News

CCR, decizie favorabilă pentru Klaus Iohannis. Cum este afectat Liviu Dragnea

10.02.2021 | 15:20
CCR decizie favorabila pentru Klaus Iohannis Cum este afectat Liviu Dragnea
ADVERTISEMENT

Curtea Constituţională (CCR) a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizările lui Klaus Iohannis referitoare la legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate iniţiată de senatorul Şerban Nicolae. 

În consecință, actul normativ este neconstituțional în ansamblul său şi se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, câștig de cauză la Curtea Constituțională

În cursul zilei de miercuri, judecătorii CCR au admis sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra legii privind regimul fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule şi grinduri.

La momentul adoptării legii s-a vorbit mult în spațiul public că ar fi un proiect cu dedicație pentru Liviu Dragnea și celebra ”Insula Belina”, potrivit Știripesurse.

ADVERTISEMENT

Pe 27 noiembrie 2020, Iohannis a sesizat Curtea cu privire la acest act normativ. Legea are în vedere insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică, fiind exceptate terenurile care intră sub incidenţa Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”.

”Sesizările de neconstituționalitate formulate de Guvernul României și, respectiv, de Președintele României, referitoare la neconstituționalitatea Legii privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate.

ADVERTISEMENT

Deliberând, Curtea a decis, cu unanimitate de voturi, admiterea obiecțiilor de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate este neconstituțională, în ansamblul său.

Sesizarea formulată de Președintele României referitoare la neconstituționalitatea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României”, se arată în decizia CCR.

ADVERTISEMENT

CCR, decizie în unanimitate pe această speță

Judecătorii Curții Constituționale a României au avut o părere unanimă în această situație și au deliberat constatările de neconstituționale ale acestei legi.

”Cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.I pct.1 cu referire la art.70 din Legea nr.24/2000, art.I pct.2 cu referire la art.70 ind. 1 alin.(l), alin.(3) teza finală, alin.(4), (5) și (6) din Legea nr.24/2000, art.I pct.2 cu referire la art.70 ind.2 alin.(l), (3), (6) și (7) din Legea nr.24/2000, art.I pct.2 cu referire la art.70 ind.3 alin.(l) si (4) din Legea nr.24/2000 și ale art.IV alin.(3) și (4) din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României.

Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate cu privire la celelalte prevederi ale Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României și a constatat ca acestea sunt constituționale în raport cu criticile formulat”, se arată în motivare.

ADVERTISEMENT
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e...
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e căsnicia unei vedete din România cu un fost sportiv de peformanță
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste...
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
Fenomen spectaculos şi extrem de rar la Arad: Cerul s-a colorat cu fulgere...
Fenomen spectaculos şi extrem de rar la Arad: Cerul s-a colorat cu fulgere roz
Cântăreaţa cea mai excentrică din România, care s-a distrat cu Puşcaş pe Insula...
Cântăreaţa cea mai excentrică din România, care s-a distrat cu Puşcaş pe Insula Miliardarilor, a apărut pe stradă fără sutien!
În sânii goi, pe covorul roșu de la Cannes! Doar Bella Hadid poate...
În sânii goi, pe covorul roșu de la Cannes! Doar Bella Hadid poate să facă asta! Cum a apărut supermodelul / FOTO
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT ROMÂNIA! Avertisment grav de la Moscova
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT ROMÂNIA! Avertisment grav de la Moscova
De ce a murit, de fapt, marele actor Costel Constantin. Cum au arătat...
De ce a murit, de fapt, marele actor Costel Constantin. Cum au arătat ultimele ore din viața maestrului
CRBL a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a divorțat de...
CRBL a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a divorțat de marea sa iubire
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce...
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce scor înregistrează Piedone și Firea
Trei zodii protejate de Dumnezeu după Luna Plină din mai 2024. Noroc, bani,...
Trei zodii protejate de Dumnezeu după Luna Plină din mai 2024. Noroc, bani, călătorii și o nouă iubire pentru acești nativi