News

Cazurile grave Covid din România ar fi generate de tulpina Delta. Ministrul Rafila anunță o secvențiere extinsă

În valul 5 al pandemiei, cazurile grave Covid din România ar putea fi generate tot de tulpina Delta. Pentru a afla cu certitudine acest lucru, ministrul Rafila anunță o secvențiere extinsă la pacienții ATI.
31.01.2022 | 07:58
Cazurile grave Covid din Romania ar fi generate de tulpina Delta Ministrul Rafila anunta o secventiere extinsa
ADVERTISEMENT

România se apropie de 900 de pacienți internați în stare gravă cu Covid pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). În ciuda faptului că Omicron este deja o variantă dominantă, autoritățile cred că tot tulpina Delta ar fi responsabilă de majoritatea formelor severe.

În acest sens, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a anunțat că încă din această săptămână, se va face o ”secvențiere extinsă” în rândul pacienților SARS-CoV-2 de la ATI pentru a vedea care sunt infectați cu varianta Delta a coronavirusului și care cu tulpina Omicron.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila anunță că majoritatea pacienților ATI ar fi infectați cu Delta. Secvențiere extinsă demarată de autorități

Oficialul guvernului a spus că, cel mai probabil, 80% din cazurile de infectare cu noul coronavirus din România sunt produse de varianta Omicron, dar din cele 20% Delta multe devin cazuri grave.

Pentru a avea dovezi concludente în acest sens, autoritățile vor demara în aceste zile o campanie largă și complexă de analize de laborator.

ADVERTISEMENT

”Săptămâna viitoare (n.r. această săptămână) vom face pentru pacienții de la ATI o secvențiere extinsă să vedem dacă pacienții de la ATI sunt infectați cu Delta sau Omicron.

Din ce știm noi din secvențieri, la noi continuă să circule Delta. Opinia noastră e că o bună parte din cazurile grave sunt produse de Delta”, a afirmat Alexandru Rafila, duminică seara, la B1TV.

ADVERTISEMENT

Rafila: Vaccinarea face diferența între România și alte state la capitolul cazuri grave

În Europa există multe state cu populație mai mică decât România care raportează mai multe infectări noi. Cu toate acestea, cazurile grave acolo sunt mai puține acolo decât la noi.

Explicația acestui lucru, spune ministrul Rafila, este reprezentant de acoperirea vaccinală.

”Acum e o altă tulpină virală (Omicron), care are o altă caracteristică (față de Delta) – se transmite mult mai ușor, inclusiv la peroanele vacciante. Sunt țări, precum Portugalia, unde avem 91% populație vacciantă și au mai multe cazuri decât noi la o populație la jumătate.

ADVERTISEMENT

Trebuie să remarcăm că la noi procentul de internări în spital și de oameni la ATI e semnificativ mai mare decât la ei. Asta justifică vaccinarea.

Cam de 8 ori mai frecvent apar cazurile grave și decese la persoanele nevaccinate în comparație cu cele vaccinate. Evident, măcar cei vârstnici și vulnerabili ar trebui să ia în considerare acest aspect”, mai spune medicul.

ADVERTISEMENT