News

CCR, decizie favorabilă pentru Klaus Iohannis. Cum este afectat Liviu Dragnea

10.02.2021 | 15:20
CCR decizie favorabila pentru Klaus Iohannis Cum este afectat Liviu Dragnea
ADVERTISEMENT

Curtea Constituţională (CCR) a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizările lui Klaus Iohannis referitoare la legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate iniţiată de senatorul Şerban Nicolae. 

În consecință, actul normativ este neconstituțional în ansamblul său şi se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, câștig de cauză la Curtea Constituțională

În cursul zilei de miercuri, judecătorii CCR au admis sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra legii privind regimul fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule şi grinduri.

La momentul adoptării legii s-a vorbit mult în spațiul public că ar fi un proiect cu dedicație pentru Liviu Dragnea și celebra ”Insula Belina”, potrivit Știripesurse.

ADVERTISEMENT

Pe 27 noiembrie 2020, Iohannis a sesizat Curtea cu privire la acest act normativ. Legea are în vedere insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică, fiind exceptate terenurile care intră sub incidenţa Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”.

”Sesizările de neconstituționalitate formulate de Guvernul României și, respectiv, de Președintele României, referitoare la neconstituționalitatea Legii privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate.

ADVERTISEMENT

Deliberând, Curtea a decis, cu unanimitate de voturi, admiterea obiecțiilor de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate este neconstituțională, în ansamblul său.

Sesizarea formulată de Președintele României referitoare la neconstituționalitatea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României”, se arată în decizia CCR.

ADVERTISEMENT

CCR, decizie în unanimitate pe această speță

Judecătorii Curții Constituționale a României au avut o părere unanimă în această situație și au deliberat constatările de neconstituționale ale acestei legi.

”Cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.I pct.1 cu referire la art.70 din Legea nr.24/2000, art.I pct.2 cu referire la art.70 ind. 1 alin.(l), alin.(3) teza finală, alin.(4), (5) și (6) din Legea nr.24/2000, art.I pct.2 cu referire la art.70 ind.2 alin.(l), (3), (6) și (7) din Legea nr.24/2000, art.I pct.2 cu referire la art.70 ind.3 alin.(l) si (4) din Legea nr.24/2000 și ale art.IV alin.(3) și (4) din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României.

Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate cu privire la celelalte prevederi ale Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României și a constatat ca acestea sunt constituționale în raport cu criticile formulat”, se arată în motivare.

ADVERTISEMENT