Sporturi

CCR se pronunță pe 13 mai asupra OUG care reglementează starea de alertă

08.05.2020 | 17:02
CCR se pronunta pe 13 mai asupra OUG care reglementeaza starea de alerta
ADVERTISEMENT

Sesizarea Avocatului Poporului privind ordonanța de urgență care reglementează instituirea stării de alertă ca fi dezbătută de către Curtea Constituțională pe data de 13 mai. Părțile pot trimite CCR punctele lor de vedere până pe 11 mai, informează Agerpres.

Avocatul Poporului contestă cadrul legislativ care permite instaurarea stării de alertă

Renate Weber, Avocatul Poporului, a sesizat miercuri Curtea Constituțională privind o ordonanță de urgență din 2004 referitoare la Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență. Actul normativ stabilea și cadrul legal pentru instituirea stării de alertă pe teritoriul național.

ADVERTISEMENT

În sesizare se spune că OUG 21/2004 permite delegarea unor atribuții de legiferare către autorități administrative care pot restrângere temporar  drepturi și libertăți fundamentale. În consecință, ordonanța este neconstituțională pentru că încalcă principiul separației puterilor în stat.

Avocatul Poporului consideră că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, cu modificările şi completările ulterioare, nu respectă principiul previzibilităţii legii prin definirea defectuoasă a ‘stării de alertă’, care, neavând consacrare constituţională, presupune o circumstanţiere detaliată, la nivel infraconstituţional, a cazurilor în care se poate declara. În realitate, legea prevede doar că se pot lua de către organe administrative orice măsuri, deci inclusiv de restrângere a exerciţiului unor drepturi, deşi art. 53 din Constituţie prevede clar că acest lucru poate fi făcut numai prin lege. În lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilităţii extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale capătă caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuşi dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constituţie”, a argumentat Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT

Decizia CCR este foarte importantă în condițiile în care președintele și Guvernul vor ca de pe 15 mai să înlocuiască starea de urgență cu starea de alertă, mecanism prin care să poat dispune în continuare măsuri urgente privind combaterea epidemiei.

Starea de alertă este un tranzit spre starea de normalitate. Nu se vor da ordonanţe de urgenţă în perioada stării de alertă. În perioada stării de alertă, aşa cum am spus, ea va fi declarată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi starea de alertă va fi gestionată de către acest comitet care analizează propunerile unui grup tehnic ce la rândul său va analiza situaţii din teren”, declara ministrul de Interne Marcel Vela, în urmă cu patru zile.

ADVERTISEMENT
Tags: