ADVERTISEMENT
News

Cazul misterios al unei femei din Italia. Ea ar fi fost pacientul zero COVID-19. Medicii încearcă să îi afle identitatea

Se presupune că este vorba despre o femeie de 25 de ani care ar fi avut COVID cu o săptămână înainte de identificarea bolii în Wuhan.
Autor: Georgiana Dicu | 15.07.2021 | 11:47
Cazul misterios al unei femei din Italia. Ea ar fi fost pacientul zero COVID-19. Medicii încearcă să îi afle identitatea
Misiune imposibilă. Italienii nu reușesc să găsească pacientul zero COVID-19. Medicul care-i cunoștea identitatea a murit Foto: hepta, Colaj Fanatik

O echipă condusă de Organizația Mondială a Sănătății care studiază originile COVID-19 și-a îndreptat atenția asupra cazului unei femei italiene misterioase.

ADVERTISEMENT

Tânăra de 25 de ani a vizitat un spital din Milano cu dureri în gât și leziuni ale pielii în noiembrie 2019 – cu o lună înainte ca Covid-19 să fie identificat în orașul chinez Wuhan.

Misiune imposibilă. Italienii nu reușesc să găsească pacientul zero COVID-19. Medicul care-i cunoștea identitatea a murit

Cercetările publicate în ianuarie anul curent au constatat că o probă de piele recoltată de la femeie a prezentat urme de coronavirus atunci când a fost testat după mai mult de șase luni.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință spun că acest caz sugerează că virusul circula în China și în alte părți cu mult înainte ca primul focar să explodeze pe piața de fructe de mare Huanan din Wuhan în decembrie 2019 și un studiu suplimentar al cazului său ar putea ajuta la determinarea cât timp.

Singura problemă este că nimeni nu cunoaște identitatea femeii.

Wall Street Journal a relatat că facilitățile care au supravegheat cazul ei – spitalul Policlinico din Milano și Universitatea din Milano – spun că nu dețin detaliile ei de identificare, în timp ce Raffaele Gianotti, dermatologul care a tratat-o, a murit în martie cu doar câteva zile înainte ca echipa OMS să solicite mai multe cercetări asupra pacientului.

ADVERTISEMENT

Echipa a recomandat căutarea posibilelor cazuri de COVID-19 în alte țări care sunt anterioare primului caz confirmat de Wuhan. Cercetătorii spun că examinarea cazurilor suspecte anterioare ar putea ajuta la stabilirea unui calendar al răspândirii timpurii a virusului.

Pentru a face acest lucru, echipa a cerut băncilor de sânge din mai multe țări să testeze probe de la sfârșitul anului 2019 pentru prezența anticorpilor coronavirus.

ADVERTISEMENT

Mai multe studii au sugerat că există persoane care au fost infectate cu COVID-19 înainte ca primele cazuri de virus să fie raportate în zonele lor, dar cazul femeii italiene rămâne unul dintre cele mai interesante.

Un test de sânge preluat de la femeie în iunie 2020 a dat fost pozitiv pentru anticorpi la noul coronavirus. Cu câteva luni mai devreme, pe 10 noiembrie 2019, a fost prelevată o probă de piele de la femeie de către Dr. Gianotti.

ADVERTISEMENT

Când pandemia a lovit Italia la începutul anului 2020, Dr. Gianotti a analizat probele de piele arhivate, căutând orice urmă de COVID-19.

El a efectuat două teste pe proba de piele a femeii, ambele găsind proteina spike și fragmente de proteină, dar proba a fost prea degradată pentru a efectua un al treilea test crucial.

ADVERTISEMENT

Acest test i-ar fi permis dr. Gianotti să secvențeze genetic virusul, oferind o confirmare mai definitivă că femeia a avut într-adevăr COVID-19 și ar putea permite cercetătorilor să îl compare cu cazuri din China.

”Am fost dezamăgit pentru un singur lucru. Că nu o putem confirma cu o altă a treia tehnică”, a declarat Massimo Barberis, co-autor al cercetărilor doctorului Gianotti, relatează Daily Mail.

Dr. Barberis a subliniat că, în timp ce sângele femeii prelevat la mijlocul anului 2020 a fost pozitiv pentru anticorpi, COVID-19 a dominat nordul Italiei până atunci, creând posibilitatea ca ea să fi fost expusă la o infecție asimptomatică la ceva timp după luna noiembrie.

A scăzut entuziasmul pentru a afla cum a început pandemia

În timp ce identitatea femeii rămâne un mister, dr. Barberis a spus că crede că entuziasmul pentru a afla cum a început pandemia dispare printre cercetători pe măsură ce virusul dispare în Europa. „Oamenii nu sunt interesați”, a spus el.

În ciuda diminuării entuziasmului, cercetările continuă asupra sursei COVID-19.

Săptămâna trecută, un grup de oameni de știință care au respins teoria conform căreia virusul s-a scurs dintr-un laborator din Wuhan și-a reiterat convingerile într-o scrisoare. Coaliția internațională de experți a declarat că încă nu există „dovezi validate științific” care să susțină așa-numita „teorie a scurgerilor de laborator”.

Printre semnatari se numără doctorul Peter Daszak, președintele britanic al EcoHealth Alliance, care a direcționat bani pentru cercetare la Institutul de virusologie din Wuhan și consilierul științific al guvernului britanic Sir Jeremy Farrar.

Scrisoarea, publicată în Lancet, a urmat unui articol din același jurnal din februarie trecut, care a afirmat că teoria scurgerilor de laborator a creat „frică” și „prejudecăți”. A fost puternic criticată în ultimele săptămâni, după ce a apărut că cel puțin unul dintre semnatari avea legături financiare nedivulgate cu laboratorul din Wuhan.

Douăzeci și patru dintre oamenii de știință care au semnat scrisoarea de anul trecut și-au pus numele și pe noua ediție, care susține că „acuzațiile nu sunt de niciun ajutor” și că „cel mai puternic indiciu” despre originea virusului indică faptul că acesta evoluează în natură.

Însă trei dintre aceștia nu au apărut în actualizarea recentă, inclusiv profesorul Peter Palese, care anterior a declarat pentru MailOnline că au apărut „multe informații deranjante” de la scrisoare și a vrut „să vadă răspunsuri care să acopere toate întrebările”.

Opinia generală este că coronavirusul a apărut mai întâi în lilieci și a sărit la o specie gazdă înainte de a fi în cele din urmă transmis oamenilor.

Cu toate acestea, unii cred că virusul s-a scurs de la Wuhan Institute of Virology, care neagă acest lucru.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!