Curtea Constituțională a fost sesizată pentru suspendarea turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică, 8 decembrie. Se cere scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot.
Potrivit surselor, judecătorii CCR s-au reunit joi, la ora 17.00, pentru a discuta, informal, despre acest subiect. Aceștia dezbat dacă este, sau nu, cazul să convoace o ședință în urma valului de cereri pentru anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, potrivit g4media.ro.
Reacția vine în urma documentelor CSAT desecretizate care conțin date cu privire la campania desfășurată pe TikTok de candidatul independent Călin Georgescu. În acest, se cere scoaterea lui de pe buletinele de vot și reorganizarea turului 1.
SNSPA, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și Cristian Terheș, candidatul PNCR, au formulat cereri în acest sens.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a transmis faptul că Federația Rusă „a pus la cale o lovitură de stat”, iar în acest fel, împreună cu informațiile din documentele desecretizate, rezultă că independentul Călin Georgescu a intrat pe prima poziție în rezultatul primului tur prin mijloace ilegale.
„Dacă nu se decide astăzi cel puțin suspendarea procesului până la clarificarea juridică a CCR, înseamnă că acceptăm că întrăm într-un tur 2 cu concurenții rezultați în urma unui tur 1 despre care avem astăzi date, ca urmare a desecretizării de ieri, că a fost profund viciat. Numai într-o situație utopică zic eu trecem cu vederea și mergem mai departe.
Suspendarea înseamnă că se întrerupe procesul pentru duminică. Eu sunt de acord că CCR nu poate decide într-o oră, dar nici nu poate fi indiferentă la ce se întâmplă. Încă avem dreptul să criticăm în România: luni s-au grăbit.
Existau suficiente informații publice ca să insiste asupra acestui dosar. S-au rezumat la subiectul renumărării voturilor, când Constituția le dă o paletă mult mai largă”, se arată într-un comunicat remis de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
În același timp, Cristian Terhneș, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat faptul că a depus și el la CCR o cerere de revizuire a validării turului 1 al alegerilor prezidențiale.
„După apariția documentelor date de CSAT, sunt date noi, documente noi, și în lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotărârii prin care mi s-a respins ca nefondată cererea anterioară de anulare a alegerilor prezidențiale”, a declarat Terheș pentru g4media.ro.
În acest context, publicația Calea Europeană a sesizat joi Curtea Constituțională cu privire la ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT din cadrul procesului electoral pentru primul tur. Se cere derularea alegerilor „în condiții de legalitate deplină”.
„Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidențiale, printr-o serie de ilegalități identificate și comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcționării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, vă solicităm să vă exercitați prerogativele legale și constituționale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept”, se arată pe site-ul caleaeuropeana.ro.
Tot în ziua de joi, directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului din subordinea Academiei Române, Florin-Leontin Abraham, a cerut CCR „analizarea de urgență a conținutului informațiilor menționate anterior (documentele CSAT – n.red.), în vederea verificării integrității procesului electoral din România și, dacă este cazul, reluarea primului tur al scrutinului prezidențial”, conform g4media.ro.