News

Câte paturi sunt la ATI, în România. Care este, de fapt, situația reală din spitale

27.10.2020 | 19:40
Cate paturi sunt la ATI in Romania Care este de fapt situatia reala din spitale
ADVERTISEMENT

Anunțul lui Klaus Iohannis despre numărul paturilor de la ATI nu a avut darul să liniștească medicii. Cadrele medicale spun că există, în continuare, o problemă din acest punct de vedere și creșterea numărului de pacienți infectați cu coronavirus este una constantă.

Mai mult de atât, șeful statului a declarat după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi cu specialişti din domeniul medical şi al terapiei intensive, că ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia de COVID-19.

ADVERTISEMENT

”Lupta cu virusul se desfăşoară pe două fronturi: pe de o parte, pe zona de prevenţie şi pe de o parte în spitale, acolo unde bolnavii de COVID au nevoie de îngrijire şi de tratamente de specialitate. De aceea, am dorit să am o discuţie aplicată cu experţi cunoscuţi şi cu ministrul Sănătăţii, care mi-au prezentat nivelul de resurse la nivel naţional la ATI şi mă refer şi la personalul medical”, a zis președintele României

Ce a spus Klaus Iohannis despre numărul paturilor de la ATI!

Klaus Iohannis a transmis că Ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţie de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte lucruri necesare secţiilor de ATI. Toate acestea se adaugă la cele existente deja în spitalele din București și din întreaga țară.

ADVERTISEMENT

„Astfel, avem 3.065 de paturi în total, 2,252 ventilatoare mecanice, 2756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate din diverse surse de finanţare.

La acestea de adaugă 5 unităţi de ATI mobile, două spitale modulare cu un suplimentar de 169 de paturi. În ceea ce priveşte doar ventilatoarele ATI funcţionale.

ADVERTISEMENT

Vă dau doar un exemplu – în perioada aprilie-octombrie 2020 creşterea capacităţii de ventilatoare la nivel naţional a fost de 73% şi până în decembrie se adaugă 15%, practic capacitatea s-a dublat pe ventilatoare”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a solicitat date reale despre situația din București, mai ales că în spitalele din Capitală va exista o extensie a capacităţi ATI. Concret, conform șefului de stat, în următoarele maximum 10 zile, cel mai important oraș al țării va avea nu mai puțin de 123 de paturi de terapie intensivă în plus.

ADVERTISEMENT

De asemenea, președintele României a transmis că numai pentru ventilatoare mecanice, creşterea din aprilie până în aprilie anul viitor va fi de 146% conform datelor pe care i le-au prezentat specialiştii.

”Este uimitor. Acesarea fondurilor europene va avea un impact extrem de important. Vom avea o creştere semnificativă la fiecare indicator, cifrele fiind calculate cu precizie de specialişti.

De exemplu, 662 de paturi de acest fel de înaltă performanţă au fost deja aprobate pentru finanţare prin acest program. Pentru stoparea răspândirii virusului e nevoie de implicare şi din partea noastră, a cetăţenilor”, a mai spus Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT