News

CCR a declarat neconstituțională liberalizarea programelor de sănătate. Clinicile private au accesul blocat la fonduri publice

02.06.2020 | 19:38
CCR a declarat neconstitutionala liberalizarea programelor de sanatate Clinicile private au accesul blocat la fonduri publice
ADVERTISEMENT

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au decis că OUG 25/2020 este neconstituțională deoarece a fost adoptată fără avizul Consiliului Legislativ. Ordonanța inițiată de către fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, prevedea accesul egal al furnizorilor publici și privați la fondurile alocate programelor naționale de sănătate, informează News.ro.

CCR s-a pronunțat pe forma adoptării ordonanței

În abența avizului Consiliului Legislativ, care este consultativ, dar obligatoriu, ordonanța a fost declarată neconstituțională în întregime.

ADVERTISEMENT

Toți cei nouă judecători au Curții Constituționale s-au pronunțat în favoarea acestei decizii.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său. În argumentarea acestei soluţii, Curtea a reţinut, în esenţă, că actul normativ supus controlului de constituţionalitate a fost adoptat fără respectarea exigenţelor legale şi constituţionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”, se arată într-un comunicat al CCR.

ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului: Clinicile private vor prospera în dauna celor de stat

Sesizarea Curții a fost făcută, pe 19 februarie, de către Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului observă, între altele, faptul că iniţiatorul ordonanţei a omis să solicite şi să obţină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, organismul de la care era obligat de lege să îl ceară, întrucât O.U.G. 25/2020 are ca obiect de reglementare inclusiv asistenţa medicală de urgenţă. Acest fapt atrage neconstituţionalitatea întregului act normativ”, se spunea în textul  sesizării Avocatului Poporului, Renate Weber.

Pe lângă aspectele de formă, Weber contesta și prevederi de fond ale ordonanței, anume încălcarea dreptului la ocrotirea sănătăţii şi dreptului la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, prevăzute de art. 34 alin (2) si art. 47 alin. (2) din Constituție.

ADVERTISEMENT

Problema este că cele două sisteme trebuie să fie în condiții de concurență loială. Dacă sistemul privat se întărește mai mult, atunci îți cade sistemul public”, declara Renate Weber pe 4 februarie.  Potrivit G4Media,  ea invoca faptul că achizițiile publice trebuie să respecte un set de condiții mult mai restrictiv decât cele din sistemul privat.

În plus era lăsată la dispoziția Ministrului Sănătății posibilitatea decontării din bugetul de stat a cheltuielilor făcute de către spitalele private care depășeau sumele prevăzute în contractul cu casele de sănătate.

ADVERTISEMENT

Dacă cheltuielile făcute cu un tratament sunt mai mari decât contractul cu Casa de asigurări, ei vor putea obține rambursarea sumelor de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Pentru mine este de neînțeles să dai unui singur om puterea absolută să decidă. Văd aici o îngrijorare teribilă (…) Putem să ne imaginăm o zi în care vine un ministru care decontează cheltuielile spitalelor private, dincolo de contracte”, argumenta Avocatul Poporului.

În consecință, bugetul sănătății ar urma să finanțeze sistemul privat de sănătate în dauna celui public.

ADVERTISEMENT
Tags: