News

Cazul sfâșietor al unui tânăr grav bolnav și chinuit de dureri. Vrea sinucidere asistată. Se întâmplă în Canada

La 20 de ani, Eric Coulam nu mai vrea să trăiască. Afecțiunea din cauza căreia sănătatea lui s-a deteriorat semnificativ, dar și durerile mari l-au făcut să solicite sinuciderea asistată, conform legislației din Canada.
02.07.2022 | 14:01
Cazul sfasietor al unui tanar grav bolnav si chinuit de dureri Vrea sinucidere asistata Se intampla in Canada
Eric Coulam le-a spus părinților și prietenilor că își dorește sinuciderea asistată. Foto: Eric Coulam/Facebook – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Eric Coulam a fost informat recent că are nevoie de șase tranplanturi, dar probabilitatea de supraviețuire în urma acestor intervenții este de doar 50%. Când a primit vestea din partea medicilor, pentru tânărul canadian totul a devenit și mai clar.

Canada permite procedura de sinucidere asistată

În cadrul unei petreceri organizate în luna mai, el și-a anunțat familia și prietenii că vrea sinucidere asistată. După mai mulți ani de suferințe și în care sănătatea lui a fost mereu în declin, adolescentul a spus că s-a împăcat cu ideea.

ADVERTISEMENT

El nu mai are niciun dubiu: moartea asistată medical este cea mai bună soluție pentru el. ”Se va pune capăt suferinței. Eu sufăr toată ziua. Sunt într-o cameră cu patru pereți de foarte mult timp și m-am săturat”, a declarat pentru CJDC-TV tânărul din Columbia Britanică (Canada).

Eric Coulam se folosește de legea canadiană care permite canadienilor cu vârsta peste 18 ani să poată solicita sinuciderea asistată. Legea din 2016 prevede că pacientul trebuie să aibă o ”boală, o afecțiune sau un handicap grav și incurabil”. De asemenea, pacientul respectiv trebuie să aibă dureri fizice sau psihice pe care medicamentele nu le pot rezolva.

ADVERTISEMENT

În cea mai mare parte a vieții sale, Coulam a fost chinuit de o afecțiune gastrointestinală neidentificată. Din cauza acesteia, și-a pierdut intestinul subțire și a contractat boli de ficat și de rinichi. În plus, s-a confruntat cu dureri cronice și mai multe infecții.

Șoc septic și multe suferințe pentru tânărul canadian

Când o parte din intestin s-a rupt, el a intrat în șoc septic. ”M-am dus la urgențe și am primit imediat un pat, iar în acea noapte s-a rupt și am intrat în comă”, a spus el. Transferat de la Fort St. John la Dawson Creek, dar și alte spitale, adolescentul n-a aflat niciodată ce anume l-a doborât.

ADVERTISEMENT

Fiind o anomalie medicală, Coulam a fost informat că singura șansă de supraviețuire și confort o reprezintă șase transplanturi de organe. Tânărul a spus că asta nu s-a mai făcut niciodată și ar avea doar 50% șanse de supraviețuire. ”M-am gândit la asta o vreme (sinuciderea asistată).

Am cam ascuns familiei, pentru că nu mă simțeam bine.Am știut că asta era ceea ce voiam să fac.” Pentru moment nu există o dată stabilită pentru acest eveniment, dar tânărul a promis că se va întâmpla de îndată ce se va simți pregătit 100%.

ADVERTISEMENT

Nu va fi când voi fi bolnav. Nici când îmi vor retrage medicamentele. Va fi când sunt pregătit”, a spus el. În Canada, când o persoană optează pentru moartea asistată medical, fie i se injectează un medicament sub supravegherea asistentelor și a medicilor, fie i se administrează medicamente pe cale orală.

În ambele cazuri, decesul nu este dureros. ”Uneori stau întins acolo noaptea și mă întristez, dar, în cea mai mare parte, aștept ziua (n.r. – sinuciderii asistate) pentru că am foarte multe dureri tot timpul. Iau multe medicamente doar pentru a mă simți confortabil pentru câteva ore”, a mai completat conform nypost.com.

 

 

ADVERTISEMENT