News

CCR amână din nou verdictul în privința completelor de trei judecători – UPDATE

05.06.2019 | 10:03
CCR amana din nou verdictul in privinta completelor de trei judecatori  UPDATE

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să dea veridictul în legătură cu lipsa completelor celor trei judecători specializați în fapte de corupție de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele delegat al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache este cel care a făcut sesizarea scrisă către CCR, în data de 22 martie.

Update, ora 12.06: CCR a hotărât să amâne pentru a cincea oară verdictul în cazul completelor de 3 judecători. Noua dată la care solicitarea este luată în discuție ar fi 3 iulie, conform Digi 24. Se pare că magistrații constituționali ar fi luat această hotărâre așteptând să se tranșeze scandalul propunerilor  lui Gheorghe Stan și Cristian Deliorga în funcția de judecători ai CCR.

CCR urmează să decidă în legătură cu lipsa completelor celor 3 judecători

Sesizarea transmisă la CCR de către Florin Iordache, delegat de fostul șef al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, în data de 22 martie urmează să primească un verdict în cazul celor trei judecători specializați în fapte de corupție de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele delegat al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache a ținut să reclame „refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”. 

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea i-a scris președintelui Curții Consituționale că, Austria este unicul stat afiliat Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE. Austria este singurul stat din Uniunea Europeana care are complete specializate în fapte de corupție.

Din cele 19 răspunsuri pe care le-a primit la întrebarea: „Dispuneţi la nivelul Curţii Supreme sau la nivelul altor instanţe naţionale de complete specializate în cauze de corupţie?”, a reieșit că 13 state nu au deloc complete specializate în fapte de corupție, 5 state nu au complete specializate în cauze de corupţie la nivelul Curţii Supreme. Ultimele 5 state membre UE au însă complete specializate la nivelul altor instanțe sau judecători specializați în cauze de corupție.

 Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor
Curtea Constituţională a României este aşteptată să se pronunţe, miercuri, în legătură cu lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Sursa foto: hepta.ro

PNL a înaintat o sesizare de neconstituționalitate pe această temă

Partidul Național Liberat a înaintat o sesizare de neconstituţionalitate și a cerut suspendarea procedurii de judecată a cererii depuse de Florin Iordache. Motivul pe care l-au invocat membrii PNL a fost acela că sesizarea președintelui delegat al Camerei Deputaților a fost înaintată în dezacord cu prevederile legii fundamentale. CCR a respins sesizarea PNL, în data de 20 mai, pe temeiul existenței unui conflict de natură constituţională.

Sesizarea CCR transmisă de Florin Iordache a fost trimisă la o săptămână după ce avocații fostului lider PSD, Liviu Dragnea au cerut la rândul lor, la primul termen de judecată că, decizia în procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman este pe fond, nulă, în condițiile în care inculpatul a fost judecat de un complet de 3, care nu e specializat pe fapte de corupţie. Între timp, Dragnea a fost condamnat definitiv de ICCJ la închisoare cu executare și acesta execută o pedeapsă de 3 ani și jumătate la Penitenciarul Rahova.