Alegeri 2024

Cazul prințului Paul, pe masa Curții de Justiție a UE. Alina Gorghiu: ”Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară”

Cazul prințului Paul a ajuns pe masa Curții de Justiție a UE. ”Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară”.
24.06.2024 | 16:51
Cazul printului Paul pe masa Curtii de Justitie a UE Alina Gorghiu Facem toate demersurile pentru ai aduce pe fugari in tara
Cazul prințului Paul, pe masa Curții de Justiție a UE. Sursa foto: Pixabay/Wikipedia/Linkedin/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunțat că, luni, 24 iunie 2024, Curtea de Justiția a Uniunii Europene (CJUE) dezbate sesizarea făcută de către instanța din România cu privire la mandatul european de arestare în cazul predării prințului Paul autorităților din țara noastră.

”Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară”

Alina Gorghiu a declarat că „astăzi va fi termen la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanţa din România în cazul prinţului Paul”.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului Justiției, este vorba despre o sesizare făcută de Curtea de Apel Braşov, care vizează aspecte privind respectarea legislaţiei UE în materia mandatului european de arestare în cazul predării prinţului Paul”.

Alina Gorghiu a subliniat că acest caz este unul „deosebit de important” pentru statul român mai ales că solicitarea României de a-l dezbate în procedură de urgenţă a fost admisă.

ADVERTISEMENT

Mai mult, șefa de la Justiție a ținut să precizeze că opinia Comisiei Europene a fost în acord cu cea a statului român.

„Aceasta a propus Curţii să răspundă la întrebările preliminare în sensul că executarea unui mandat european de arestare de către un stat membru nu poate fi refuzată pentru simplu motiv că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiaşi MEA emis împotriva aceleiaşi persoane şi pentru aceleaşi fapte”, a declarat Alina Gorghiu.

ADVERTISEMENT

Alina Gorghiu a menționat faptul că România face toate demersurile necesare pentru a-i aduce pe toții fugarii în țară pentru a-și ispăși pedepsele.

”Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară”, a mai spus ministrul Justiţiei.

ADVERTISEMENT

Ea le-a mulţumit colegilor din cadrul Ministerului Justiţiei, instanţei de executare, Poliţiei Române şi tuturor autorităţilor implicate în acest caz.

Cazul prințului Paul a ajuns pe masa CJUE la numai câteva săptămâni după ce Alina Gorghiu, a anunţat, pe 10 iunie, că o instanţă din Malta a admis apelul parchetului şi a desfiinţat prima hotărâre a judecătorilor prin care se refuzase predarea fugarului Paul-Philippe al României.

 

ADVERTISEMENT