News

CCR decide pe 14 ianuarie dacă Ludovic Orban a devenit legal președintele Camerei Deputaților

23.12.2020 | 16:30
CCR decide pe 14 ianuarie dacă Ludovic Orban a devenit legal președintele Camerei Deputaților
Studiu de caz, Raluca Turcan - Ministrul Muncii Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională va dezbate pe 14 ianuarie sesizarea depusă de către Alianța pentru Unirea Românilor, legată de modul în care Ludovic Orban a fost ales ca președinte al Camerei Deputaților. Este vorba de Hotărârea 71/2020 a Camerei Deputaților, informează Agerpres, citând oficiali ai CCR.

George Simion, copreședintele AUR, a anunțat marți că partidul său va contesta la Curte alegerea lui Ludovic Orban ca președinte al Camerei Deputaților.

HCD 71/2020 ar fi neconstituțională pentru că președintele de ședință suspendase lucrările luni seara, astfel că votul dat de către deputați ulterior nu ar fi fost dat cu respectarea condițiilor legale.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban, ales într-o ședință cu scandal

Protestăm faţă de felul în care a fost numită conducerea Camerei noaptea trecută, la 2,00 noaptea, fiind nişte grave abuzuri, uzurpând nişte calităţi oficiale. Noi aveam preşedintele Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă care a declarat şedinţa închisă. Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă şedinţă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Grupul nostru parlamentar nu a mai fost convocat. Vom face o sesizare în acest sens la CCR pentru că avem precedente legale”, a declarat George Simion la Parlament.

Potrivit Constituției, odată cu constituirea Parlamentului rezultat din alegeri, ședințele din plen sunt conduse de către decanul de vârstă al fiecărei Camere, până la alegerea noilor președinți. În cazul deputaților, cel mai vârstnic dintre ei este Lucian Feodorov (78 de ani), ales pe listele AUR.

ADVERTISEMENT

Acesta a suspendat ședința de luni  imediat după ce au fost validate mandatele deputaților, invocând faptul că este obosit. Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a cerut ca şedinţa de plen să fie prelungită, după depunerea jurământului de către deputaţi, pentru alegerea preşedintelui Camerei.

Reprezentanţii AUR s-au declarat împotrivă, iar Lucian Feodorov a declarat închise lucrările plenului şi a plecat de la tribună, urmat la scurtă vreme de către deputații AUR.

ADVERTISEMENT

Deputații rămași în sală au desemnat un alt decan de vârstă care să conducă în continuare ședința, pe Iusein Ibram, din grupul minorităților naționale. Apoi au fost votați președintele Camerei Deputaților și ceilalți membri ai Biroului permanent.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri