News

CCR a decis că numirile noilor directori ai TVR și Radio România sunt neconstituționale. Liviu Popescu se retrage. Update

Numirea noilor directori ai TVR și Radio România sunt neconstituționale susține CCR.
17.06.2021 | 18:08
CCR a decis ca numirile noilor directori ai TVR si Radio Romania sunt neconstitutionale Liviu Popescu se retrage Update
ADVERTISEMENT
17-06-2021
15:08

Directorul Radio România a anunțat că se retrage, după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial

După ce CCR a anunțat că numirile noilor directori ai TVR și Radio România sunt neconstituționale, Liviu Popescu a declarat că se va retrage. 

“Dragi colegi, odată cu publicarea hotărârii CCR în această speță în Monitorul Oficial, mandatul meu curent la conducerea SRR încetează. M-am asigurat în ultima oră că factorii de decizie politică din Parlament știu și înțeleg posibilele efecte asupra funcționării SRR în toate variantele posibile în viitorul apropiat.

Până la publicarea deciziei și motivării în Monitorul Oficial rămân al vostru Liviu Popescu, Director General Interimar”, a spus Liviu Popescu.

Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi sesizarea PSD, susțin unele surse. Social democrații au contestat numirile noilor șefi interimari ai TVR și Radio România.

Camera deputaților și Senatul au votat pe 11 mai, numirea Ramonei Săseanu în funcția de director interimar al TVR și a lui Liviu Popescu în poziția de director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune. Aceștia ar fi trebuit să asigure interimatul pentru o perioadă de 6 luni.

ADVERTISEMENT

CCR a decis că numirile noilor directori ai TVR și Radio România sunt neconstituționale

După ce Ramona Săseanu și Liviu Popescu au fost numiți directori generali ai TVR, respectiv Radio România, PSD a sesizat pe 18 mai  Curtea Constituțională.

Social – democrații au susținut că numirile au fost făcute mult prea repede și mai mulți candidați nu au avut timp să se înscrie.

ADVERTISEMENT

Pe ordinea de zi a ședinței CCR de joi, 17 iunie au figurat următoarele sesizări:

” Sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, sesizare formulată de Liderii Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat din Camera Deputaților și Sena.

Sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Televiziune, sesizare formulată de Liderii Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat din Camera Deputaților și Senat”. 

ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de  voturi că numirile noilor directori ai TVR și Radio România sunt neconstituționale, susțin unele surse.

Senatul și Camera Deputaților îi numise în funcția de directori interimari pe Ramona Săseanu și Liviu Popescu în ședința din 11 mai.

ADVERTISEMENT

Ce a scris PSD în sesizarea trimisă la CCR

Social democrații au susținut că decizia de numire a noilor directori s-a făcut mult prea repede.

“Singura prevedere legală aplicabilă situației din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate și de execuție bugetară, fiind necesară, ulterior, declanșarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administrație a Societății Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Nimic nu a împiedicat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanșeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de ședință a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greșită a legii și încălcarea acesteia, întrucât niciunul din cele trei articole enunțate mai sus nu se poate aplica în speța de față.

Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă și alte situații, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii“, au scris cei de la PSD.

Un text asemănător a fost formulat și cu privire la numirea în funcție a directorului Radio România.

ADVERTISEMENT
Tags: