News

Ce a decis UE cu privire la încărcătorul universal pentru iPhone şi Android. ”Am aşteptat peste 10 ani”

Parlamentarii de la Bruxelles şi-au dat acordul final pentru introducerea unui încărcător valabil și pentru telefoanele iPhone, şi pentru telefoanele Android.
04.10.2022 | 14:54
Ce a decis UE cu privire la incarcatorul universal pentru iPhone si Android Am asteptat peste 10 ani
Spre finalul anului 2024, utilizatorii de telefoane iPhone și Android vor avea un încărcător universal. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Măsura anunțată de Parlamentul European va intra în vigoare în 2024 și a fost luată după 10 ani în care utilizatorii de telefoane iPhone şi Android au acuzat că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru dispozitivele lor.

Același încărcător pentru telefoanele iPhone și Android

Propunerea pentru un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu peste 10 ani. Aici s-a ajuns pentru că telefoanele iPhone folosesc un port de tip Lightning, iar cele Android un port de tip USB-C pentru încărcare.

ADVERTISEMENT

Astfel, până la sfârşitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor avea același port de încărcare USB de tip C.

În primăvara anului 2026, la fel se va întâmpla și cu laptopurile. Noua lege a fost adoptată marţi, 4 octombrie 2022, conform AFP, preluată de Agerpres. Au fost 602 voturi pentru, 13 împotrivă şi opt abţineri.

ADVERTISEMENT

Măsura țintește și efortul UE de a reduce deşeurile electronice şi de a permite consumatorilor să facă alegeri considerate mai durabile. Astfel, aceștia nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziţionează un nou dispozitiv.

Măsura va fi valabilă și pentru consolele video

Încărcătorul universal va putea fi folosit pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici şi mijlocii. Pe listă mai apar căştile şi căştile cu microfon, consolele video portabile şi difuzoarele portabile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost incluse și cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie, căştile intraauriculare şi laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir. Referirile sunt valabile pentru dispozitivele care funcţionează cu o putere de alimentare de până la 100 de waţi.

Încărcătorul comun va deveni, în sfârşit, o realitate în Europa. Am aşteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare.

ADVERTISEMENT

Această lege adaptată exigenţelor viitorului permite dezvoltarea unor soluţii inovatoare de încărcare în viitor şi va aduce beneficii tuturor – de la consumatori frustraţi la mediul nostru vulnerabil.

Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei şi soluţii pentru a îmbunătăţi vieţile a milioane de oameni din Europa şi pentru a inspira alte părţi ale lumii să îi urmeze exemplul“, a declarat raportorul Parlamentului, Alex Agius Saliba.

ADVERTISEMENT