News

CCR a respins sesizările USR privind numirea lui Bogdan Licu şi a Iuliei Scântei ca judecători ai Curții

CCR a respins miercuri sesizările făcute de membrii USR pe numirea, de către Parlament, a lui Bogdan Licu şi a Iuliei Scântei ca judecători ai Curții.
18.05.2022 | 15:23
CCR a respins sesizarile USR privind numirea lui Bogdan Licu si a Iuliei Scantei ca judecatori ai Curtii
Cum și-a motivat CCR decizia. Sursa foto: facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

USR a pierdut în fața CCR. S-au respins sesizările privind numirea de către Parlament a lui Bogdan Licu şi a Iuliei Scântei ca judecători ai Curții.

Cum explică CCR respingerea sesizării de neconstituționalitate a USR

Informația este transmisă pe surse de către News.ro. CCR ar fi avut o majoritate de voturi în hotărârea sa și a motivat că acțiunea celor de la USR este ”neîntemeiată”.

ADVERTISEMENT

CCR consideră că Parlamentul a făcut o numire constituțională și nu neconstituțională, așa cum au precizat membrii USR.

”Cu majoritate de voturi, – A respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Camera Deputaţilor şi a constatat că Hotărârea Camerei Deputaţilor nr.36/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională este constituţională în raport cu criticile formulate;

ADVERTISEMENT

Cu unanimitate de voturi, – A respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Senat referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr.81/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională”, transmite Curtea, într-un comunicat de presă.

Pe data de 3 mai, Bogdan Licu a fost aprobat de Camera Deputaților, ca judecător al CCR, din partea PSD, în locul lui Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul. Iulia Scântei a fost la fel votată cu majoritate, fiind propusă din partea PNL.

ADVERTISEMENT

Față de Bogdan Licu, cei de la USR invocau în cererea lor că nu are o pregătire juridică superioară, dar și că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat.

”Domnul Dimitrie-Bogdan Licu a fost numit judecător la Curtea Constituțională și vă solicităm să o declarați ca fiind neconstituțională în raport cu dispozițiile art. 143 și art. 1 alin. (3) și (5) din Constituția României.

ADVERTISEMENT

Susținem că persoana numită prin această hotărâre ca judecător al Curții Constituționale nu îndeplinește unul dintre criteriile constituționale, respectiv cel al pregătirii juridice superioare și nu a respectat unul dintre criteriile legale ridicat la rang constituțional, nedepunând documente oficiale cu privire la studiile absolvite necesare pentru ocuparea unei funcții în această autoritate constituțională.

De asemenea, procedura de numire a fost viciată, după cum vom dezvolta în cele ce urmează. În plus, nu a fost verificată în mod efectiv nici condiția referitoare la înalta competență profesională”, scriau reprezentanții USR într-un comunicat de presă.

Față de Iulia Scântei, membrii USR reclamau că ”a sabotat reforma sistemului de justiție și că susținut jaful de la Romexpo.”

Bogdan Licu și Iulia Scântei vor sta 9 ani la CCR, începând din 11 iunie 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: