News

CCR va dezbate la finalul lunii septembrie sesizările preşedintelui Klaus Iohannis privind Curtea de Conturi și identitatea de gen în școli

14.07.2020 | 12:12
CCR va dezbate la finalul lunii septembrie sesizarile presedintelui Klaus Iohannis privind Curtea de Conturi si identitatea de gen in scoli
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli și universități.

Tot în această lună, Șeful statului a sesizat Curtea și în legătură cu modificarea Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

ADVERTISEMENT

Sesizările preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la cele două chestiuni vor fi discutate în a doua jumătate a lunii septembrie de Curtea Constituțională.

CCR dezbate în septembrie sesizările preşedintelui Klaus Iohannis privind Curtea de Conturi și identitatea de gen în școli

Curtea Constituţională României va discuta pe 30 septembrie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind neconstituționalitatea Legii pentru modificarea art. 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, prin care se interzice în instituţiile de învăţământ referirea la identitatea de gen.

ADVERTISEMENT

Președintele consideră că modificarea legii educației, în sensul interzicerii în unitățile de învățământ a activității în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, reprezintă o discriminare și o îngrădire a dreptului la libera exprimare.

Klaus Iohannis este de părere că legea „condiționează accesul la educație prin impunerea unor constrângeri în manifestarea unei teorii/opinii expres prevăzută prin lege, atât pentru beneficiari, cât și pentru furnizorii de educație”.

ADVERTISEMENT

Actul normativ, în forma transmisă la promulgare, modifică şi completează articolul 7 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, în sensul interzicerii în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, a activităţilor „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”.

Când va dezbate CCR sesizarea privind Curtea de Conturi 

Mai devreme, pe 23 septembrie, CCR va dezbate și sesizarea presedintelui refeferitoare la Legea pt.modif.si completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi este programată pentru 23 septembrie

ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat vineri, 10 iulie, Curtea Constituţională în legătură cu modificarea Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, şeful statului motivând că schimbările operate de către Parlament încalcă o decizie mai veche a CCR, precum şi principiul bicameralismul prin modul în care a fost adoptat proiectul de act normativ, scrie News.ro.

ADVERTISEMENT