News

Cazuri rare de inflamație a inimii la tineri, raportate după rapelul anti-Covid. Reuniune de urgență a CDC

Reuniune de urgență a CDC pentru analizarea unui raport care a constatat ca inflamațiile inimii deși rare, sunt mai frecvente decât se așteptau.
11.06.2021 | 17:23
Cazuri rare de inflamatie a inimii la tineri raportate dupa rapelul antiCovid Reuniune de urgenta a CDC
ADVERTISEMENT

Reuniunea grupului consultativ al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) are loc pe 18 iunie. Conform unui raport preliminar realizat de CDC și prezentat în colaborare cu Administrația americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), numărul de cazuri de inflamații ale inimii constatate la tinerii între 16 și 24 de ani este mai ridicat decât se așteptau.

Un raport CDC semnalează cazuri de inflamații ale inimii la tineri între 16 și 24 de ani, după rapelul anti-Covid

Până în prezent, CDC a identificat 226 de raportări care s-ar putea încadra în „definiția de caz” a agenției privind miocardita și pericardita în urma imunizării cu vaccinurile cu tehnologia ARN mesager. Marea majoritate s-au recuperat, dar 41 au încă simptome, 15 sunt încă spitalizați și 3 sunt în secția de terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Cazurile raportate reprezintă doar o mică parte din cele aproape 130 de milioane de americani care au fost complet vaccinați fie cu doze de Pfizer, fie de Moderna.

Dar Tom Shimabukuro, un oficial CDC pentru siguranța vaccinurilor, a avertizat că nu toate cazurile raportate cu aceste afecțiuni ar fi de fapt cazuri adevărate.

ADVERTISEMENT

„Este oarecum o comparație între mere și portocale, deoarece, din nou, acestea sunt rapoarte preliminare. Nu toate acestea se vor dovedi a fi adevărate rapoarte de miocardită sau pericardită”, a spus Shimabukuro, citat de The Hill.

În același timp, au fost raportate în total 475 de cazuri de miocardită sau pericardită la tinerii cu vârsta de 30 de ani sau mai puțin.

ADVERTISEMENT

Potrivit raportului preliminar din SUA, majoritatea cazurilor au fost depistate la bărbaţi şi timpul mediu până la apariţia simptomelor a fost de două până la trei zile. Cele mai multe cazuri sunt unele ușoare.

FDA, în mai: ”Încă nu știm dacă inflamaţiile cardiace au legătură cu vaccinarea”

Grupul CDC pentru siguranța vaccinului a declarat luna trecută că analizează rapoarte de inflamație a inimii la „un număr relativ mic” de persoane care au fost imunizate contra COVID.

ADVERTISEMENT

Cazurile au fost înregistrate predominant la adolescenți și adulți tineri și au apărut de obicei în termen de patru zile de la administrarea serului, a precizat CDC la acel moment. Afecțiunea a fost observată mai des la bărbați și majoritatea cazurilor par a fi ușoare, a spus agenția, deși oficialii monitorizează pacienții.

CDC își coordonează ancheta cu FDA, care luna trecută a autorizat vaccinul Pfizer-BioNTech pentru administrarea la adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

„Încă nu știm dacă acest lucru este cu adevărat legat de vaccin”, a spus dr. Peter Marks, director al Centrului FDA pentru Evaluare și Cercetare a Produselor Biologice. El a adăugat că „puținele” cazuri raportate au fost „foarte ușoare, durând o zi sau două” și s-au întâmplat de obicei după cea de a doua doză.

Experții în sănătate spun că descoperirea efectelor secundare rare odată ce un vaccin sau medicament este administrat populației generale este frecventă și dacă miocardita se dovedește a fi legată de vaccinul contra COVID-19, riscul este neglijabil în comparație cu riscurile de a fi infectat cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT