsătură a cazului ei. A fost răpită? Unde a plecat? Încă de la început, părinții ei au spus că ei cred că a fost răpită și că este încă în viață undeva.

Apelurile lor periodice privind locul unde se află au dus la numeroase apariții de fete care se potrivesc descrierii lui Madeleine, cu afecțiunea oculară rară care o caracterizează, în întreaga lume, dar niciunul dintre aceste ponturi nu s-a dovedit a fi corect. Și în timp ce mulți suspecți au fost investigați – unii au fost ulterior exonerați, în timp ce alții rămân sub anchetă – căutarea lui Madeleine continuă.

ADVERTISEMENT

3 mai 2007: Noaptea în care dispare Madeleine McCann

Madeleine era la doar câteva zile distanță de sărbătorirea celei de-a patra aniversări când a dispărut în timp ce se afla într-o vacanță de familie în orașul portughez Praia da Luz, stațiune turistică, la 3 mai 2007. Călătoria începuse bine, familia bucurându-se de aerul curat și de soare în timpul șederii lor în stațiunea Ocean Club din regiunea Algarve. Însă, după cinci zile de escapadă, s-a produs o tragedie.

În acea seară fatidică, Kate și Gerry McCann i-au culcat pe Madeleine și pe frații ei gemeni mai mici, Sean și Amelie, înainte de a merge să ia masa cu prietenii la un restaurant, aflat la mică distanță de locul unde erau cazați. Grupul pusese la punct un sistem de verificare a tuturor copiilor la fiecare jumătate de oră.

ADVERTISEMENT

Kate McCann a dat alarma în jurul orei 22.00, când s-a dus să facă runda de verificări și a descoperit obloanele din camera copiilor ei deschise și patul lui Madeleine gol. “Tot ce pot să spun este că mă simțeam în siguranță. Este o stațiune de familie”, a declarat ulterior mama lui Madeleine.

Poliția a fost chemată și, în orele care au urmat, s-a alăturat părinților micuței, prietenilor lor și personalului complexului în căutare. În următoarele zile și luni, sute de polițiști sprijiniți de voluntari au cercetat zona înconjurătoare, fără succes.

ADVERTISEMENT

2007: O frenezie mediatică și primii suspecți

Dispariția a stârnit imediat un interes global, susținut de o uriașă campanie publicitară lansată de familia McCann. O recompensă mare a fost oferită pentru informații despre locul unde se află Madeleine, inclusiv contribuții din partea autoarei seriei “Harry Potter” J.K. Rowling, a judecătorului de la “America’s Got Talent” Simon Cowell și a miliardarului CEO Richard Branson. Apeluri de ajutor pentru a da de urma fetiței dispărute au fost lansate, de asemenea, de către fotbaliști superstaruri, printre care David Beckham și Cristiano Ronaldo.

Soții McCann au călătorit mult pentru a face publică căutarea fiicei lor și chiar s-au întâlnit la Roma cu Benedict al XVI-lea, pe atunci Papă, pentru a-i cere să se roage pentru întoarcerea în siguranță a lui Madeleine.

La mai puțin de două săptămâni de la începerea anchetei, la 14 mai, poliția portugheză l-a numit pe Robert Murat, un britanic care trăiește în Portugalia, drept “arguido” sau suspect oficial în acest caz. Murat a negat acuzațiile și și-a susținut nevinovăția. Ulterior, statutul de suspect a fost retras și nu au fost formulate acuzații.

Presiunea a crescut rapid asupra poliției locale cu privire la modul în care a gestionat cazul, în contextul în care mass-media din întreaga lume a atras atenția asupra acestui oraș de la malul mării, cândva adormit. Au fost ridicate întrebări cu privire la comportamentul lor operațional în noaptea dispariției lui Madeleine, șeful poliției portugheze recunoscând în iunie că este posibil ca indiciile criminalistice să fi fost distruse, deoarece locul crimei din apartament nu a fost protejat în mod sigur.

În septembrie, poliția portugheză i-a desemnat, de asemenea, cu statutul de “arguido” pe Kate și Gerry McCann ca suspecți în cazul dispariției fiicei lor Măsura a fost luată după ce, după câte se pare, a găsit ADN suspect într-o mașină pe care familia a închiriat-o la 25 de zile după dispariția fetiței.

Cotidianul Sunday Mirror a citat-o la vremea respectivă pe Kate McCann spunând că poliția portugheză a încercat să o determine să mărturisească în mod fals că Madeleine a murit într-un accident și că cei doi soți s-au panicat și au aruncat cadavrul. Cei doi au negat cu vehemență orice greșeală sau implicare în dispariția lui Madeleine.

Gerry McCann a declarat într-un interviu acordat unui post de televiziune spaniol în luna octombrie a aceluiași an că este “încrezător” că cei doi soți vor fi “eliminați” din anchete. “Sunt convins de asta, pentru că nu am făcut nimic.”

2008: Portugalia pune capăt anchetei

În martie 2008, soții McCann au acceptat despăgubiri de 1,1 milioane de dolari și scuze pe prima pagină din partea ziarelor londoneze Daily Express și Daily Star pentru articolele în care se afirma că părinții ar fi fost implicați în dispariția sau moartea fiicei lor. Banii urmau să ajungă la Madeleine’s Fund, o companie non-profit înființată pentru a găsi fata și a aduce în fața justiției pe oricine a jucat un rol în dispariția ei.

Patru luni mai târziu, în iulie 2008, procurorul general al Portugaliei a pus capăt anchetei privind dispariția Madeleinei. Un purtător de cuvânt al biroului procurorului portughez a declarat pentru CNN că ancheta de 14 luni nu a descoperit nicio dovadă a vreunei infracțiuni comise de vreuna dintre cele trei persoane numite cândva ca suspecți oficiali: familia McCann sau Murat. După ce cazul a fost efectiv închis, poliția a predat dosarul – care conținea până la 30.000 de pagini – avocaților și anchetatorilor privați care lucrează pentru familia lui Madeleine și care au promis că vor continua.

Kate McCann a declarat că aceștia nu vor lăsa “nicio piatră neîntoarsă” în timp ce își continuă ancheta privată și că ea crede că faptul că a fost numită suspect de către poliția portugheză a avut un efect devastator asupra cazului. O lună mai târziu, un purtător de cuvânt al soților McCann a declarat că cei doi soți încă mai cred că fiica lor este în viață, în parte ca urmare a revizuirii dosarelor poliției portugheze, care nu au dezvăluit nicio dovadă că aceasta a fost ucisă.

Dosarele au arătat, de asemenea, că un medic legist britanic de rang înalt a declarat că este imposibil să se concluzioneze dacă o mostră de ADN din mașina închiriată de familie în Portugalia provine de la Madeleine, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei. “Trebuie să te întrebi ce a încercat să obțină poliția prin prezentarea exagerată a unor dovezi pe care nu le aveau și, în mod clar, nu puteau pretinde că le au”, a declarat purtătorul de cuvânt la acea vreme.

2009-2012: Familia încearcă să mențină ritmul cazului

În mai 2009, soții McCann au apărut la emisiunea “The Oprah Winfrey Show” și au prezentat o imagine îmbunătățită digital care arată cum ar putea arăta fiica lor la vârsta de 6 ani. Kate McCann a declarat în timpul apariției că a ținut camera lui Madeleine pregătită pentru ea și că a vizitat-o zilnic, “doar (pentru) a o saluta… doar (pentru) a-i spune că încă mergem… să facem tot ce putem pentru a o găsi”.

Doi ani mai târziu, soții McCann au publicat propria relatare a dispariției fiicei lor, intitulată simplu “Madeleine”. Ei și-au exprimat speranța că această carte îi va determina și pe alții să vină cu informații și că orice profit va fi direcționat către continuarea anchetei.

Între timp, Poliția Metropolitană din Londra a format o comisie de anchetă, menită să analizeze detaliile din acest caz. După o revizuire care a durat un an, forțele de ordine au publicat o nouă imagine generată pe calculator a fetiței, care arată cum ar putea arăta Madeleine la vârsta de 9 ani.

“Ca urmare a dovezilor descoperite în timpul revizuirii, acum cred că există posibilitatea ca Madeleine să fie încă în viață și fac apel la oricine care poate oferi informații directe despre locul unde se află să contacteze echipa”, a declarat poliția într-un comunicat, fără a dezvălui detalii despre posibilitatea unor noi piste.

2013: Cazul Madeleine McCann, redeschis

Speranța a fost reînnoită pentru familie în octombrie 2013, când poliția britanică a publicat noi portrete-robot ale unor potențiali suspecți în acest caz. Un apel în cadrul emisiunii “Crimewatch” de la BBC TV a dus la peste 1.000 de apeluri din partea publicului, două persoane care au sunat numind același suspect. În aceeași lună, poliția portugheză a declarat că va redeschide cazul. Poliția din Marea Britanie și cea din Portugalia ar urma să colaboreze în paralel la anchetele lor pentru a urmări noi piste.

În ianuarie 2014, autoritățile din Portugalia au primit o scrisoare din partea procurorilor britanici prin care se cerea audierea unor persoane din această țară în legătură cu dispariția din 2007. Detectivii britanici au călătorit în Portugalia la scurt timp după aceea, dar nu se face nicio arestare.

Pe fondul unei noi căutări de răspunsuri, în martie s-a aflat că polițiștii căutau un bărbat care a agresat alte cinci tinere britanice aflate în vacanță în Portugalia, în timp ce investigau 12 crime potențial legate între ele în stațiunile din apropierea locului unde a dispărut Madeleine.

În anii următori, se pare că s-au înregistrat puține progrese. În septembrie 2015, s-a dezvăluit că ancheta poliției britanice – cunoscută sub numele de Operațiunea Grange – a costat peste 10 milioane de lire sterline de la începutul ei, în 2011.

2020: Apare un nou suspect

În iunie 2020 a avut loc o descoperire majoră în acest caz, când autoritățile britanice și germane au anunțat că investighează un bărbat german în vârstă de 43 de ani în legătură cu dispariția lui Madeleine. Ulterior, acesta a fost numit în presa germană drept “Christian B.” Autoritățile britanice au descris această evoluție ca fiind o “nouă linie de anchetă semnificativă”.

Suspectul – care a locuit în regiunea Algarve din Portugalia între 1995 și 2007, într-o casă din Praia de Luz – era un violator condamnat și un agresor sexual de copii care executa în prezent o pedeapsă cu închisoarea pentru violarea unei femei de 72 de ani în Portugalia.

Într-un interviu acordat CNN în săptămânile care au urmat, procurorul german Hans Christian Wolters a declarat că avea “constatări” care arătau că noul suspect a ucis-o pe McCann, dar nu avea suficiente dovezi pentru a aduce cazul în instanță.

Ca răspuns la noile evoluții, soții McCann au mulțumit celor două forțe de poliție pentru eforturile lor continue de a-și localiza fiica. “Tot ceea ce ne-am dorit vreodată este să o găsim, să descoperim adevărul și să îi aducem pe cei responsabili în fața justiției”, au spus ei. “Nu vom renunța niciodată la speranța de a o găsi pe Madeleine în viață, dar oricare ar fi rezultatul, trebuie să știm, așa cum trebuie să găsim pacea.” În iulie, autoritățile portugheze au efectuat percheziții la trei puțuri, dar o sursă locală din cadrul forțelor de ordine a declarat că nu au fost descoperite informații noi.

2022: Ancheta privind un nou suspect se intensifică

În aprilie 2022, oficialii portughezi și germani l-au desemnat pe noul suspect, identificat acum ca fiind Christian Brückner, ca suspect oficial. A fost pentru prima dată când procurorii portughezi au identificat un suspect oficial în acest caz de la achitarea lui Kate și Gerry McCann. În luna următoare, Wolters și-a reiterat poziția potrivit căreia era “sigur” că Brückner a ucis-o pe Madeleine.

2023: Noi căutări

La 22 mai 2023, autoritățile germane au anunțat că va avea loc o nouă căutare în Portugalia, pe baza unui pont recent. Operațiunea a început a doua zi la lacul artificial Arade, în apropiere de orașul portughez Silves, la aproximativ 50 de kilometri de Praia da Luz.

Scafandri ai poliției și ambarcațiuni rapide au fost văzute la fața locului și se așteaptă să rămână acolo timp de aproximativ două zile, potrivit CNN Portugal, afiliat CNN. Autoritățile au declarat că au fost efectuate săpături care au scos la iveală materiale care vor fi trimise pentru analiză, fără a oferi detalii despre ce s-a găsit. Apele au mai fost verificate anterior în 2008, dar au scos la iveală puține lucruri de valoare.

Poliția căuta dovezi pentru a susține o acuzație oficială împotriva lui Brückner în cazul McCann. Surse au declarat pentru filiala CNN că, de data aceasta, accentul nu a fost pus căutările sub apă și, deși ar putea avea loc unele scufundări, investigația la suprafață a fost prioritară.

Percheziția a fost ordonată după ce au fost găsite fotografii ale lacului în computerul lui Brückner, a declarat o sursă din cadrul poliției din Germania. Se pare că Brückner a petrecut mult timp în zona corpului de apă în timp ce locuia în țară, referindu-se la acesta ca fiind “paradisul”.

La începutul lunii mai, familia McCann a marcat cea de-a 16-a aniversare a dispariției lui Madeleine. Părinții ei au declarat că fiica lor “încă le lipsește foarte mult”. Ei au adăugat că “ancheta poliției continuă și așteptăm progrese”.

Cât a costat ancheta în cazul Madeleine McCann?

Noua căutare la lacul de acumulare – unul dintre cele șase din Algarve – este prima în Portugalia din 2014 și vine în contextul în care Poliția Metropolitană a primit încă 110.000 de lire sterline de la Ministerul de Interne pentru a finanța căutarea lui Madeleine, care ar urma să împlinească 20 de ani luna aceasta.

Aceasta ridică suma totală cheltuită pentru căutarea fetiței născute în Leicestershire, cu numele de cod Operațiunea Grange, la puțin mai puțin de 13,1 milioane de lire sterline din 2011 și este semnificativ mai mică decât cele peste 300.000 de lire sterline aprobate de Ministerul de Interne în anul precedent.

Deși nu se cunosc costurile suportate de autoritățile germane și portugheze, procurorul general de atunci al Lisabonei, Fernando Jose Pinto Monteiro, a declarat în 2012 că operațiunea de căutare a lui Madeleine a fost cea mai costisitoare din istoria țării.

ADVERTISEMENT
Tags: