News

Cazul morții mezzosopranei de la Iași. Judecătorul îi face praf pe anchetatori: ”Aveau obligația de a administra toate probele”

O nouă răsturnare de situație în cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, care a fost retrimis procurorilor pentru administrarea unor probe neincluse în anchetă.
07.10.2022 | 15:33
Cazul mortii mezzosopranei de la Iasi Judecatorul ii face praf pe anchetatori Aveau obligatia de a administra toate probele
Procurorii trebuie să afle dacă Maria Macsim Nicoară a fost ucisă și dacă soțul acesteia are vreo legătură cu moartea ei / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Decizia judecătorilor ieșeni de a retrimite dosarul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară la Parchet reprezintă o adevărată lovitură de teatru pentru soțul artistei, care devine implicit suspect de omor, fapt pentru care primise deja o soluție de clasare. Codrin Constantin Nicoară a fost trimis în judecată pentru o infracțiune mai puțin gravă, ”lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate”, pe motiv că acesta nu a sunat la 112, în ciuda stării grave a soției sale, mama lui fiind cea care a apelat numărul de urgență. Magistrații au decis ca acest dosar să se întoarcă la procuror pentru a fi completat cu noi probe care vizează infracțiunile de omor și complicitate la omor.

Plaga de pe umărul mezzosopranei nu apare în raportul medico-legal

Familia Mariei Macsin Nicoară au solicitat încă din 18 noiembrie 2021 schimbarea încadrării juridice din ”lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate” în cea de ”omor”, iar plângerea a fost admisă în martie 2022.

ADVERTISEMENT

La baza acestei decizii a stat un raport de expertiză extrajudiciară, în urma căruia s-au constatat erori grave în anchetă: rapoartele de expertiză medico-legale conțineau elemente contradictorii sau lipsă. De exemplu, în niciun document medico-legal nu apare plaga de la nivelul umărului drept posterior al victimei, care nu poate fi explicată prin mecanismul de cădere.

Expertul a arătat că energia cinetică la cădere pasivă este insuficientă pentru a provoca leziuni atât de grave. Mai exact, o simplă alunecare pe scări nu putea să-i creeze atât de multe răni grave, acestea putând fi explicate doar printr-o heteroagresiune.

ADVERTISEMENT

Maria Macsim Nicoară ar fi fost amenințată cu moartea de soțul ei

În motivare, judecătorul a atras atenția procurorului de caz că a ignorat cu desăvârșire probe esențiale pentru anchetă.

”Organele de urmărire penală aveau obligaţia de a administra toate probele care apăreau ca fiind utile pentru lămurirea situaţiei de fapt, având în vedere pe de o parte concluziile medicilor specialişti care nu exclud heteroagresiunea, iar pe de altă parte declaraţiile martorilor audiaţi din care rezultă că relaţia dintre cei doi soţi era tensionată, existând indicii că Macsim Nicoară Maria ar fi fost anterior agresată de către soţul său, Nicoară Codrin Constantin şi chiar ameninţată cu moartea.

ADVERTISEMENT

Judecătorul de cameră preliminară a mai constatat că, în procesul – verbal de cercetare la faţa locului s-a consemnat că au fost ridicate urme şi s-a indicat plicul nr. 3 ce conţine probe biologice – pată de substanţă de culoare brun – roşcat ridicată de pe covorul din hol, s-au găsit mai multe pete de substanţă de culoare brună pe partea frontală a unor papuci de culoare albastră, mărimea 42, iar pe gresia treptelor 1 şi 2, în extremitatea stângă, lângă perete, s-au găsit urme de substanţă roşiatică. De asemeni, pe bluza victimei s-a găsit o pată de culoare maronie fixată prin fotografiere cu cifra 9.

Judecătorul de cameră preliminară a apreciat că cercetarea a fost efectuată în mod defectuos, întrucât nu s-a determinat natura urmelor biologice de pe perete, de pe scări, de pe obiectele de îmbrăcăminte şi de pe papucii mărimea 42, respectiv dacă este vorba despre vomă, sânge sau alte substanţe. Pentru situaţia în care s-ar stabili că este vorba de sânge, ar trebui verificată direcţia de producere a urmelor de pe perete şi poziţia victimei, aspecte esenţiale pentru cauză”, se arată în motivarea instnței, consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Judecător: ”Se impune restituirea cauzei la procuror pentru rezolvarea unitară a fazei de urmărire penală”

Pe 21 aprilie 2022, familia mezzosopranei a cerut restituirea întregii cauze la procuror, în condițiile în care cercetările pentru omor urmau să fie reluate iar procesul pentru ”lăsare fără ajutor a unei persoane în dificultate” mergea înainte.

Pe 13 septembrie, Tribunalul Iași a admis și această cerere, considerând că au apărut probe noi și că acestea trebuie analizate împreună.

”Ne aflăm în situaţia în care, cu privire la evenimentele petrecute la data de 09.05.2020 şi care au avut ca urmare moartea numitei Macsim Nicoară Maria, pe de o parte, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a redeschis urmărirea penală ce vizează săvârşirea infracţiunilor de omor, prev. şi ped. de art. 199 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, respectiv complicitate la omor, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 199 alin. 1 Cod penal, iar pe de altă parte, Judecătoria Iaşi ar trebui să înceapă cercetarea judecătorească pentru săvârşirea infracţiunii de lăsărea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, prev. şi ped. de disp. art. 203 alin. 1 Cod penal. (…)

În condiţiile în care judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Iaşi a constatat că urmărirea penală nu este completă, instanţa apreciază că se impune restituirea cauzei la procuror pentru rezolvarea unitară a fazei de urmărire penală, pentru respectarea dreptului la un proces echitabil reglementat de disp. art. 6 alin. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, explică judecătorul.

Maria Macsim Nicoară a decedat în noaptea de 23-24 decembrie 2020, după șapte luni petrecute în comă, în urma a ceea ce anchetatorii au numit ”un accident casnic”. Mai exact, mezzosoprana s-a prăbușit pe scări și s-a ales cu multiple leziuni cerebrale și embolie pulmonară, respectiv blocarea unei artere care alimentează plămânii.

ADVERTISEMENT
Tags: