News

CCR salvează doctoratele obținute prin plagiat. Furtul intelectual nu va mai putea fi sancționat în România

Curtea Constituțională a decis că titlurile de doctor obținute prin plagiat nu vor mai putea fi retrase de către Ministerul Educației, dacă aceste titluri au produs deja efecte juridice.
08.06.2022 | 17:32
CCR salveaza doctoratele obtinute prin plagiat Furtul intelectual nu va mai putea fi sanctionat in Romania
Plagiatorii nu-și vor mai pierde titlurile de doctor, în urma unei decizii a CCR/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Judecătorii Curții Constituționale au dat o lovitură grea combaterii furtului intelectual în mediul academic din România, hotărând că, odată ce un titlu de doctor obținut prin plagiat a produs efecte juridice, acesta nu mai poate fi retras. Decizia CCR echivalează cu faptul că un hoț ar fi lăsat să păstreze prada dacă nu a fost prins în flagrant.

Doctoratele obținute prin plagiat nu vor mai putea fi anulate

În ședința de miercuri, Curtea Constituțională s-a pronunțat într-o speță primită de la Curtea de Apel Ploiești într-un proces civil privind retragerea titlului de doctor în cazul unei foste judecătoare.

ADVERTISEMENT

În comunicatul CCR, se spune că plenul Curții „a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice.

Primul alineat al articolului 170 din Legea educației vizează tocmai sancționarea cazurilor de plagiat, atât a autorilor plagiatului, cât și a universităților care au acordat titluri de doctor, fără respectarea standardelor de integritate academică:

ADVERTISEMENT

În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației și Cercetării, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calității de conducător de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți -doctoranzi.

Articolul nu a fost declarat neconstituțional ca atare, însă CCR a impus o interpretare potrivit căruia, odată ce ministrul Educației a semnat actul prin care titlul de doctor a fost acordat, acesta nu mai poate fi retras indiferent dacă apar probe indubitabile că titularul a prăduit fără nerușinare munca altora.

ADVERTISEMENT

Emilia Șercan: „Nimeni nu va mai plăti pentru impostură”

Impactul devastator al acestei decizii a fost semnalat imediat după pronunțare de către jurnalista Emilia Șercan, cea care a demascat o amplă serie de plagiate în tezele de doctorat acordate de o serie de universități din România.

Singura variantă în care se va putea spune că o teză e plagiată va fi prin anchete de presă – acest drept nu ni-l veți putea lua, domnilor protectori de impostori și plagiatori! Doar că anchetele de presă nu vor mai avea niciun efect juridic de acum înainte. Nimeni nu va mai plăti nici măcar cu titlul de doctor impostura în țara asta”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Șercan susține că decizia CCR este neîntemeiată juridic pentru că, practic, nu lasă niciun interval de timp în care titlul de doctor să fie retras în cazul celor vinovați de plagiat.

Această decizie, care încă nu este motivată, este una lipsită nu numai de logică, dar și de fundament juridic. Să explic de ce:
1. Titlul de doctor este emis doar de ministrul Educației. Comisia de susținere a unei teze de doctorat propune acordarea titlului, iar CNATDCU validează sau invalidează decizia comisiei de susținere, adică propunerea.
2. CCR spune în comunicatul de presă așa: „dispozițiile art.170 alin. (1) lit. b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Un titlul de doctor NU există decât în momentul în care este semnat ordinul de atribuire a titlului de către ministru, deci anterior ce să intre în circuitul civil și ce efecte juridice ar putea produce?
3. Cum va justifica din punct de vedere juridic această decizie CCR, care a fost dată deși e ilogică și lipsită de fundament juridic, doar ca să scape hoardele de impostori din politică, justiție, servicii, administrație etc.?”, a argumentat Emilia Șercan.

Curtea Constituțională a fost sesizată în cadrul unui proces civil intentat de către Corina Jîjîie, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a ocupat și funcția de șefă a secției penale. Ea a obținut titlul de doctor la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”. În 2019, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a retras titlurile de doctor în cazul a șase persoane care și-au susținut tezele la Academia „Mihai Viteazul”, printre care și Corinei Jîjîie. Aceasta a contestat decizia în instanță, iar în noiembrie 2021 procesul a ajuns pe rolul Curții de Apel Ploiești. În cadrul procesului s-a ridicat o excepție de neconstituționalitate care a fost înregistrată la CCR în data de 8 februarie 2022.

ADVERTISEMENT