News

CCR a declarat neconstituțională o hotărâre a Parlamentului referitoare la starea de alertă

CCR a declarat neconstituțională o altă măsură introdusă de autorități: starea de alertă din mai 2020, după ce România ieșea din starea de urgență.
20.10.2021 | 19:04
CCR a declarat neconstitutionala o hotarare a Parlamentului referitoare la starea de alerta
ADVERTISEMENT

Concret, CCR a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului României 5/2020 care prevede introducerea stării de alertă şi a altor măsuri prin Hotărârea Guvernului 394/2020, pentru combaterea coronavirusului.

Demersul CCR vine ca urmare a unei sesizări formulate împotriva HG 394/2020 de către 50 de parlamentari: deputați neafiliați, dar și membri ai partidelor PSD și AUR.

ADVERTISEMENT

Cum explică CCR decizia

CCR a explicat declararea de neconstituționalitate prin faptul că judecătorii au luat în calcul o altă decizie a CCR din iunie anul trecut. Atunci s-au considerat neconstituționale articole din Legea 55/2020 referitoare tot la starea de alertă.

”Pentru pronunţarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudenţa sa anterioară, respectiv Decizia nr. 457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituţionalitatea art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Întrucât aceste din urmă dispoziţii legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituţionale, Curtea, aplicând prevederile art. 147 alin. (1) şi (4) din Constituţie, a reţinut că Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 este ea însăşi neconstituţională, fiind lipsită de fundament constituţional”, transmite CCR printr-un comunicat de presă.

HG 394/2020 rămâne, însă, în vigoare

De altfel, judecătorii CCR explică faptul că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 rămâne în vigoare prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

ADVERTISEMENT

”Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020”, mai explică CCR.

Mai exact, decizia CCR se referă la perioada când pe 15 mai 2020, România fiind lovită de pandemie, s-a instituit stare de urgență pentru 60 de zile. Odată cu terminarea stării de urgență, a fost declarată starea de alertă, valabilă și în prezent și care se prelungește lunar câte 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis ultima oară prelungirea stării de alertă pe 6 octombrie, intrată în vigoare pe 10 octombrie. Regula se va aplica timp de o lună, adică până pe 10 noiembrie 2021.

”Prin hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă nu se promovează politici noi, ci doar se stabilesc în concret măsurile specifice unei perioade maxime de 30 de zile, pentru cât se stabilește starea de alertă.

Prelungirea are la bază o analiză obiectivă a factorilor de risc – vom avea și o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență înainte de ședința de Guvern – factori care, la rândul lor, sunt prevăzuți în legea 55”, a explicat ministrul interimar al MAI, Lucian Bode, atunci când s-a decis prelungirea stării de alertă în vigoare.

ADVERTISEMENT
Tags: