News

CCR critică Parlamentul pentru o hotărâre referitoare la starea de alertă: ”Un act hibrid fără nicio bază constituţională”

CCR critică Parlamentul pentru cum a adoptat unele modificări la o hotărâre de guvern de anul trecut, privind starea de alertă.
27.10.2021 | 19:32
CCR critica Parlamentul pentru o hotarare referitoare la starea de alerta Un act hibrid fara nicio baza constitutionala
ADVERTISEMENT

CCR se referă la prima stare de alertă impusă în România, în mai 2020, după ce am ieșit din starea de urgență. Judecătorii au ajuns la concluzia că modificările aduse la HG 394/2020 le încalcă pe cele cu privire la controlul judecătoresc al actelor administrative de către autorităţile publice.

Concret, CCR a publicat, miercuri, o motivare din 20 octombrie. Prin aceasta s-a admis cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de membri AUR şi PSD, față de neconstituționalitatea completărilor la HG 394/2020 privind starea de alertă.

ADVERTISEMENT

CCR a admis o sesizare formulată de parlamentari AUR și PSD

”(…) Curtea a constatat că încuviinţarea şi modificarea realizate de Parlament în privinţa conţinutului normativ al hotărârii Guvernului privind instituirea stării de alertă adaugă în mod nepermis la textele constituţionale ce reglementează raporturile dintre cele două autorităţi publice şi le încalcă pe cele care privesc controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice”, explică CCR.

CCR mai consideră demersul parlamentarilor care au făcut modificările în cauză că reprezintă ”un act hibrid fără nicio bază constituţională”. Mai mult, CCR crede că parlamentarii au făcut o confuzie ale atribuțiilor lor cu cele ale Guvernului.

ADVERTISEMENT

”Apare astfel configurată prin normele criticate o hotărâre a Guvernului modificată şi completată printr-o hotărâre a Parlamentului, act hibrid fără nicio bază constituţională, creat doar printr-o confuzie de atribuţii în privinţa Parlamentului şi a Guvernului şi ignorarea principiilor care guvernează raporturile dintre aceste autorităţi publice, şi cu un regim juridic incert din perspectiva incidenţei art.126 alin.(6) din Constituţie (paragraful 58), cu consecinţa încălcării prevederilor art.21 şi art.52 din Constituţie, care consacră accesul liber la justiţie şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică (paragraful 60)”, mai transmite  CCR.

CCR a reamintit și de neconstituţionalitatea pe care a sesizat-o în luna iunie 2020 față de niște articole din Legea 55/2020 privind starea de alertă. Concluzia de astăzi a Curții vine după ce pe data de 20 octombrie a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului României 5/2020, parte din Hotărârea Guvernului 394/2020, pentru combaterea pandemiei.

ADVERTISEMENT

Atunci judecătorii CCR mai explicau că Hotărârea de față rămâne în vigoare prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

”Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020”, comunica CCR, în urmă cu șapte zile.

ADVERTISEMENT

Stare de alertă în vigoare până pe 10 noiembrie

Ultima stare de alertă prelungită în România a fost pe data de 10 octombrie. Măsura va fi valabilă până pe 10 noiembrie. Ulterior, așa cum s-a întâmplat de altfel până acum, starea de alertă va mai fi prelungită pentru încă 30 de zile.

”Prin hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă nu se promovează politici noi, ci doar se stabilesc în concret măsurile specifice unei perioade maxime de 30 de zile, pentru cât se stabilește starea de alertă.

Prelungirea are la bază o analiză obiectivă a factorilor de risc – vom avea și o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență înainte de ședința de Guvern – factori care, la rândul lor, sunt prevăzuți în legea 55”, spunea ministrul interimar al MAI, Lucian Bode, după aplicarea prelungirii stării de alertă.

ADVERTISEMENT
Tags: