News

Ce a decis Ursula von der Leyen ca să nu rămână UE fără vaccinuri. La cine a apelat de urgență

15.04.2021 | 07:13
Ce a decis Ursula von der Leyen ca sa nu ramana UE fara vaccinuri La cine a apelat de urgenta
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce a decis Ursula von der Leyen ca să nu rămână UE fără vaccinuri. Președintele Comisiei Europene a apelat la companiile BioNTech şi Pfizer cărora le-a solicitat 50 milioane de doze în plus. Astfel, cantitatea de vaccin anti-COVID-19 ce va livrată Uniunii Europene în trimestrul al doilea va ajunge la 250 milioane de doze.

De remarcat că această tranșă era prevăzură iniţial în trimestrul al patrulea, dar va începe acum încă această lună. Totul se întâmplă după ce compania americană Johnson & Johnson a anunțat că va întârzia livrarea.

ADVERTISEMENT

Americanii urmau să furnizeze UE 55 milioane de doze în trimestrul al doilea, dar au fost semnalate în SUA mai multe cazuri de cheaguri de sânge la persoane vaccinate.

Ce a decis Ursula von der Leyen ca să nu rămână UE fără vaccinuri anti COVID-19

Ursula von der Leyen a mai transmis că Bruxelles-ul a început negocieri oficiale cu BioNTech şi Pfizer pentru o comandă de 1,8 miliarde de doze suplimentare de vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Dozele acestea vor avea însă ca dată de livrare în 2022 şi 2023 și se vor adăuga celor 2,6 miliarde de doze deja comandate de UE şi care trebuie recepţionate în anul curent şi cel următor.

Un alt detaliu interesant este acela că UE are ca obiectiv anticiparea vaccinării în masă a copiilor şi adolescenţilor, dar mai ales apariţia unor variante împotriva cărora vaccinurile administrate în prezent s-ar putea dovedi ineficiente, ceea ce ar necesita formule modificate în consecinţă.

ADVERTISEMENT

Tehnologia ARN mesager, utilizată de companiile BioNTech-Pfizer, precum şi de Moderna, este considerată mai rapidă şi mai uşor de adaptat, iar vaccinurile pe bază de ARN mesager mai eficiente împotriva variantelor actuale sud-africană şi britanică.

Notăm și faptul că noul contract va prevedea o obligaţie de livrare conform unui calendar lunar, nu trimestrial, ca până acum.

ADVERTISEMENT