News

Ce a decis ministrul apărării în legătură cu revenirea la armata obligatorie: “Un stagiu voluntar, pentru bărbaţi şi femei”

Ministrul apărării a făcut declarații despre serviciul militar obligatoriu. Potrivit spuselor sale, nu se ia în calcul o revenire la acest lucru, dar că este nevoie de ”suplimentarea efectivelor profesionale”.
11.01.2022 | 09:44
Ce a decis ministrul apararii in legatura cu revenirea la armata obligatorie Un stagiu voluntar pentru barbati si femei
Ministrul apărării, declarații despre serviciul militar obligatoriu. Sursa foto: Facebook MApN
ADVERTISEMENT

Ca o explicație a faptului că nu se ia în calcul, deocamdată, revenirea la serviciul militar obligatoriu, Vasile Dîncu a mai spus că ”analizele noastre arată că nu avem nevoie de forţe aşa numeroase”.

De altfel, ministrul a punctat faptul că pentru a întări capacitatea de apărare a unui teritoriu este necesară și întărirea celei umane.

ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu exclude, momentan, serviciul militar obligatoriu

”Întărirea capacităţii de apărare trebuie să aibă în vederea întărirea capacităţii umane. Avem nevoie de o suplimentare a efectivelor profesionale. 

Nu este analizată în acest moment revenirea la serviciul militar obligatoriu”, a declarat ministrul apărării la TVR 1.

ADVERTISEMENT

Armata caută tot mai mulți rezerviști militari

Dincolo de acestea, Vasile Dîncu a precizat că Armata vrea să recruteze tot mai mulți rezerviști voluntari, atât bărbați, cât și femei.

”Urmărim capacitarea rezerviştilor, în primul rând. Un stagiu voluntar, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, pentru o perioadă mai scurtă”, a mai declarat Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT

Cât câștigă un rezervist voluntar

După perioada de instrucţie, când stă acasă, un rezervist voluntar ar urma să primească aproximativ 540 de lei, în timp ce un subofiţer rezervist voluntar va primi 720 de lei.

De altfel, pe toată durata asistării la programul de instruire (iniţială sau periodică) un rezervist voluntar poate fi plătit ca un militar profesionist, cu solda întreagă de 1.857 de lei dacă îndeplinește rolul de soldat, iar 2.400 dacă îndeplinește rolul de subofiţer.

ADVERTISEMENT

Între timp, MApN anunță o nouă” campanie suplimentară de recrutare şi selecţie” pe locurile neocupate din serviciul militar în rezervă. Sunt peste 400 de locuri libere în 15 județe. Campania a început pe 4 ianuarie șe se va încheia pe data de 21 ianuarie. Mai multe detalii pe site-ul ministerului.

”Ministerul Apărării Naționale organizează o campanie suplimentară de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021.

Astfel, campania de recrutare are ca scop ocuparea a 444 de locuri de rezervişti voluntari (maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe – Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea și Vrancea.

Procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară, care are loc până pe data de 4 februarie, se desfăşoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr.M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, a informat MApN.

Din 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu nu mai este necesar. În luna octombrie 2006 a avut loc ultima încorporare a recruţilor, pentru serviciul militar în termen, iar în iunie 2006 au avut loc încorporări cu termen redus.

ADVERTISEMENT