News

CCR a amânat decizia în controversa dintre Guvern și Parlament pe tema datei alegerilor locale

27.05.2020 | 13:02
CCR a amanat decizia in controversa dintre Guvern si Parlament pe tema datei alegerilor locale
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a amânat pentru 3 iunie pronunțarea în cazul sesizării legate de legea prin care Parlamentul ia atributul Guvernului de a stabili data alegerilor locale, amânate deja din cauza pandemiei. Sesizarea CCR a fost făcută de către deputații PNL.

Data alegerilor este atributul Guvernului, susțin liberalii

Data alegerilor locale va fi stabilită de către Parlament, nu de către Guvern ca până acum, potrivit proiectului de lege contestat la Curte. Proiectul de lege a fost inițiat de liderii a patru partide parlamentare de opoziție: Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), Kelemen Hunor (UDMR) și Victor Ponta (Pro România).

ADVERTISEMENT

Cei patru lideri de partid au decis să inițieze un proiect de lege prin care sunt prelungite mandatele aleșilor locali aflați în funcție cu până la șase luni.

Măsura este posibilă întrucât Codul administrativ prevede deja posibilitatea prelungirii mandatelor de 4 ani în caz de stare de urgență, stare de asediu sau calamitate.

ADVERTISEMENT

Parlamentul și-a rezervat dreptul de a stabili data scrutinului

Schimbarea fundamentală însă este prevăzută la alineatul 2 unde se spune că ”data alegerilor va fi stabilită prin lege de către Parlament”.

Prevederea a fost introdusă de către Parlament și în legea de aprobare a ordonanței de urgență a Guvernului prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali astfel că ambele acte normative au ajuns pe masa judecătorilor CCR.

ADVERTISEMENT

Până acum, Guvernul a stabilit de fiecare dată ziua alegerilor locale, singura sa obligație fiind ca decizia să fie luată cu cel puțin 75 de zile înaintea scrutinului.

Proiectul inițiat de către cei patru șefi de partid vrea să ia Guvernului această atribuție și să o transfere Parlamentului care, până acum, nu avea atribuții în stabilirea calendarului electoral.

ADVERTISEMENT

Potrivit liderilor liberali, Guvernul ar intenționa să organizeze alegerile locale la finele lunii septembrie, iar alegerile parlamentare pe 6 decembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: