Fotbal international

Cazul “Sebastian Colțescu”, analizat de psiholog: “Expresia nu a fost cea mai fericită. Vor fi consecințe!”. Exclusiv

15.12.2020 | 23:13
Cazul Sebastian Coltescu analizat de psiholog Expresia nu a fost cea mai fericita Vor fi consecinte Exclusiv
ADVERTISEMENT

Cazul de rasism în care a fost implicat Sebastian Colțescu la meciul din Liga Campionilor dintre PSG și Istanbul Bașakșehir a zguduit lumea fotbalului. Este cel mai mare scandal din istoria competiției, iar ecourile lui nu s-au stins nici la 7 zile de la eveniment. 

Arbitru de rezervă la meciul de pe Parc des Princes, Sebastian Colțescu a fost acuzat de antrenorul secund al celor de la Istanbul Bașakșehir, Pierre Webo, că a avut un comportament rasist. Românul a fost rugat de arbitrul de centru Ovidiu Hațegan să identifice persoana care trebuia sancționată de la marginea terenului și Colțescu s-a referit la Webo cu sintagma: “ăla negru”.

ADVERTISEMENT

Psihoterapeutul Iuliana Spânu a analizat cazul pentru FANATIK și a explicat pentru publicația noastră că atât expresia nefericită a lui Sebastian Colțescu, dar și tensiunea provocată de tabăra turcă au provocat acest eveniment care a avut un impact planetar:

Cazul “Sebastian Colțescu”, analizat de psihoterapeutul Iuliana Spânu: “Este greu de crezut că și-a dorit să creeze un astfel de efect”

“Cuvintele rostite de Sebastian Colțescu au luat forma unei expresii nefericite, aș numi-o. Este greu de crezut că și-a dorit să creeze un astfel de efect în timpul jocului. Cred că nici nu s-a gândit ce poate provoca expresia respectivă.

ADVERTISEMENT

Într-o atmosferă tensionată este nevoie de o singură scânteie ca lucrurile să degenereze. Am înțeles că înainte de această expresie, lucrurile erau deja tensionate. Ideea este că, dacă stăm să privim la nivel general, expresiile rasiste au puterea de a activa memoria suferinței colective chiar dacă este atacată o singură persoană. Ia naștere o formă de contagiune deoarece persoana face parte din comunitate și mulți asemenea lui se pot identifica cu el. 

“Din ce am văzut, (n.r. turcii) au fost mai mult combatanți decât jucători profesioniști”

Întorcându-ne la subiectul nostru, un meci presupune competiție, presiune asupra celor implicați, atât din punctul de vedere al victoriei, cât și a timpului. Poate că în astfel de momente, latura rațională este invadată de cea emoțională și atunci se întâmplă fenomenul de a te lăsa purtat de val.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, vorbim de jucători, arbitri, antrenori, care au o pregătire disciplinară, cu experiențe în situații nefavorabile și pe care au trebuit să le gestioneze într-o manieră civilizată. Am urmărit imaginile, era limpede că atmosfera era tensionată. Se vedeau oameni ridicați, au venit grămadă. 

Poate și-au luat rolul prea în serios. Din ce am văzut, au fost mai mult combatanți decât jucători profesioniști. Este o vorbă din popor că oamenii spun multe la nervi, dar într-un astfel de context ar fi fost preferabil ca această sintagmă să nu fie luată drept justificare. Cuvintele pot fi interpretative, de aceea se și spune să gândești de două ori înainte să spui ceva pe gură. Cuvintele pot provoca rău, dezgust pentru celălalt”.

ADVERTISEMENT

“Clar, Sebastian Colțescu este afectat”

Psihoterapeutul consideră că Sebastian Colțescu este clar afectat de acest scandal, chiar dacă se află sau nu în culpă și cu siguranță vor exista consecințe după acest episod. Iar în ceea ce privește intenția, doar Sebastian Colțescu poate da răspunsul:

“Eu cred că ambele părți au de suferit. Acest exemplu este un motiv în plus pentru care pregătirea psihologică a sportivilor este esențială. Tot ceea ce ține de managementul furiei, de gestionarea situațiilor în care stresul atinge cote înalte, gestionarea emoțiilor, echilibrul mental al fiecărui jucător ar trebui integrate și asigurate în stilul de viață al unui sportiv de performanță.

Clar eu cred că îl afectează pe Colțescu. Nu știu dacă era intenția lui ținând cont că erau oameni, era ascultat, nu știu dacă s-ar fi pus el într-o situație jenantă. O putem numi așa pentru că nu cred că i-a prins foarte bine. 

“Rasismul se definește în primul rând prin intenție”

Referitor la rasism, eu cred că el se definește în primul rând prin intenție, prin actul în sine și prin efect. Un act are loc cu sau fără intenție. Poate actul nu se justifică dar poate fi discutabil în funcție de existența intenției.

Iar intenția o putem afla doar de la Sebastian în momentul de față. De asta spun că este discutabil. Pentru că actul în sine a existat, într-o formă sau alta. Expresia nu a fost cea mai fericită. Clar vor exista niște consecințe, într-un fel sau altul”. 

Cazul de rasism din Liga Campionilor a fost distribuit foarte rapid pe rețelele de socializare. Imediat după, s-au format două tabere, una care îl condamnă pe arbitrul român și îl consideră rasist și alta care îi ia apărarea arbitrului și consideră că nu a făcut nimic rău.

  • 13 este minutul în care a izbucnit scandalul de la meciul PSG – Istanbul BB
  • 43 de ani are Sebastian Colțescu 

 

 

ADVERTISEMENT