Sport

CCA recunoaște oficial problemele VAR în primele etape din SuperLiga. Ce greșeli grave a remarcat Kyros Vassaras în FCSB – U Cluj 1-1

Odată cu implementarea VAR în SuperLiga, apar schimbări și în modul de comunicare al conducerii CCA. Președintele Kyros Vassaras a comentat public erorile din FCSB - U Cluj.
26.07.2022 | 11:53
CCA recunoaste oficial problemele VAR in primele etape din SuperLiga Ce greseli grave a remarcat Kyros Vassaras in FCSB  U Cluj 11
CCA recunoaște oficial problemele VAR în primele etape din SuperLiga. Ce greșeli grave a remarcat Kyros Vassaras în FCSB - U Cluj 1-1. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Kyros Vassaras (56 de ani), președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a analizat erorile de arbitraj din startul noului sezon de SuperLiga, primul din istorie care beneficiază de arbitraj video.

CCA confirmă erorile de arbitraj din FCSB – U Cluj

În prima etapă, meciul cu cele mai mari probleme de arbitraj a fost FCSB – U Cluj, încheiat la egalitate, scor 1-1. Mai mult, la meciul de pe Național Arena au fost și probleme legate de funcționarea sistemului VAR. În prima repriză, Marian Barbu n-a putut să revadă fazele pe monitorul de la marginea terenului.

ADVERTISEMENT

„Centralul” făgărșean a făcut două erori mari în primele 45 de minute, iar colegii din cabina VAR nu i-au putut repara aceste greșeli. Vassaras a prezentat în imagini situaţiile în care Sorin Şerban trebuia să fie eliminat și nu să primească doar cartonaș galben, iar FCSB a fost privată de un o lovitură de pedeapsă la un henţ în careu făcut de Romario Pires, fază care n-a fost sancționată.

„La începutul meciului, arbitrul și al patrulea oficial nu au putut identifica acest fault grosolan. Trebuie pedepsit cu o lovitură liberă directă și cartonaș roșu.

ADVERTISEMENT

Arbitrul acordă galben pentru un atac imprudent. VAR verifică toate criteriile pentru un posibil cartonaș roșu, iar CCA regretă că nu s-a putut interveni. Piciorul se îndreaptă spre piciorul și tibia adversarului”, a comentat Kyros Vassaras, pentru FRF TV.

„Mingea cade pe brațul apărătorului, iar acesta o joacă cu mâna. Arbitrul, în mod eronat, lasă jocul să continue, considerând că mâna se afla într-o poziție naturală. VAR verifică circumstanțele care în mod normal conduc spre o abatere.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în acest meci, VAR nu a putut recomanda reexaminarea fazei întrucât monitorul de la marginea terenului nu a funcționat deloc de la start și până la finalul primei reprize”, a mai spus președintele CCA.

Are și VAR-ul limitele lui

Problemele cu sistemul de arbitraj video au continuat și în etapa a doua de SuperLiga. VAR-ul și-a arătat limitele în prima repriză a meciului dintre UTA Arad și Petrolul Ploiești, terminat cu victoria gazdelor, scor 2-0.

ADVERTISEMENT

În minutul 10, înainte ca David Miculescu să deblocheze tabela, portarul Petrolului, Raul Avram, a respins mingea cu piciorul mingea venită cu capul de la un coechipier, în loc să o prindă sau să o lase să iasă în afara terenului.

Astfel, în momentul în care goalkeeperul respinge balonul, nu s-a văzut clar dacă mingea a depășit sau nu suprafața de joc, iar VAR-ul nu a intervenit, golul fiind validat fără o consultare a arbitrajului video.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB: 13,50 este cota pentru „FCSB se califică la penalty-uri” la FCSB – Saburtalo Tbilisi. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT