News

Bişniţă pe timp de pandemie. “Se vând teste negative la graniţă!” Semnal de alarmă, tras de Răzvan Pascu, consultant în turism

17.07.2020 | 18:00
Bisnita pe timp de pandemie Se vand teste negative la granita Semnal de alarma tras de Razvan Pascu consultant in turism
ADVERTISEMENT

Pentru turiștii care vor să călătorească în străinătate este o adevărată corvoadă planificarea unei vacanțe. Există multe incertitudini în ceea ce privește accesul dincolo de hotarele țării, mai ales că de pe o zi pe alta unele țări iau unele restricții.

Pentru multe dintre țările din jurul nostru, accesul românilor este acordat doar pe baza unui test negativ COVID-19 făcut cu 72 de ore cel puțin înainte de călătorie. Aceste teste dau alte bătăi de cap turiștilor, mai ales că, în funcție de țară, documentele trebuie traduse sau nu în limba engleză sau limba țării vizitate.

ADVERTISEMENT

Pentru turiști, un test COVID-19 este o cheltuială în plus. Prețul unui astfel de test este de 300 de lei, însă dacă ne gândim că o familie de patru persoane vrea să meargă într-o vacanță, nu mai puțin de 1200 de lei sunt cheltuiți pe aceste teste.

Călătoriile în pandemie, cu testul COVID-19 făcut: “Cam așa se va întâmpla în toată lumea!” La granița cu Grecia au apărut bișnițarii

Răzvan Pascu este consultant în turism și a explicat pentru FANATIK cum stă situația cu aceste teste. Cea mai populară destinație de vacanță pentru români, Grecia, este una dintre țările care solicită un test negativ la graniță. Din păcate, au apărut și bișnițarii care vând deja teste negative la graniță:

ADVERTISEMENT

“Eu i-am lăudat pe greci în primele 3 luni ale pandemiei. Au vorbit foarte bine. Se vorbea despre Grecia permanent, se dădeau două-trei comunicate pe săptămână. Au ținut legătura cu turiștii lor, i-au convins să își cumpere vacanțe spunându-le că nu vor face nici teste, nu vor închide nici granițele și că va fi totul fără probleme.

Din urmă cu 3-4 săptămâni grecii au început să se schimbe complet. Înțeleg că vor să își protejeze cetățenii, dar modul în care au comunicat grecii în ultimele 3 săptămâni este unul foarte prost, modul în care s-au comportat cu turiștii este unul foarte prost și asta a creat o frustrare în rândul celor care au plecat în Grecia, care și-au anunțat vacanțele. 

ADVERTISEMENT

Schimbările au venit de pe o zi pe alta și foarte mulți și-au pierdut vacanța, foarte mulți au venit cu costuri suplimentare, pe testări, pe drumuri suplimentare, granițe închise. Au fost multe probleme în Grecia în ultimele săptămâni și asta nu este deloc plăcut. 

Toată lumea înțelege că grecii vor să își protejeze țara, dar nu pot fi de acord cu cozi de kilometri la graniță, puncte de frontiere închise, teste negative care se pot cumpăra la graniță, lucruri incerte legate de granițele închise. Au fost mari probleme de comunicare”, a spus Răzvan Pascu.

ADVERTISEMENT

“Țările nu mai pot rămâne închise. Oamenii vor muri de foame, mai ales cei din turism și atunci oamenii vor găsi un fel de balans, un echilibru”

Consultantul în turism consideră că în următoarele luni așa se va călători în toată lumea, cu test COVID-19 făcut, iar cei care plănuiesc să călătorească în străinătate în această perioadă trebuie să își asume niște riscuri:

“Bună sau nu, în următoarele două-trei luni cam așa se va călători în toată lumea, cu test COVID-19 făcut. Pentru că țările nu mai pot rămâne închise. Oamenii vor muri de foame, mai ales cei din turism și atunci oamenii vor găsi un fel de balans, un echilibru.

Și acest echilibru va fi referitor la test. Probabil că unii vor testa pe aeroport, așa cum testează Austria sau Islanda. Alții vor cere test înainte de plecare, dar cred că mare parte dintre țările lumii vor cere teste și se vor redeschide în 2-3 luni pe baza acestor teste.

Probabil se vor face mult mai multe și din ce în ce mai rapid. Nu cred că peste 2-3 luni vom aștepta 72 de ore pentru un test. Înțeleg că la Sofia se fac deja teste în care rezultatele vin în patru ore și știu că sunt români care trec pe acolo în drum spre Grecia să își facă testul și să își continue drumul. 

Românii au încercat să se descurce în această situație, dar au fost și prinși la mijloc. Mai ales cei care sunt din localități mai mici sau orașe din provincie. Au fost și vor fi mari probleme, dar este și o chestiune asumată. 

Vrei să îți faci vacanța în străinătate? Îți asumi că în următoarele două-trei luni va exista această situație volatilă. Trebuie să urmărești constant, să ai un pic de stres. Dar, dacă îți dorești să călătorești cred că este un minim de efort pe care va trebui să îl faci. Până la urmă, dacă afli că ești bolnav, mai bine afli înainte de a călători, decât să știi acolo”, a spus Pascu pentru FANATIK.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: