News

CCR, noi explicații după decizia privind completurile de 3 judecători. În ce dosare se va aplica hotărârea

03.07.2019 | 18:03
CCR noi explicatii dupa decizia privind completurile de 3 judecatori In ce dosare se va aplica hotararea

Curtea Constituțională a României a venit cu explicații în urma deciziei de a admite sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de judecată constituite nelegal. Decizia Curții a inflamat lumea, iar judecătorii au fost nevoiți să explice ce se va întâmpla cu persoanele condamnate definitiv și cu dosarele judecate până acum de Înalta Curte de Casație și Justiție.

CCR explică ce se întâmplă cu dosarele de la ÎCCJ

Într-un comunicat oficial transmis în urmă cu puțin timp de CCR, judecătorii precizează că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte care au fost soluționate în primă instanță înainte datei de 23 ianuarie 2019, cu condiția să nu fi fost decizii definitive. Curtea a admis faptul că a existat un conflict de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe de altă parte, fostul președinte al Curții Constituționale a declarat astăzi la B1 TV că mulți condamnați ar putea fi eliberați în urma unei cereri în anulare pentru că multe dosare, peste 180, au fost judecate de completuri de 3 judecători, iar acum vor fi rejudecate. Acesta a dat de înțeles că și Dragnea ar putea beneficia de acest tratament, chiar dacă l-au judecat 5 judecătoare.

Dragnea a fost condamnat în primă instanță, de un complet de 3 judecători de la Înalta Curte, pe 21 iunie 2018, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Sentința completului de 3 judecători de anul trecut a fost menținută și de completul de 5 judecători, care l-a condamnat definitiv pe Dragnea în data de 27 mai 2019.

Augustin Zegrean susține că decizia Curții este una normală. Sursa foto: Cotidianul

Cele mai importante puncte din comunicatul Curții

Iată ce precizează Curtea în comunicatul de astăzi: „A admis sesizarea formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi a constatat că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de neconstituirea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a completurilor de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor prevăzute în Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, contrar celor prevăzute de art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003.

Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condițiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003”.

Tags: