News

CCR a decis: data alegerilor va fi fi stabilită de către Guvern. OUG de prelungire a mandatelor primarilor, neconstituțională

03.06.2020 | 14:08
CCR a decis data alegerilor va fi fi stabilita de catre Guvern OUG de prelungire a mandatelor primarilor neconstitutionala
ADVERTISEMENT

Judecătorii CCR au decis că data alegerilor locale și parlamentare poate fi stabilită de către Guvern. Legea care modifică OUG cu privire la alegerile locale a fost declarată neconstituțională.

CCR a decis: data alegerilor va fi fi stabilită de către Guvern. OUG de prelungire a mandatelor primarilor, neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, precum și legea PSD-ALDE-Pro România prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituționale, scrie Digi24.

ADVERTISEMENT

Judecătorii CCR au decis miercuri că data alegerilor locale și parlamentare poate fi stabilită de către Guvern, dar este posibil ca judecătorii să motiveze că și Parlamentul poate avea un rol în decizie.

Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege.

ADVERTISEMENT

Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.

Inițial, modificarea adusă de PSD dădea dreptul Parlamentului de a stabili data alegerilor locale și modifica momentul în care ar urma să aibă loc alegerile.

ADVERTISEMENT

Social-democrații au adus un amendament care spune că alegerile pot avea loc în cel mult șase luni de la încheierea stării de alertă, nu a stării de urgență, cum era trecut în ordonanța dată de Guvern. Acest lucru înseamnă că data alegerilor locale poate fi împinsă chiar spre începutul anului viitor, ceea ce își doresc social-democrații.

Două sesizări PNL, dezbătute de CCR

Tot miercuri, CCR a dezbătut cele două sesizări depuse de PNL și Guvern privind legea adoptată de Camera Deputaților referitoare la prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor de către Parlament.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii au adoptat, pe 23 aprilie, un proiect de lege prin care prelungesc mandatele aleșilor locali până la finalul anului, din cauza epidemiei, și acordă Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor, prin lege organică.

Legea a fost atacată la CCR de liberali, nemulțumiți de modificarea făcută în Parlament care ia atributul Guvernului de a stabili data alegerilor locale

ADVERTISEMENT