Alertă medicală în Canada. Cazurile de infectare cu boala misterioasă a creierului apărute recent în această țară se înmulțesc. Din păcate, nici până în prezent, medicii nu au găsit un tratament.
Încă de la finalul lunii martie, specialiștii în medicină din Canada au afirmat că sunt îngrijorați de faptul că s-ar putea confrunta cu o boală extrem de gravă a creierului, necunoscută până acum, după ce au apărut mai multe cazuri cu simptome precum pierderea memoriei, halucinații și atrofie musculară.
Timp de un an, oficialii din domeniul sănătății publice urmăresc un focar de 43 de cazuri în care este suspectată această afecțiune neurologică, aparent fără nici o cauză cunoscută. Între timp, din martie până acum, numărul infecțiilor a crescut, ajungând la 48.
În prezent, politicienii din provincia New Brunswick, locul unde s-au descoperit aceste cazuri de infectare cu misterioasa boală cerebrală, au cerut răspunsuri. Momentan, experții spun că deocamdată există mai multe întrebări decât răspunsuri și au rugat populația să nu intre în panică.
Încă din 2020, experții în sănătate publică din Canada monitorizează un focar de 43 de cazuri care implică o boală neurologică fără o cauză cunoscută, conform The Guardian.
Cetățenii au aflat pentru prima oară despre investigație în luna martie, după apariția unui document al Agenției de Sănătate Publică din provincie. Autoritățile solicitau medicilor de familie să fie atenți la simptome similare cu boala Creutzfeldt-Jakob. Aceasta este o afecțiune rară și mortală a creierului care este cauzată de proteine deformate cunoscute drept prioni.
Între timp, numărul cazurilor de infectare cu această boală este în creștere. În prezent sunt 48 de infecții, împărțite în mod egal între bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani. Acești pacienți provin din zonele New Brunswick, Peninsula Acadiană și Moncton. Se crede că șase persoane au murit din cauza bolii, scrie BBC.
Majoritatea pacienților au început să prezinte simptome în anii recenți, începând cu 2018, deși se crede că unul le-a avut încă din 2013.
Presa britanică prezintă cum a evoluat maladia la un pacient din Canada. Astfel, unul dintre primele cazuri a fost semnalat în urmă cu aproape doi ani de zile. Un canadian s-a prăbușit în casă, chiar la aniversarea de 40 de ani de căsnicie. La 60 de ani bărbatul, născut și crescut în New Brunswick, o provincie din estul Canadei, a fost sănătos până la acel moment.
După experiența din acea zi, fiul său susține că starea tatălui său s-a deteriorat foarte repede. Bărbatul acuza halucinațiii, agresivitate și a pierdut și câteva kilograme. După doar trei luni de la incident, bărbatul a ajuns la spital, iar medicii nu i-au mai dat nicio șansă, fără a explica însă de ce boală suferă.
Alier Marrero, un medic neurolog din Canada spune că simptomele bolii sunt multe și pot varia la pacienți. În primă fază pot exista modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea, depresia și iritabilitatea, împreună cu dureri inexplicabile, dureri musculare și spasme la persoane care nu au suferit înainte de nicio boală.
În multe cazuri, pacienții dezvoltă probleme de somn, ca insomnie sau hipersomnie severă, și probleme de memorie. Pot exista deficiențe în exprimare care avansează rapid, ceea ce face dificilă comunicarea sau apar probleme precum bâlbâiala sau repetarea cuvintelor.
Un alt simptom este pierderea rapidă în greutate și atrofia musculară, tulburările de vedere și problemele de coordonare. Mulți pacienți au nevoie de însoțitori sau scaune cu rotile. Unii au halucinații și aud sunete ciudate, iar mulți pacienți cred că cei apropiați au fost înlocuiți de impostori.
Pacienții suspectați că ar fi infectați cu această boală rară sunt supuși unor teste pentru diverse boli genetice, autoimune, forme de cancer, programe de screening pentru virusi, bacterii, ciuperci, metale grele și anticorpi anormali. Sunt întrebați despre factorii de mediu, stilul de viață, călătorii, istoricul medical și sursele de hrană și apă.
Din păcate, în afară de a ajuta la ameliorarea unor simptome, nu există niciun tratament. Teoria este că boala este dobândită, nu genetică.
”Prima noastră idee comună este că există un element toxic dobândit care declanșează modificările degenerative”, spune dr. Marrero, potrivit sursei citate.