News

Lista completă a celor 10 măsuri aprobate sau propuse de Ministerul Educației, în ședința de Guvern. Program-pilot de acordare a unei mese calde

Ministerul Educației a adoptat mai multe proiecte în ședința de Guvern din această săptămână, unul dintre ele referindu-se la acordarea unei mese calde în școli.
20.08.2021 | 21:55
Lista completa a celor 10 masuri aprobate sau propuse de Ministerul Educatiei in sedinta de Guvern Programpilot de acordare a unei mese calde
ADVERTISEMENT

Programul prin care se acordă o masă caldă în anumite școli din România este în dezbaterea publică de mai mult timp, dorindu-se testarea acestuia pentru 150 de școli.

Bugetul acordat pentru cornul, laptele, dar și pentru acordarea unor fructe și legume în școli a fost unul extrem de scăzut în ultimii ani în România.

ADVERTISEMENT

Programul-pilot de acordare a unei mese calde, adoptat de Ministerul Educației

În ședința de Guvern din 19 august 2021 au fost adoptate 10 acte normative, fiecare propunându-și să implementeze o serie de proiecte și reforme în domeniul învățământului, conform Edupedu.ro

1. Au fost oferite 100 de milioane de euro pentru construirea de noi școli și pentru consolidarea din perspectiva acoperirii riscului seismic pentru unități școlare existente.

ADVERTISEMENT

2. Se organizează un program național “Școala din Spital” care este dedicat acelor elevi care trebuie să fie mutați în anumite secții medicale pentru asigurarea tratamentelor, operații și analize medicale de lungă durată.

Pe toată perioada spitalizării, va exista un cadru didactic desemnat cu monitorizarea parcursului educațional al preșcolarului/elevului și va propune orice măsură educațională în interesul acestuia.

ADVERTISEMENT

3. Creșele vor fi preluate de către sistemul național de educație, fiind un pas important pentru dezvoltarea sistemului de învățământ, dezvoltarea de creșe, grădinițe și alte servicii de educație timpurie fiind ținte strategice ale programului “România Educată”

4. Costul standard/copil în creșă a fost stabilit la 15.000 de lei, măsura fiind aprobată prin Hotărâre de Guvern și propunându-și să permită o finanțare adecvată a serviciilor de educație timpurie.

ADVERTISEMENT

5. Se acordă 46.4 milioane de lei finanțare pe ultimul trimestru din anul curent, Guvernul adoptând un program-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ pre-universitar de stat.

6. Se acordă 501 milioane de lei pentru fructe, legume, lapte și produse de panificație în școli. Programul va fi implementat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

7. Se acordă premii pentru elevii care obțin media 10 la Evaluarea Națională și la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, cei care au obținut media 10 la Bacalaureat primind 3000 de lei, iar absolvenții clasei a VIII-a care au finalizat cu media 10 Evaluarea Națională 1000 de lei.

8. Numărul de posturi noi în sistemul de învățământ pre-universitar a fost suplimentat cu 3500 de locuri, astfel acoperindu-se deficitul rezultat ca urmare a înființării/extinderii a 39 de grădinițe, a micșorării numărului de elevi din fiecare clasă și prin preluarea creșelor de către sistemul de educație.

9. A fost adoptată o hotărâre de guvern prin care sunt actualizate domeniile și specializările de licență propuse pentru autorizare de funcționare provizorie.

10. De asemenea, s-au actualizat și domeniile și programele de studii de master propuse pentru acordarea unei autorizări de funcționare provizorie de către ARACIS și alte agenții de asigurare a calității în domeniul universitar.

ADVERTISEMENT