ADVERTISEMENT
News

CCR a declarat constituțională Legea privind educația sanitară în școli. Materia se va face doar cu acordul părinților

Autor: Robert Cristea | 24.09.2020 | 17:15
CCR a declarat constituțională Legea privind educația sanitară în școli. Materia se va face doar cu acordul părinților
CCR a declarat constituțională Legea privind educația sanitară în școli. Foto: Inquam Photos / George Calin

CCR a declarat constituțională legea privind educația sanitară în școli. Răspunsul dat de Curtea Constituţională a României vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a depus o sesizare asupra actului normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

ADVERTISEMENT

Legea prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă.

Sunt incluse aici lecții de educaţie sanitară pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

ADVERTISEMENT

Educația sanitară în școli: CCR respinge obiecția lui Klaus Iohannis

“A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele României şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului”, se arată în decizia CCR.

Președintele formulase o sesizare prin care contestase legea în forma aprobată inițial.

“Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Legea fundamentală, precum şi prevederilor art. 61 coroborat cu art. 75 alin. (1), alin. (4) şi alin. (5) prin raportare la art. 73 alin. (3) din Constituţie”, susţinea Klaus Iohannis în sesizare.

ADVERTISEMENT

Şeful statului s-a plâns că modificările efectuate de deputaţi au un obiect de reglementare complet diferit faţă de cel avut în vedere de iniţiator şi, implicit, de Senat. Astfel, au fost încălcate prevederile Constituţiei referitoare la competenţa Camerei decizionale în procedura legislativă, a considerat Klaus Iohannis.

“Legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la întoarcerea legii, întrucât Camera Deputaţilor a eludat competenţa decizională a Senatului, sustrăgându-i acesteia această calitate”, se preciza în sesizarea la CCR.

ADVERTISEMENT

Iohannis adăuga că legea face referire la “educaţie sanitară” și că s-a înlocuit termenul de “educaţie sexuală”. În urma deciziei CCR de astăzi copiii vor ajunge să participe la aceste programe doar după ce își dau acordul părinții.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!