News

Cazuri de poliomielită în SUA și Marea Britanie. Care e situația în România: “Întotdeauna există riscul apariţiei, în orice țară”

Virusul care îngrozește părinții a revenit în Israel, Marea Britanie și SUA, iar riscul este prezent mai ales pentru persoanele din țările insuficient vaccinate, așa cum este și cazul României.
23.08.2022 | 08:35
Cazuri de poliomielita in SUA si Marea Britanie Care e situatia in Romania Intotdeauna exista riscul aparitiei in orice tara
Mai multe cazuri de poliomielită au fost descoperite în Israel, Marea Britanie și SUA. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Conform theconversation.com, în luna iulie a acestui an, un tânăr din Rockland County, New York (SUA) a dezvoltat paralizie și a fost diagnosticat cu poliomielită.

Alertă sanitară din cauza unor cazuri de poliomielită

A fost primul caz de poliomielită diagnosticat în SUA după nouă ani. Tânărul nu a fost niciodată vaccinat împotriva poliomielitei, aspect obișnuit în rândul evreilor ortodocși din unele țări.

ADVERTISEMENT

Comitatul Rockland are cel mai mare procent de evrei ortodocși din SUA. În prezent, doar aproximativ 60% dintre copiii din regiune sunt vaccinați împotriva poliomielitei, față de peste 90% la nivel național.

La data de 12 august, virusul poliomielitei era încă detectat în apele reziduale din New York și din alte comitate din statul New York, ceea ce indică faptul că virusul circulă încă în comunitate.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care nu au mai existat cazuri de paralizie reflectă faptul că doar aproximativ una din 200 de persoane infectate cu virusul dezvoltă paralizie.

O legătură indirectă cu bărbatul din New York ar putea fi în Ierusalim, unde, în martie 2022, a fost descoperit virusul poliomielitic în apele uzate și a apărut un caz de paralizie la un copil nevaccinat.

ADVERTISEMENT

Care este situația din Marea Britanie

În luna iunie a acestui an, guvernul britanic a raportat că supravegherea apelor reziduale în nordul și estul Londrei, între februarie și mai, a identificat poliovirusul de mai multe ori.

Acest lucru a indicat un focar provizoriu “tăcut” și a determinat oficialii din domeniul sănătății să inițieze campanii de vaccinare de recuperare. Nu a fost raportat niciun caz de paralizie.

ADVERTISEMENT

Acest lucru amintește de un focar anterior de poliomielită “tăcută” în 2013-2014, când, după decenii fără niciun caz, Israelul a detectat poliovirus în probe de apă uzată în multe zone, în principal în regiunile sudice.

Studiile de scaun au indicat că focarul s-a limitat în principal la copiii cu vârsta sub zece ani din populația beduină din sudul Israelului. Virusul provine din Pakistan și a ajuns în Israel prin Cairo și apoi, probabil, prin intermediul comunităților beduine din Egipt și Israel.

Când un copil primește o doză de vaccin oral, acesta excretă virusul în scaun timp de câteva săptămâni. În cazuri foarte rare, virusul derivat din vaccin suferă o mutație într-o formă care provoacă paralizie.

Când suferă virusul o mutație

Această formă se numește poliovirus circulant derivat din vaccin (cVDPV). Acest lucru se întâmplă numai în populațiile în care acoperirea vaccinală împotriva poliomielitei este scăzută.

Poliovirusul pătrunde în organism prin gură, de obicei de pe mâinile contaminate cu scaunul unei persoane infectate. Așadar, părinții ar trebui să acorde o atenție deosebită igienei mâinilor copiilor, în special dacă călătoresc în străinătate.

La 16 august, în contextul apariției unor cazuri de poliomielită în țările menționate anterior, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat că vaccinul hexavalent a fost achiziţionat şi va fi livrat în România în această săptămână:

Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut.”

De asemenea, Adriana Pistol s-a referit și la riscul apariției virusului în România: ”Întotdeauna există riscul apariţiei, în orice ţară, în condiţiile în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare. Când vorbim de rată de vaccinare, nu vorbim neapărat de produsul hexavalent pentru vârsta de două luni.”

În țara noastră, rata de vaccinare pentru poliomielită este de 75 – 76% deși ar trebui să fie de minimum 80 -85%. În România, amintim că ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în 1992. La acea vreme, virusul a fost ”importat” din Bulgaria.

Singura măsură de prevenire a poliomielitei este VACCINAREA! Transmiterea se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale, sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene)”, se arată pe cnscbt.ro.

 

 

ADVERTISEMENT