Alegeri 2024

CCR a luat decizia de renumărare a voturilor în toată țara. BEC a început deja procesul în mai multe județe. Update

Judecătorii de la Curtea Constituțională au suspendat ședința legată de alegerile prezidențiale. S-a luat decizia de renumărare a voturilor în toată țara.
28.11.2024 | 22:14
CCR a luat decizia de renumarare a voturilor in toata tara BEC a inceput deja procesul in mai multe judete Update
Ce a decis Curtea Constituțională. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale după sesizările lui Terheș și Popescu
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a amânat pentru vineri o decizie privind validarea rezultatului turului 1 al alegerilor prezidențiale sau una privind cererea de anulare a rezultatului alegerilor în turul I. În plus, judecătorii CCR au luat decizia de renumărare a voturilor în toată țara.

UPDATE, ora 22.00. BEC a început procesul de renumărare a voturilor în mai multe județe

Procesul de renumărare a voturilor din turul I al alegerilor prezidențiale a început joi seară în județul Maramureș, iar în alte județe din țară se fac pregătiri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, membrii Biroului Electoral Judeţean Timiș şi personalul tehnic au fost convocaţi joi seară, la ora 23.30, pentru a pune în aplicare deciziile CCR și BEC.

Mai mult, Prefectura Constanța a transmis că toate buletinele de vot vor fi duse vineri dimineaţă, la Palatul Admistrativ, de la arhiva Tribunalului Constanţa, sub paza cadrelor Ministerului Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 20.30. BEC a aprobat renumărarea voturilor până duminică, 1 decembrie

Conform unui comunicat transmis joi seara, Biroul Electoral Central (BEC) va renumăra voturile pentru turul I de la alegerile prezidențiale. Procesul se întinde pe mai multe zile, având ca termen de finalizare ziua de duminică, 1 decembrie, ora 22:00.

Curtea Constituțională a României a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, urmând ca rezultatele reverificării și renumărării să fie înaintate Curții.

ADVERTISEMENT

Astfel, Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare, după caz”, au transmis reprezentanții BEC, într-un comunicat de presă.

Rezultatul activității de renumărare se consemnează pentru fiecare secție de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare județ, pentru fiecare sector al municipiului București, pentru străinătate și pentru votul prin corespondență, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator.

ADVERTISEMENT

”Versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16.00”, mai precizează BEC.

UPDATE ora 14.30. Comunicat oficial al CCR privind renumărarea voturilor

Într-un comunicat oficial, judecătorii CCR au confirmat informaţia vehiculată iniţial pe surse că s-a decis reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.

În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:

1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.

2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.

3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024). Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00″, se arată în comunicatul CCR.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

UPDATE, ora 13.25. Surse: CCR a cerut renumărarea tuturor voturilor din primul tur de la alegerile prezidențiale

Conform informațiilor transmise de mai mulți reporteri aflați la sediul CCR, Curtea Constituțională a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Decizia s-ar fi luat pe baza cererii formulate de Cristian Terheș. Reamintim că judecătorii CCR au amânat pentru vineri deciziile cu privire la validarea primului tur, respectiv cu privire la eventuala anulare.

Miercuri, candidatul Partidului Național Conservator Român (PNCR), Cristian Terheș, a sesizat Curtea Constituțională pentru continuarea ilegală propagandei electorale. Acesta i-a acuzat pe cei de la USR.

Terheș a susținut că această continuare a campaniei electorale a influențat diferența dintre al doilea clasat, Elena Lasconi (USR), și al treilea clasat, Marcel Ciolacu (PSD). Aceștia sunt despărțiți de sub 3000 de voturi.

UPDATE, ora 13.00. Decizia CCR în cazul alegerilor prezidențiale, amânată pentru vineri, 29 noiembrie

După două ore de analize, Curtea Constituțională a României a amânat pentru vineri, 29 noiembrie, decizia privind cele două solicitări de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.

Judecătorii de la CCR așteaptă în acest moment să vadă decizia CSAT. Ulterior, pe baza acesteia urmează să primească documente lămuritoare în această speță.

Cel mai probabil, CCR nu va da o decizie de anulare a primului tur al prezidențialelor înainte de votul de la parlamentare. Judecătorii ar putea cere documente şi informații de la instituţiile statului, apoi ar putea rămâne în pronunţare, până după alegerile parlamentare.

Ce a decis Curtea Constituțională în cazul anulării alegerilor prezidențiale

Prima speță, cea a lui Cristian Terheș, privește modul în care cei din USR au făcut campanie electorală fără drept în ultimele ore ale alegerilor și ar fi influențat astfel românii din străinătate. Elena Lasconi a câștigat alegerile față de Marcel Ciolacu la o diferență foarte mică, de aproximativ 2.000 de voturi. Cu toate acestea, cei din PSD au anunțat că nu vor contesta alegerile, pentru că numărătoarea paralelă ar fi arătat același lucru.

A doua speță, cea a lui Sebastian Popescu privește o eventuală fraudare a alegerilor cu ajutorul unui soft sau a intervenției unor părți străine. Pe scurt, trebuie verificat dacă alegerile nu au fost fraudate cu ajutorul hackerilor ruși, chinezi sau din orice altă parte.

Același lucru ar urma să-l dezbată și CSAT, convocat de urgență de Klaus Iohannis. Specialiștii sunt de părere că invalidarea alegerilor acum ar fi o eroare pentru că ar arunca în aer societatea, însă CCR ar putea să invalideze în cele din urmă candidatura lui Călin Georgescu dacă acesta ajunge să câștige și turul 2 al alegerilor.

Călin Georgescu și Elena Lasconi, reacții despre potențiala anulare a alegerilor

Călin Georgescu a comentat în urmă cu 12 ore potențiala anulare a alegerilor. Candidatul independent consideră că dacă s-ar întâmpla acest lucru oricine ar câștiga ulterior alegerile ar fi un ”președinte ridicol”. Mai mult, Georgescu a rugat pe toată lumea să rămână calmă.

Mesajul principal este legat de faptul că vă îndemn pe toți la pace și liniște socială. Fac un apel la unitate, la calm, respect. În același timp, voi fi foarte ferm: apelez la toată societatea românească. Eu, ca părinte, vă rog pe toți să nu faceți audiență cu acei copii care văd că sunt acum în stradă”, a transmis Georgescu.

La rândul său, candidatul USR Elena Lasconi crede că o invalidare a alegerilor ar duce la instabilitate socială și la proteste de stradă. De altfel, mai multe publicații au scris deja că susținătorii lui Georgescu s-ar pregăti de proteste dacă alegerile ar fi anulate.

”Cred că dacă s-ar întâmpla asta ar fi o încălcare gravă a democraţiei și cred că nu vom mai avea mult până vom ieși din Uniunea Europeană, deja au încălcat democraţia, au intrat cu bocancii în ea atunci când au scos din cursă un candidat, şi mă refer aici la Curtea Constituţională, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba înainte.

Înțelept ar fi dacă ar lăsa să se desfășoare alegerile și, dacă vin cu probe, să ia măsurile care se impun până la validare, adică până la a depune jurământul președintele. E un respect faţă de vot, fie că ne place sau nu ne place, 2 milioane şi ceva de români l-au votat pe acest candidat”, a explicat Lasconi.

ADVERTISEMENT
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni...
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni renașterea unui club de tradiție din România: „Voi readuce echipa în top!” » A pierdut primăria la 200 de voturi!
Cum au tratat publicațiile neoficiale ale AUR anularea alegerilor prezidențiale. „Lovitura de stat”...
Cum au tratat publicațiile neoficiale ale AUR anularea alegerilor prezidențiale. „Lovitura de stat” și „dictatorul Iohannis”, finanțate din bani publici
Unul din cei mai longevivi actori de comedie îi bate obrazul lui Mihai...
Unul din cei mai longevivi actori de comedie îi bate obrazul lui Mihai Bobonete. Îl acuză de vulgaritate: “La noi pot veni și copiii”
„Îi cunoșteau obiceiurile”. Detaliile operațiunii de lichidare a liderului pro-rus în Donețk
„Îi cunoșteau obiceiurile”. Detaliile operațiunii de lichidare a liderului pro-rus în Donețk
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Maurice Munteanu stârnește controverse! Ce spune acum despre Elena Lasconi, după ce a...
Maurice Munteanu stârnește controverse! Ce spune acum despre Elena Lasconi, după ce a susținut-o la prezidențiale: „Te trezești chiar degeaba?”
Cine este iubita lui Horaţiu Potra. Ana Maria și-a închis toate conturile de...
Cine este iubita lui Horaţiu Potra. Ana Maria și-a închis toate conturile de socializare înainte de precheziția mascaților. Ce postase acolo
De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor...
De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor Răileanu: ”Cu miliarde de utilizatori este, practic, tot un actor statal”
Sirianul la a cărui fermă a avut loc întâlnirea dintre Călin Georgescu și...
Sirianul la a cărui fermă a avut loc întâlnirea dintre Călin Georgescu și Horațiu Potra era mai de mult în vizorul autorităților. Motivul pentru care i s-a confiscat o armă
Coșmarul din frigider, care dă toată bucătăria peste cap. Soluțiile care vă salvează...
Coșmarul din frigider, care dă toată bucătăria peste cap. Soluțiile care vă salvează rapid
Călin Georgescu se teme pentru viaţa sa: Garda mea de corp principală e...
Călin Georgescu se teme pentru viaţa sa: Garda mea de corp principală e lângă mine zi şi noapte!
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
Se dau 250 de lei de STAT în DECEMBRIE! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Se dau 250 de lei de STAT în DECEMBRIE! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul...
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul ezoteric Călin Georgescu
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări!...
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena