News

CCR explică de ce a fost prezent Liviu Dragnea la ședința din 4 iunie. Motivul pentru care prezența fostului lider PSD a fost ținută secretă

11.06.2020 | 20:57
CCR explica de ce a fost prezent Liviu Dragnea la sedinta din 4 iunie Motivul pentru care prezenta fostului lider PSD a fost tinuta secreta
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a României a explicat de ce Liviu Dragnea a fost prezent la ședința CCR, dar și de ce nu a fost anunțată public audierea fostului lider PSD.

Curtea Constituțională a României a explicat de ce Liviu Dragnea a fost prezent la ședința CCR

Liviu Dragnea a fost în „vizită” la CCR în 4 iunie, unde a fost nevoit să ofere mai multe declarații în dosarul în care e inculpat. Concret, în timpul întâlnirii dintre Dragnea și judecătorii CCR s-a discutat excepția de neconstituționalitateridicată de Bombonica Prodana, fosta soție a lui Dragnea, în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman.

ADVERTISEMENT

Potrivit surselor prezente la eveniment, în sală au mai fost prezenți șeful CCR, Valer Dorneanu, magistratul asistent, procurorul de ședință, mai mulți avocați și public.

În aceste condiții, CCR a explicat că orice excepție de neconstituționalitate se face cu citarea tuturor părților implicate, indiferent de calitatea lor.

ADVERTISEMENT

CCR a explicat acest lucru printr-un comunicat de presă și a menționat de ce prezența lui Dragnea la ședință nu a fost anunțată.

Conform procedurii de judecată specifice Curții Constituționale, prevăzute de legea sa organică (Legea nr. 47/1992) și de Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale, soluționarea unor excepții de neconstituționalitate are loc cu citarea tuturor părților indicate prin citativul din dosarul instanței de judecată în fața căreia s-a ridicat respectiva excepție de neconstituționalitate”, a transmis CCR.

ADVERTISEMENT

Așadar, chemarea lui Liviu Dragnea la ședința CCR era obligatorie.  Cu toate acestea, Dragnea nu era obligat să se prezinte la ședință, deci cei de la CCR nu aveau de unde să știe dacă fostul lider PSD vine sau nu.

Niciodată nu se poate cunoaște, anterior ședinței publice de judecată, opțiunea părților, dacă acestea urmează să se prezinte sau nu în fața Curții, personal sau prin reprezentanți. Așadar, nici prezența persoanei în cauză nu a fost cunoscută anterior ședinței de judecată din 4 iunie 2020”, au explicat reprezentanții CCR.

ADVERTISEMENT

Mai mult, conform regulamentul GDPR, numele părților din dosarele aflate, la termen, pe rolul CCR, nu mai apar pe listele de ședință făcute publice.

ADVERTISEMENT