News

CCR dezbate astăzi legea prin care evazioniștii scapă de închisoare

17.02.2021 | 08:48
CCR dezbate astazi legea prin care evazionistii scapa de inchisoare
ADVERTISEMENT

Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, 17 februarie, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernului şi Avocatului Poporului cu privire la controversata lege prin care evazioniştii scapă de închisoare.

Pe 17 decembrie 2020, Instanţa Supremă a invocat neconstituţionalitatea proiectului de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede posibilitatea de a aplica o amendă în locul condamnării pentru persoanele al cărui prejudiciu nu depășește 100.000 de euro, cu condiția ca acesta să fie achitat integral.

ADVERTISEMENT

Potrivit ÎCCJ, sesizarea de neconstituţionalitate vizează actul normativ în întregime, cu mențiunea că se impune a se examina de magistrații Curții Constituţionale dacă adoptarea sa în Camera Deputaților a dus la încălcarea dispoziţiilor art. 61 alin. (2) şi ale art. 75 din Constituţie referitoare la principiul bicameralismului.

Legea care scapă evazioniștii de închisoare, în dezbatere la CCR

Totodată, sesizarea priveşte neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului unic pct. 4 (art. 10 alin. (12) din Legea nr. 241/2014) în raport cu prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, sub aspectul exigenţelor privind calitatea legii, astfel cum a fost conturat acest principiu în jurisprudenţa CCR şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

ADVERTISEMENT

Contrar cerinţelor impuse de art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, dispoziţiile textului de lege arătat nu permit stabilirea, în mod clar, precis şi previzibil, care sunt inculpaţii care beneficiază de dispoziţiile art. 10 din Legea nr. 241/2015.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii privind modificarea şi completarea Legii nr.241/2015 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (PL-x nr.354/2018/2020)”, se arată în comunicatul transmis de ÎCCJ, cu precizarea că judecătorii nu se substituie Legislativului, dar au obligația să asigure respectarea Constituţiei.

ADVERTISEMENT

De altfel, Ministerul Justiţiei a anunţat la rândul său că va propune Guvernului ca această prevedere din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale să fie atacată la Curtea Constituțională.

Potrivit reprezentanților instituției, proiectul a fost avizat negativ de Executiv şi atacat în trecut la CCR, iar magistrații au acceptat obiecţiunile de neconstituţionalitate, declarându-l neconstituţional în ansamblul său.

ADVERTISEMENT

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.

ADVERTISEMENT
Tags: