News

CCR a declarat neconstituţională Legea privind indexarea pensiilor militare. România risca să piardă încă 660 milioane de euro din PNRR

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au declarat Legea privind indexarea pensiilor speciale neconstituțională. Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost promulgată
11.03.2025 | 17:16
CCR a declarat neconstitutionala Legea privind indexarea pensiilor militare Romania risca sa piarda inca 660 milioane de euro din PNRR
CCR a declarat neconstituţională Legea privind indexarea pensiilor militare. Sursa foto: Colaj Fanatik, FreePic, Hepta
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a României (CCR) i-a dat dreptate avocatului poporului, Renate Weber, și a decis că legea care modifica sistemul pensiilor militare este neconstituțională. Practic, CCR a considerat că prevederile noii legi creau inechități între pensionarii militari, încălcând astfel un principiu fundamental din Constituție, potrivit căruia toți cetățenii trebuie tratați egal. Mai mult decât atât, dacă legea ar fi trecut, țara noastră risca să piardă încă 660 milioane de euro din PNRR.

Legea privind indexarea pensiilor militare, declarată neconstituțională de CCR

Avocatul Poporului a fost cel care a contestat această lege la CCR. Motivul principal invocat a fost că proiectul de lege nu avea asigurată o sursă clară de finanțare. Conform regulilor constituționale, orice lege care implică cheltuieli bugetare trebuie să fie însoțită de o analiză financiară clară. Această analiză trebuie solicitată de inițiatorii legii și întocmită de Guvern, însă în acest caz lucrurile nu s-au desfășurat așa cum ar fi trebuit.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Guvernul avea la dispoziție 45 de zile pentru a elabora această fișă financiară. Totuși, Parlamentul a adoptat legea înainte să expire acest termen, ceea ce, în opinia Avocatului Poporului, reprezintă o încălcare a procedurilor prevăzute de Constituție. Chiar dacă fișa financiară oficială nu a fost întocmită la timp, Guvernul a estimat impactul bugetar al noii legi.

Conform calculelor, modificările propuse ar fi dus la o creștere a cheltuielilor cu pensiile militare de aproximativ 370 de milioane de lei în fiecare lună. Dintre aceștia, 130 de milioane de lei ar fi fost necesari pentru actualizarea soldei de grad a militarilor pensionați și 240 de milioane de lei ar fi fost necesari pentru actualizarea soldei de funcție.

ADVERTISEMENT

Care sunt acuzațiile Avocatului Poporului

Aceste sume reprezintă o povară serioasă pentru buget, iar în lipsa unui plan clar de finanțare, aplicarea legii ar fi putut crea dezechilibre financiare majore. Decizia CCR este definitivă și trebuie respectată de toate instituțiile statului. Asta înseamnă că legea nu poate intra în vigoare, iar Guvernul și Parlamentul vor trebui să găsească o altă soluție pentru ajustarea pensiilor militare, de această dată respectând toate normele constituționale.

„Chiar dacă punctul de vedere al Guvernului, transmis în aplicarea art. 111 alin. (1) teza Il din Constituție, nu constituie o fișă financiară în înțelesul art. 138 alin. (5) din Legea fundamentală, totuși, se remarcă în punctul de vedere al Guvernului o estimare a impactului bugetar generat de aplicarea propunerii legislative. Această estimare, în lipsa unei metodologii menționate în cuprinsul legii, se bazează pe o variantă proprie de calcul realizată de Guvern. Aceasta constă în determinarea diferenței dintre solda de grad majorată și solda de grad din ultima lună din baza de calcul de la recalcularea din 2016, indiferent de cuantumul aflat în plată. În cazul soldei de funcție, estimarea se face pe baza creșterii medii a soldei de funcție din perioada 2016-2024”, arată Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT