News

CCR a decis: Florin Iordache rămâne șef la Consiliul Legislativ. PNL, reacție dură

18.11.2020 | 16:01
CCR a decis Florin Iordache ramane sef la Consiliul Legislativ PNL reactie dura
ADVERTISEMENT

CCR a decis, miercuri, că numirea lui Florin Iordache (PSD) ca șef la Consiliului Legislativ, prin votul Parlamentului din 20 octombrie, este constituțională.

Curtea Constituțională a respins astfel sesizările PNL și USR. În cursul acestei zile, judecătorii au respins și contestațiile privind numirea senatorului USR George Dircă la șefia Secției de evidență a legislației.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după decizia CCR în privința lui Iordache, PNL a emis un comunicat extrem de dur în care acuză, din nou, că forul condus de Valer Dorneanu ”face jocul politic al PSD”.

Florin Iordache rămâne șef la Consiliul Legislativ, conform unei decizii CCR

În cursul zilei de miercuri, 18 noiembrie, Curtea Constituțională (CCR) a respins, ca neîntemeiate, cu unanimitate de voturi, sesizările depuse de PNL și USR împotriva numirii deputatului PSD Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, au declarat surse din cadrul Curții, conform Hotnews.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, cei 8 judecători prezenți la ședință au votat, în unanimitate, pentru respingerea sesizărilor depuse de PNL și USR.

În urmă cu o săptămână, Curtea Constituţională a amânat pronunțarea unei decizii în ceea ce privește legalitatea numirii deputatului PSD, Florin Iordache, în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

ADVERTISEMENT

Pe 20 octombrie, Plenul Parlamentului a decis numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Iordache a fost numit în funcţie cu 185 de voturi pentru şi 43 contra.

Augustin Zegrean a obţinut 41 de voturi pentru şi 187 contra, iar Ionuţ Duli Mazâlu – 2 voturi pentru şi 226 contra. În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă.

ADVERTISEMENT

PNL, reacție dură după decizia CCR

Imediat după aflarea deciziei CCR, PNL a transmis un comunicat pe contul oficial de Facebook în care acuză că ”CCR a făcut, din nou, jocul politic al PSD”.

”Curtea Constituțională (CCR) a făcut, din nou, jocul politic al PSD. CCR și-a dat aprobarea pentru menținerea lui Florin Iordache, autorul OUG 13, în fruntea Consiliului Legislativ. CCR a respins sesizarea depusă de #PNL împotriva numiriideputatului PSD Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ.

PNL a prezentat, în sesizare, argumente solide referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Parlamentul l-a numit pe Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ.

Alegerea Președintelui Consiliului Legislativ, în persoana lui Florin Iordache, s-a realizat prin încălcarea dispozițiilor art.9 alin.2 din Legea nr.73/1993 privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ. Acest articol se află sub prezumția de constituționalitate și dispune: „Președintele Consiliului Legislativ și președinții de secții se numesc prin votul majorității deputaților și senatorilor, reuniți în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului(…)”.

În contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile (majoritatea parlamentarilor prezenți), nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi (majoritatea parlamentarilor de pe liste), pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ”, anunță PNL pe Facebook.

Liberalii promit că ”După alegerile din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de decizii cu caracter politic”.

”După alegerile din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de decizii cu caracter politic. Deputatul PNL Ovidiu Ioan Sitterli a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care modifică legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Propunerea legislativă prevede că magistraţii CCR pot fi numiţi doar din rândul judecătorilor, iar candidaturile pot fi respinse dacă nu există avizul CSM sau dacă acesta este negativ.”, se mai arată în postare.

ADVERTISEMENT