ADVERTISEMENT
News

CCR a amânat pronunţarea pe sesizările care fac referire la modificarea legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive şi a legii care vizează organizarea Curţii de Conturi

Autor: Robert Cristea | 23.09.2020 | 18:49
CCR a amânat pronunţarea pe sesizările care fac referire la modificarea legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive şi a legii care vizează organizarea Curţii de Conturi
CCR a amânat pronunţarea pe sesizările referitoare la modificarea legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive şi a legii vizează organizarea Curţii de Conturi

Curtea Constituţională (CCR) a amânat, pentru 7 octombrie, pronunțarea pentru două sesizări propuse de Ludovic Orban și Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Concret, este vorba de obiecţia PNL legată de modificarea Legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive și de sesizarea lui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

Tot pe 7 octombrie CCR va dezbate şi o sesizare făcută de Guvern asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.72/2020 pentru suspendarea aplicării prevederilor art. 21 alin. (6) din Legea 165/2013. Este vorba de măsurile pentru finalizarea procesului de restituire (în natură sau prin echivalent) a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist.

ADVERTISEMENT

CCR amână pronunțarea unor sesizării semnalate de PNL și Klaus Iohannis

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive a fost a adoptat de Camera Deputaţilor pe 6 mai.

„Prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”, se arată în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

În articolul 5, la care face referire legea, „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

Proiectul adoptat definește termenul de creditor financiar drept „o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României denumită în continuare BNR, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe”.

ADVERTISEMENT

A doua sesizare amânată CCR este făcută de președintele Klaus Iohannis. Este vorba de modificarea Legii Curţii de Conturi.

Președintele României a depus o obiecție pe 10 iulie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!