News

CCR a decis: Legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli, neconstituțională. Update

16.12.2020 | 14:50
CCR a decis Legea care interzice orice referire la identitatea de gen in scoli neconstitutionala Update
ADVERTISEMENT

La o zi după ce s-a pronunțat pe legea impozitării pensiilor speciale, CCR este așteptată să se pronunță pe legea privind identitatea de gen în școli.


CCR: Legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli, neconstituțională

UPDATE, ora 14:51 / Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art. 7 din Legea Educaţiei Naţionale.

ADVERTISEMENT

POtrivit G4Media, judecătorii CCR au luat această decizie cu unanimitate de voturi. Preşedintele Klaus Iohannis atacase în vară la Curtea Constituţională (CCR) legea adoptată de Senat prin care sunt interzise orice fel de referiri la identitatea de gen, în şcoli şi în universităţi.


Știrea inițială, ora 10:05 / Miercuri, Curtea Constituțională ar putea da o sentință la sesizarea președintelui privind legea pentru modificarea articolului 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, prin care se interzice în instituțiile de învățământ referirea la identitatea de gen.

ADVERTISEMENT

În iulie, Klaus Iohannis a decis să sesizeze la CCR legea prin care referirile la identitatea de gen vor fi interzise în școli și universități. Șeful statului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificarea legii educației naționale adoptată în 16 iunie de către Senat.

CCR, așteptată să se pronunțe pe legea privind identitatea de gen în școli

Curtea Constituţională ar putea anunța, în cursul zilei de miercuri, 16 decembrie, o decizie pe sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea articolului 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, prin care se interzice în instituţiile de învăţământ referirea la identitatea de gen.

ADVERTISEMENT

În luna iulie, președintele a contestat la Curtea Constituțională legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli și universități.

Iohannis consideră că modificarea legii educației, în sensul interzicerii în unitățile de învățământ a activității în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, reprezintă o discriminare și o îngrădire a dreptului la libera exprimare.

ADVERTISEMENT

”Echivalează cu instituirea unei cenzuri a opiniilor/teoriilor în cercetarea teoretică pe tema identității de gen”, se arăta în contestația formulată de Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis este de părere că legea „condiționează accesul la educație prin impunerea unor constrângeri în manifestarea unei teorii/opinii expres prevăzută prin lege, atât pentru beneficiari, cât și pentru furnizorii de educație”.

”Considerăm că, prin impunerea unei condiții pentru interzicerea, în unitățile de învățământ, a activității în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, anume aceea ca această teorie/opinie să fie înțeleasă ca un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași, legea dedusă controlului Curții Constituționale este de natură să determine excluderea din sfera beneficiarilor dreptului la educație pe aceia care ar dori studierea teoriei/opiniei identității de gen, circumstanțiată însă, în mod subiectiv, de către legiuitor, în funcție de modul în care aceasta este înțeleasă”, conform cererii de reexaminare.

Președinția: ”Individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii şi opiniilor, libertatea conştiinţei fiind garantată”

În sesizarea către CCR, Iohannis aminteşte că, potrivit art. 29 alin. (1) şi (2) din Constituţie, individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii şi opiniilor, libertatea conştiinţei fiind garantată.

”Întregul sistem educaţional trebuie să fie deschis pentru idei, opinii şi valori, statul trebuind să se abţină de la adoptarea unor soluţii legislative care pot fi interpretate ca lipsite de respect faţă de convingerile persoanelor, respectiv părinţilor sau tutorilor legali.

În acest sens sunt şi dispoziţiile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, potrivit cărora idealul educaţional al şcolii româneşti constă în dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane, în formarea personalităţii autonome şi în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea şi dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetăţenească activă în societate, pentru incluziune socială şi pentru angajare pe piaţa muncii.

De aceea, în organizarea activităţilor de învăţământ, statul trebuie să vegheze la respectarea acestor libertăţi, consacrând posibilitatea elevilor/studenţilor majori de a participa la studierea anumitor discipline, teorii sau opinii, ori de a înţelege sau gândi un anumit concept, respectiv rezultat, potrivit propriei lor convingeri”, se mai arată în sesizarea transmisă CCR, potrivit Agerpres.

Totodată, Iohannis apreciază că legea în discuţie contravine şi prevederilor constituţionale referitoare la principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, la cele privind asigurarea accesului la învăţătură, dar şi la prevederile Legii fundamentale cu privire la protecţia copiilor şi tinerilor.

Potrivit şefului statului, legea încalcă prevederile din Constituţie referitoare la autonomia universitară, dar şi articole privitoare la libertatea de exprimare şi interzicerea cenzurii.

ADVERTISEMENT