Fotbal international

Gripa porcină lovește fotbalul! Două cazuri existente la naționalele Spaniei și Poloniei

26.03.2019 | 12:04
Gripa porcina loveste fotbalul Doua cazuri existente la nationalele Spaniei si Poloniei

Gripa porcină lovește fotbalul! Există deja două cazuri confirmate în cantonamente de echipe naționale angajate în preliminarii Euro 2020 și suspiciuni serioase că situația s-ar putea înrăutăți în următoarele ore. Cele două cazuri sunt la naționalele Spaniei și Poloniei, jucătorii cu pricina nefiind tratați de medicul lotului în cantonament, așa cum se procedează la stările obișnuite de viroze, ci au fost trimiși la spital, unde sunt ținuți sub observație specială.

Cazuri de gripă porcină la naționalele Spaniei și Poloniei

Fabian Ruiz, jucătorul lui Napoli, convocat de selecționerul Spaniei, Luis Enrique, este cel care a fost primul depistat ca având virusul H1N1, virusul care dă gripa porcină. Fabian Ruiz nu a jucat în ultima etapă de Serie A în meciul cu Udinese, dar a plecat în Spania, la echipa națională, deși avea deja primele simptome ale unei probleme de sănătate.

A fost luat în primire de stafful medical al echipei naționale, dar după 24 de ore febra și problemele respiratorii nu se diminuaseră și a fost transportat la spitalul din Valencia, unde testele medicale au scos la iveală existența gripei porcine la jucătorul lui Napoli. A fost imediat izolat, toți jucătorii naționalei Spaniei au fost întrebați de medicul echipei dacă acuză vreo problemă de sănătate, iar la Napoli oficialii clubului au contactat imediat fiecare jucător, pentru a ști dacă a luat cineva de la Fabian Ruiz boala.

Gripa porcină a lovit fotbalul. Spaniolul Fabian Ruiz a ajuns la spital cu această afecțiune
Gripa porcină a lovit fotbalul. Spaniolul Fabian Ruiz a ajuns la spital cu această afecțiune

Ce este gripa porcină și cum se poate lua de către om

Peste doar trei zile situația s-a repetat la naționala Poloniei, în ajunul meciului cu Letonia. Opt jucători au acuzat stări de indispoziție, cele mai grave fiind cele ale lui Arkadiusz Milik și Bartosz Bereszynski. Controalele efectuate au arătat că Milik nu are gripă porcină, în schimb colegul său da și a fost transportat la spitalul din Poznan. Problema nu e rezolvată, pentru că și mijlocașul Sampdoriei, Linetty, a început să se simtă rău la interval de 24 de ore și acum se află și el în spital. Acest tip de afecțiune a mai lovit în trecut fotbalul, la Borussia Dortmund existând o epidemie.

Gripa “porcina”este o afecțiune a aparatului respirator al porcilor care apare din cauza virușilor gripali de tip A. Epidemiile de gripă porcină sunt normale în cazul animalelor. În mod obișnuit, boala nu se transmite la om, dar uneori maladia este transmisibilă și la aceștia. În general, cazurile umane de gripă porcină apar la cei care își desfășoară activitatea în preajma acestor animale, dar este posibil ca virusul, din cauza unor mutații, să se răspândească și de la om la om. Ca și în cazul gripei sezoniere, gripa “porcină” la oameni se poate manifesta cu diverse grade de severitate, de la forme ușoare până la unele grave, chiar mortale.